PRVO IZDANJE

Umjetnici i inovatori pozivaju se da se prijave na festival ‘Novog europskog Bauhausa‘

Festival će se održati uživo i online u Bruxellesu od 9. do 12. lipnja ove godine, uz popratna događanja u državama članicama Europske unije.

Ilustracija

 Scott Griessel/Panthermedia/Profimedia

Europska komisija poziva kreatore i organizacije da sudjeluju u prvom festivalu "Novog europskog Bauhausa".

Na poziv, koji je otvoren do 7. ožujka, mogu se prijaviti umjetnički kolektivi, organizacije, institucije, sveučilišta, arhitekti, studenti, umjetnici, inovatori, ali i gradovi, regije, tvrtke i svi drugi.

Prvi festival "Novog europskog Bauhausa" održat će se uživo i online u Bruxellesu od 9. do 12. lipnja ove godine, uz popratna događanja u državama članicama Europske unije.

Događaj će uključivati nastupe uživo, izložbe, participativne aktivnosti, kao i forum za debatu i razmjenu ideja.

Festival se sastoji od tri glavna dijela – sajma, festa i popratnih događanja.

Zainteresirane organizacije i pojedinci mogu predložiti svoje projekte ili inicijative koje žele predstaviti na sajmu u Bruxellesu. Umjetnici, kreativni kolektivi i organizacije mogu prijaviti originalna umjetnička djela, predstave ili performanse u sklopu kulturnog dijela programa. Na kraju, gradovi, regije, neprofitne organizacije i tvrtke mogu ponuditi prostor kao mjesto održavanja određene umjetničke manifestacije unutar festivala.

Uvjet je da svi predloženi projekti i ideje odgovaraju ciljevima Novog europskog Bauhausa..

Novi europski Bauhaus za EU trenutačno predstavlja jednu od najvažnijih inicijativa za klimatski učinkovitu i održivu budućnost Unije, koja spaja svijet kulture i umjetnosti sa svijetom tehnologije i znanosti.

Za provedbu Novog europskog Bauhausa predviđeno je oko 85 milijuna eura. Sredstva će se osigurati iz više programa EU-a, među kojima su program Obzor Europa za istraživanje i inovacije, program LIFE za okoliš i klimatsku politiku i Europski fond za regionalni razvoj. Hrvatska, kao i ostale države članice, sredstva može povući putem natječaja koji se redovno objavljuju na stranici Europske komisije.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, u ime Kluba zastupnika Europske pučke stranke radit će na predstojećem parlamentarnom izvješću o Novom europskom Bauhausu.

"Ovim izvješćem ću se pobrinuti da inicijativa Novi europski Bauhaus bude što vidljivija i dostupnija našim građanima i da njezina provedba u Republici Hrvatskoj i državama članicama bude što učinkovitija" naglasila je europarlamentarka Zovko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:55