MLADI U EU

Velolučka srednja škola sudjelovat će u projektu Europske godine mladih

Riječ je projektu pod nazivom “Budućnost Europe: Europska godina mladih” koji je pokrenuo eurozastupnik Predrag Fred Matić.

Ilustracija

 -/Wavebreak/Profimedia

Srednja škola u Veloj Luci jedna je od 10 hrvatskih srednjih škola izabranih za sudjelovanje u projektu Europske godine mladih.

Riječ je projektu pod nazivom “Budućnost Europe: Europska godina mladih” koji je pokrenuo eurozastupnik Predrag Fred Matić.

U projektu sudjeluje više od 4300 srednjoškolaca, koji će do kraja ove godine učiti o ključnim izazovima svoje sredine i iznositi vlastite prijedloge za rješavanje problema.

Velolučka srednja škola broji oko 120 učenika te je jedan od najaktivnijih u Hrvatskoj kada je riječ o EU projektima. Srednja škola "Vela Luka" aktivno sudjeluje u EPAS programu te je četvrtu godinu zaredom odabrana za Školu ambasadora Europskog parlamenta.

"Školu čini specifičnom to što uz tako malen broj učenika i dalje postiže vrhunske rezultate u sportskim natjecanjima i kulturnim manifestacijama, kao i natjecanjima u znanju. Trenutno sudjeluju u dva Erasmus+ projekta i već su par godina Škola Ambasador Europskog parlamenta", naglasio je europarlamentarac Fred Matić.

Uz SŠ Vela Luka, u projektu Europske godine mladih sudjelovat će srednje škole iz Velike Gorice, Čakovca, Vukovara, Splita, Slavonskog Broda, Pule, Petrinje, Konjščine i s Krka.

Svaka škola bavit će se određenom temom iz područja obrazovanja, kulture, sporta, ekologije, politike, nezaposlenosti i položaja na tržištu rada te problemima ranjivih skupina mladih. Mladi će prvo identificirati ključne probleme svoje sredine, a potom o njima raspravljati i tražiti rješenja u suradnji s organizacijama, udrugama i institucijama na lokalnoj i europskoj razini.

Podsjetimo, Europska komisija pokrenula je inicijativu Europske godine mladih kako bi mladima dala veći prostor za iznošenje problema s kojima se suočavaju i pružila im podršku u njihovom rješavanju. Europski parlament je u prosincu donio odluku o Europskoj godini mladih, naglasivši kako je pandemija negativno utjecala na mlade ljude te ih stoga žele osnažiti, podržati i angažirati za razdoblje nakon pandemije.

Cilj ovog projekta je uključiti mlade u ključne procese savjetovanja, kao što je Konferencija o budućnosti Europe, kao i u drugim javnim politikama na EU, nacionalnoj i lokalnoj razini. Sva država članica EU će tijekom cijele godine održavati konferencije i inicijative koje promiču sudjelovanje mladih u kreiranju politika, kampanje za podizanje svijesti o inkluzivnijem, zelenom i digitalnom društvu, kao i studije i istraživanja o situaciji mladih u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:14