Kreativna Europa

Više od 16 milijardi kuna za digitalne kreativce

Podržani su kulturni i audiovizualni sektor, a po prvi puta i novinarski sektor
 foto sasa buric/gloria

Europska unija podržava digitalne umjetnike i sve one koji stvaraju kreativna djela s više od 2,2 milijarde eura što je više od 16 milijardi kuna.

Upravo toliko iznosi EU program Kreativna Europa kojeg su krajem prošle godine dogovorili Europski parlament, Europska komisija i Vijeće Europe.

Program je namijenjen kulturnom i audiovizualnom sektoru koji je teško pogođen pandemijom.

Sredstva će moći povući umjetnici u nastajanju i renomirani kreativci u razdoblju od 2021. do 2027. godine.

Massimiliano Smeriglio, zastupnik S&D iz Italije kaže da je ponosan što je Parlament uspio ostvariti mnoge svoje prioritete, a posebno ovaj.

- Osim povećanja proračuna za 36 posto, usredotočili smo se na uključivanje i ravnopravnost spolova te osigurali da program financira samo projekte s europskom dodanom vrijednošću. Također smo uspjeli uvjeriti ministre EU da prepoznaju glazbeni sektor čiji specifični izazovi do sada nisu bili dobro rješavani - kaže Smeriglio.

Veliki fokus stavljen je na glazbeni sektor, posebice u područjima suvremene glazbe i žive glazbe.

Po prvi puta je podržan i novinarski sektor putem različitih akcija medijskog pluralizma, pismenosti i slobode.

U novom razdoblju, prioritet će biti ženski talenti - umjetnice, autorice, učiteljice – koje su često podzastupljene u donošenju odluka u kulturnim, umjetničkim i kreativnim institucijama. Kako bi se osigurala rodna ravnopravnost, uvedena je obveza da program promiče ženske talente i podržava žensku umjetničku i profesionalnu karijeru.

Važnost je stavljena i na promicanje pristupa i sudjelovanja osoba s invaliditetom i socijalno marginaliziranih skupina u kreativnom i kulturnom sektoru i njihovo sudjelovanje u njima kao stvaraocima i članovima publike.

Sada je na Europskoj komisiji zadatak da pojednostavi birokratske postupke za podnošenje zahtjeva za program i omogući veće stope sufinanciranja malih projekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:10