TRUD SE ISPLATIO

Varaždin će u studenome biti domaćin više od tisuću mladih iz cijele Europe

Varaždinska udruga mladih V.U.K. i centar P4 dobitnici su bespovratnih sredstava Europskog parlamenta

Varaždin

 Goran Afarek/Alamy/Alamy/Profimedia

Varaždin će uz potporu Europskog parlamenta od 25. do 26. studenoga ugostiti više od tisuću mladih iz cijele Europe. U fokusu dvodnevnog programa bit će radionice o demokratskim procesima i javnim politikama, ali i brojni koncerti te prilike za druženja i umrežavanja, izvijestili su iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Pojasnili su kako su varaždinska udruga mladih V.U.K. i centar P4, u konkurenciji udruženja iz 27 država članica, dobitnici bespovratnih sredstava Europskog parlamenta za organizaciju niza aktivnosti i događaja namijenjenih mladima.

Natječaj za takozvani lokalni EYE (European Youth Event - europski događaj za mlade na nacionalnoj razini), dio je parlamentarnih inicijativa u sklopu Europske godine mladih 2022. kojima se ovu skupinu potiče na aktivno sudjelovanje u oblikovanju budućnosti. Po uzoru na središnji međunarodni događaj za mlade (EYE), koji se svake druge godine održava u Europskom parlamentu u Strasbourgu, nacionalna inačica u Varaždinu sudionicima će također ponuditi niz aktivnosti i rasprava, interaktivne radionice, predstave, kreativni, zabavan i poučan program, naveli su.

Istaknuto je i kako će u fokusu programa nazvanog Ø BORDERS, koji će se održati 25. i 26. studenog, biti mladi, njihovo znanje, uključivost, znatiželja, originalnost i inovativnost, ističu organizatori.

- Pratili smo i još uvijek pratimo zbivanja u Europi i ostatku svijeta pa smo i kreirali program koji će obrađivati teme vezane za demokraciju i važnost izbornih procesa, migracije, zelene politike i općenito geopolitiku. Sva navedena područja su itekako aktualna i važna mladim ljudima. Partneri programa su Mreža mladih Hrvatske i Savez izviđača Hrvatske, a punu podršku prijavi dao je i Grad Varaždin i hvala im na tome! – izjavio je Nino Preložnjak, jedan od voditelja programa.

Jelena Brcković, članica koordinacijskog tima, pojasnila je kako Ø BORDERS ima tri programska pravca koja će sudionike voditi kroz kulturu mladih i njihovo uključivanje u političke procese te ponuditi prostor za umrežavanje.

- Očekujemo gostovanja aktivista, donositelja odluka, europarlamentaraca, visokih dužnosnika i organizacija iz cijele Europe. Također, pripremamo dobar glazbeni program i partyje – najavila je Brcković.

Nadalje, organizatori ističu kako je proces osmišljavanja i pisanja prijave te stavljanja aktivnosti i programa u realan prostor i vrijeme bio zahtjevan, no poručuju da se trud itekako isplatio jer će Varaždin u studenome biti domaćin više od tisuću mladih ljudi iz cijele Europe. Time su, naglašavaju, Varaždin i Hrvatska dobili priliku upisati se na europsku kartu organizacija mladih što je velika prilika, ali i velika odgovornost.

Iz Ureda EP-a navode i kako se udruga mladih V.U.K. dugi niz godina bavi zagovaranjem politika za mlade, njihovim osnaživanjem, urbanom kulturom te razvijanjem platformi za kreativno izražavanje mladih. Gotovo tri godine kreira i vodi program u P4 - centru za mlade i nezavisnu kulturu u Varaždinu. Udruga je članica Mreže mladih Hrvatske te je 2019. godine vodila kandidaturu Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih i svojim programom ušla u samo finale.

EYE, međunarodni skup mladih Europski parlament pokrenuo je 2014. godine. Parlament otvara vrata sudionicima od 16 do 30 godina koji dolaze iz država članica EU-a, ali i kandidatkinja, kako bi kroz rasprave i zajedničke aktivnosti sa stručnjacima, aktivistima, influencerima i političarima, razmijenili ideje i razvili nova inovativna rješenja za ključne izazove budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:30