ZAKLJUČCI

Vijeće EU-a pozvalo na jačanje napora prema sveobuhvatnijem i učinkovitijem okviru za upravljanje kibersigurnosnim krizama

"U tom procesu treba se poštovati postojeće uloge i nadležnosti država članica, a sudjelovanje u Zajedničkoj jedinici za kibersigurnost trebalo bi biti dobrovoljno"
Ilustracija
 KeepCoding on Unsplash

Vijeće Europske unije usvojilo je zaključke u kojima poziva EU da dodatno razvije okvir za upravljanje kibersigurnosnim krizama, među ostalim istraživanjem potencijala Zajedničke jedinice za kibersigurnost.

Vijeće je u svojim zaključcima naglasilo potrebu da se učvrsti postojeća mreža i pronađu mogući nedostatci i potrebe što se tiče razmjene informacija unutar kiberzajednica i među njima.

Krajnji cilj trebao bi biti dogovor na razini EU o primarnim ciljevima i prioritetima potencijalne Zajedničke jedinice za kibersigurnost.

Vijeće ističe kako je riječ o postupnom, transparentnom i uključivom procesu nužnom za jačanje povjerenja između država članica.

Ministri vlada EU-a također ističu da je potrebno uspostaviti odgovarajuće metode rada i upravljanje kako bi se omogućilo sudjelovanje svih država članica u raspravama, razvoju i učinkovitim postupcima donošenja odluka.

Potencijalna Zajednička jedinica za kibersigurnost morala bi poštovati nadležnosti, mandate i pravne ovlasti svojih mogućih budućih sudionika, a svako sudjelovanje država članica bilo bi dobrovoljno.

Vijeće poziva na daljnje razmatranje pojedinačnih elemenata preporuke o zajedničkoj jedinici za kibersigurnost, među ostalim u pogledu ideje o timovima EU-a za brzu reakciju u području kibersigurnosti i plana EU-a za odgovor na kiberincidente i kiberkrize.

Europska komisija predstavila je 23. lipnja preporuku o uspostavljanju zajedničke kibernetičke jedinice radi rješavanja sve većeg broja ozbiljnih kiberincidenata koji utječu na javne usluge, poduzeća te građane i građanke diljem EU-a.

Prema toj preporuci Zajednička jedinica za kibersigurnost djelovala bi kao platforma kojom se objedinjuju resursi i stručno znanje različitih kiberzajednica u EU-u i njegovim državama članicama u cilju učinkovitog sprečavanja i odvraćanja od masovnih kiberincidenata te odgovaranja na njih.

Europski parlament pozvao je na sveobuhvatan skup mjera i koherentnu informatičku politiku te na poboljšanu koordinaciju kibernetičke obrane u svrhu jačanja kibernetičke otpornost Unije.

Zajednička politika kiberobrane i snažna suradnja unutar EU-a u području kiberkapaciteta među ključnim su pitanjima potrebnima za razvoj i produbljenje Europske obrambene unije, istaknuli su zastupnici Europskog parlamenta u izvješću usvojenom ranije ovog mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:17