SOLARNA ENERGIJA

Za lakši put do sunčane elektrane ZEZ razvija uslugu ‘Na sunčanoj strani‘

Zelena energetska zadruga koristi podršku Googla za razvoj digitalnog aspekta usluge građanima koji žele svoju sunčanu elektranu

Ilustracija

 Stephan Goerlich/Imagebroker/Profimedia

Unatoč velikom broju sunčanih sati godišnje, Hrvatska je jedna od zemalja s najmanjim udjelom sunčeve energije u ukupnoj potrošnji električne energije. No, za očekivati je i da će se ta slika u idućim godinama mijenjati te će biti sve više solarnih panela na hrvatskim krovovima na tragu poticanja većeg korištenja obnovljivih izvora energije u ostvarenju europskog zelenog plana.

Zainteresiranim građanima koji bi htjeli imati svoju sunčanu elektranu, a ne znaju kako bi krenuli u tu investiciju pomoć u donošenju odluke pruža Zelena energetska zadruga (ZEZ) koja je osmislila digitalnu platformu i uslugu “Na sunčanoj strani”.

- Na sunčanoj strani možete dobiti sve ključne informacije o kućnim sunčanim elektranama, obaviti besplatnu provjeru uvjeta za ugradnju te procjenu ulaganja i isplativosti, kao i izraditi glavni elektrotehnički projekt sunčane elektrane i povezati se s provjerenim izvođačima sustava. Pristup usluzi ostvaruje se putem web stranice Nasuncanojstrani.hr, gdje je dovoljno ostaviti kontakt. Nakon toga, ZEZ-ov tim vam se javlja i vodi vas kroz cijeli proces do realizacije male sunčane elektrane – pojašnjava Melani Furlan, koja vodi razvoj usluge "Na sunčanoj strani" u Zelenoj energetskoj zadruzi.

Dodaje kako je ta usluga nastala kao odgovor na potrebu građana za podrškom u iskorištavanju potencijala solarne energije.

- Kao organizacija koja građanima i javnom sektoru pruža podršku u tranziciji na obnovljive izvore energije, ZEZ se kroz nekoliko projekata i istraživanja na dijelu hrvatske populacije susreo s velikim interesom za kućnim sunčanim elektranama, ali i potrebom za podrškom u cjelokupnoj realizaciji. Primjerice, kroz kampanju "Sunčana utičnica" Grada Pule, u sklopu koje je ZEZ nedavno provodio istraživanje o interesu za kućnim sunčanim elektranama, pokazalo se da je kod gotovo 70 posto građana glavna prepreka u realizaciji to što ne znaju od kuda krenuti – kaže Furlan.

Ističe i kako je jedan od ključnih razloga fokusa na solarnu energiju i neiskorištenost ogromnog potencijala solarne energije u Hrvatskoj, na kojem nam mogu pozavidjeti i najrazvijenije zapadnoeuropske zemlje.

- Uzimajući u obzir pad cijena solarne tehnologije i nove energetske politike Europske unije, ZEZ smatra da je ovo trenutak u kojem trebamo početi što više iskorištavati taj potencijal. U njemu je prilika za smanjenje ovisnosti o uvozu energenata te jačanje gospodarstva kroz privatna ulaganja i nova zelena radna mjesta – naglašava Melani Furlan.

Usluga "Na sunčanoj strani" u inicijalnoj je fazi dobila podršku EIT Climate KIC, zajednice znanja i inovacija za klimu Europskog instituta za inovacije i tehnologiju te Raiffeisen banke u Hrvatskoj, a od sredine 2021. podrška dolazi i od Googlea.

Na natječaju “Google Impact Challenge’, Zelena energetska zadruga bila je među 13 odabranih iz zemalja srednje i istočne Europe koje će Google podržati u razvoju projekata i usluga.

- Ovu podršku ZEZ trenutno koristi za razvoj digitalnog aspekta usluge “Na sunčanoj strani”. To uključuje razvoj interaktivnog edukativnog sadržaja o ulaganju i korištenju malih sunčanih elektrana koji će se nalaziti na web stranici Nasuncanojstrani.hr, a koji će građanima biti od pomoći u prikupljanju prvih informacija o ulaganju i korištenju solarne energije – pojašnjava Furlan.

Uz ovu nadogradnju, novosti na web stranici uključivat će i alat za izbor izvođača sunčanih elektrana.

- Upravo su izvođači sustava - instalateri, projektanti, dobavljači opreme - jedna od ključnih snaga ove usluge. “Na sunčanoj strani” trenutno uključuje zajednicu od 20-ak izvođača koju, nakon inicijalnog iskaza interesa građana, ZEZ-ov tim aktivira kako bi se osigurala najpogodnija ponuda za izvedbu sunčane elektrane. Djelomičnim digitaliziranjem ovog aspekta usluge, ZEZ će pomoći u samostalnom izboru izvođača omogućavanjem veće transparentnosti izvođača sustava – napominje Melani Furlan.

U Zelenoj energetskoj zadruzi reći će i kako njihovoj misiji usmjerenoj osnaživanju građana za korištenje solarne energije, pomaže i niz dodatnih edukativnih aktivnosti za građane. Tako su kroz turneju "Dobra energija" u proteklih godinu dana obišli 22 hrvatska grada s ciljem informiranja građana o malim sunčanim elektanama, dok kroz Facebook grupu Solarni klub, koja okuplja više od 7000 građana i izvođača iz cijele Hrvatske, ZEZ pruža prostor za razmjenu znanja i iskustva vezanih uz korištenje solarne energije i tehnologije.

Podsjetimo kako je u Hrvatskom saboru 1. listopada izglasan o Zakon o tržištu električne energije, važni zakon u zelenoj tranziciji koji prenosi sve odrednice Direktive (EU) 2019/944 Europskog parlamenta i Vijeća od 5. lipnja 2019. o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište električne energije i izmjeni Direktive 2012/27/EU (SL L 158, 14.6.2019.).

U prosincu je donesen i Zakon o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, u skladu s Direktivom (EU) 2018/2001 Europskog parlamenta i Vijeća od 11 prosinca 2018. o promicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora.

Korištenjem obnovljivih izvora energije i visokoučinkovite kogeneracije, kako je navedeno u tom zakonu, postiže se obveza klimatskih ciljeva da Republika Hrvatska smanji emisije stakleničkih plinova te ostvaruju interesi Republike Hrvatske u području energetike. Između ostaloga, naglašena je potreba uključivanja građana i poduzetnika i njihovog aktivnog sudjelovanja u energetskoj tranziciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:46