GODINA MLADIH

‘Važno je slijediti svoju viziju, biti jedinstven na tržištu, i vidjeti tko sve može pomoći‘

Bitno je da osoba pokazuje odgovornost, želju za radom i učenjem te da se uklapa u cijeli tim, poručuje Josip Marasović (Sailboat RC)

Josip Marasović: Iskustvo je manje bitno ako mlada osoba pokazuje spretnost u radu i agnažirana je oko svojih zadataka

 Josko Supic/Cropix

Ova 2022. je Europska godina mladih. To znači da će se, kako je istaknuto u objavi Europskog parlamenta prilikom te odluke, uložiti povećani napori za uključivanje prioriteta mladih u relevantna politička područja Unije i na svakoj razini procesa donošenja odluka u EU-u.

U ovoj godini želi se posebno ukazati na važnu ulogu mladih u ostvarenju prioriteta EU-a, a odnose se na izgradnju bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. Europska godina mladih, kako je naglašeno, pruža brojne prilike za učenje, dijeljenje vizije i susrete s drugima te sudjelovanje u aktivnostima u cijeloj Europi.

A nas su tim povodom zanimala iskustva poduzetnika i stručnjaka u raznim područjima koja mogu biti dragocjena i mladima u stjecanju novih znanja i kreiranju vlastite budućnosti.

Josip Marasović, suvlasnik je i direktor tvrtke Sailboat RC, koja spada među najpoznatije svjetske proizvođače radioupravljanih jedrilica. Tvrtka, koju je početkom 2016. osnovao zajedno sa Zvonkom Jelačićem, poznata je i po tehnološkim inovacijama, kao i po sportskim uspjesima njihovih radioupravljanih jedrilica.

Odgovarajući na naš upit o tome što bi poručio mladima koji su krenuli u svijet poduzetništva ili tek namjeravaju krenuti, Josip Marasović ističe kako ne postoji neka jedinstvena tajna za uspjeh te im poručuje da se u početku odmah pomire na stres koji će ih čekati ukoliko se vide u tom svijetu i ako žele dati sve od sebe.

- No isto tako, imat će izvrsnu priliku realizirati vlastite snove, mijenjati okolinu i društvo na bolje, a to je izvrstan osjećaj. Naime, važno je slijediti svoju viziju i biti jedinstven na tržištu, ali jako mnogo faktora utječe na uspjeh i bilo bi dobro razmisliti tko im sve može pomoći na tom putu jer je iskustvo dugogodišnjih poduzetnika jako bitno s obzirom da su oni već napravili mnogo pogrešaka i naučili mnogo, dok mlade to tek čeka, posebice prvih nekoliko godina – naglašava Josip.

Skreće pozornost na to da poduzetnički inkubatori, fakulteti i slične udruge mogu mladima pomoći, no samo ako su proaktivne osobe. Također ističe kako će obitelj i prijatelje zasigurno trebati kao veliku podršku.

- Međutim, neka traže kritike svojih poduzetničkih pothvata, jer od pohvala se dobije stabilnost i polet dakako, no da bi se nosili s konkurencijom treba neprestance unaprjeđivati nedostatke kroz istraživanje i razvoj te eliminirati prijetnje u poslovanju – napominje Josip.

Govoreći o tome što mu je važno prilikom zapošljavanja i osiguranja kadra, ističe kako je bitno da osoba pokazuje odgovornost, želju za radom i učenjem te da se uklapa u cijeli tim.

- S obzirom da smo jedinstveni u našoj specijaliziranoj niši radioupravljanog jedrenja, mi ionako moramo sve nove zaposlenike obučavati mnogo te stoga tražimo da se osoba vidi u tome jer sama obuka traje minimalno godinu dana. Dakle, iskustvo je manje bitno ako mlada osoba pokazuje spretnost u radu i agnažirana je oko svojih zadataka. Dapače, upravo sada otvaramo natječaj za zapošljavanje za jednu ili dvije osobe u proizvodnji u Splitu i bilo bi nam drago pronaći mlade osobe koje vole raditi s alatima precizni modelarski rad! - poručuje Josip Marasović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:06