DGA

Vijeće EU usvojilo Akt o upravljanju podacima: Korisnici će imati potpunu kontrolu nad svojim podacima

Države članice Europske unije odobrile su novi zakon za promicanje dostupnosti podataka i izgradnju pouzdanog online okruženja,

Ilustracija

 Igor Stevanovic/Alamy/Alamy/Profimedia/Igor Stevanovic/Alamy/Alamy/Profimedia

Nakon što je početkom travnja Europski parlament usvojio Akt o upravljanju podacima (DGA), sada je isto učinilo i Vijeće EU-a.

Države članice Europske unije odobrile su novi zakon za promicanje dostupnosti podataka i izgradnju pouzdanog online okruženja, kako bi se olakšalo njihovo korištenje za istraživanje i stvaranje inovativnih novih usluga i proizvoda.

Akt o upravljanju podacima (DGA) uspostavit će mehanizam za olakšavanje ponovne upotrebe određenih kategorija zaštićenih podataka javnog sektora. To uključuje, na primjer, poslovne tajne, osobne podatke i podatke zaštićene pravima intelektualnog vlasništva. Tijela javnog sektora koja dopuštaju ovu vrstu ponovne upotrebe morat će biti prikladno opremljena, u tehničkom smislu, kako bi se osiguralo potpuno očuvanje privatnosti i povjerljivosti. Komisija će također uspostaviti jedinstvenu europsku pristupnu točku s e-registrom podataka javnog sektora.

Ekskluzivni dogovori za ponovnu upotrebu podataka javnog sektora bit će mogući kada budu opravdani i potrebni za pružanje usluge od općeg interesa. Europski dužnosnici dogovorili su da maksimalno trajanje postojećih ugovora bude 30 mjeseci, a novih 12 mjeseci.

Implementacija DGA trebala bi povećati povjerenje u usluge posredovanja podataka i potaknuti altruizam u podacima diljem EU-a.

Naime, stvorit će se novi poslovni model – usluga posredovanja podataka – koja će osigurati sigurno okruženje u kojem tvrtke i pojedinci mogu dijeliti podatke.

Za korisnike, to znači da će imati potpunu kontrolu nad svojim podacima i omogućiti im da ih podijele s tvrtkom kojoj vjeruju. To se može učiniti pomoću novih alata za upravljanje osobnim podacima, kao što su prostori za osobne podatke ili podatkovni novčanici, aplikacije koje takve podatke dijele s drugima, na temelju privole vlasnika podataka.

Pružatelji usluga neće smjeti koristiti dijeljene podatke u druge svrhe. Iako će moći naplatiti transakcije koje provode, neće moći imati koristi od podataka, primjerice, tako što zarađuju od njihove daljnje prodaje.

Tvrtke koje prikupljaju podatke za ciljeve od općeg interesa mogu zatražiti da budu navedeni u nacionalnom registru priznatih organizacija za altruizam podataka, a dobrovoljno certificiranje u obliku logotipa olakšat će prepoznavanje pružatelja usluga posredovanja podataka i organizacija za altruizam podataka.

Stvorit će se i Europski odbor za inovacije podataka, kako bi savjetovao i pomagao Komisiji u poboljšanju interoperabilnosti usluga posredovanja podataka i izdavanju smjernica o tome kako olakšati razvoj podatkovnih prostora.

Procjenjuje se da će se količina podataka koju generiraju javna tijela, poduzeća i građani u razdoblju od 2018. do 2025. umnožiti pet puta. Trenutačno najveću količinu podataka sadrže velike podatkovne platforme, a DGA pokušava stvoriti alternativu u kojoj će podaci biti dostupniji svim igračima na tržištu.

"Ključni politički cilj ovog akta mora biti osnaživanje pojedinaca i odgovoriti na pozive da se osigura više kontrole nad korištenjem osobnih podataka. Europa mora nastaviti graditi okvir za upravljanje podacima koji će promicati inovaciju, slaviti raznolikost i koji će štititi socijalnu pravdu", izjavila je nakon donošenja DGA u Parlamentu eurozastupnica Romana Jerković.

Nakon što ga potpišu predsjednik Europskog parlamenta i predsjednik Vijeća, zakonodavni akt bit će objavljen u Službenom listu Europske unije i stupiti na snagu 20 dana nakon objave. Nova pravila o upravljanju podacima će se početi primjenjivati 15 mjeseci nakon stupanja uredbe na snagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:53