GitHub

Umjetna inteligencija ne može nas zamijeniti. Bez pristupa ljudskim otkrićima, ona ne funkcionira

Program umjetne inteligencije Copilot funkcionira zahvaljujući prikupljanjem izvornih kodova stotina milijuna programera širom svijeta
 Osman Orsal/Xinhua News/Profimedia

GitHub platforma omogućava programerima da surađuju na kodiranju s kolegama, prijateljima i strancima širom svijeta. U vlasništvu je Microsofta od 2018. godine i presudan je dio digitalne infrastrukture mnogih tvrtki.

Krajem prošlog mjeseca GitHub lansirao je novi AI alat, nazvan Copilot.

"Novi AI program pomaže da napišete bolji kod. Pomaže vam da brzo otkrijete alternativne načine rješavanja problema. Dok tipkate, on se već prilagođava načinu pisanja koda, predlaže vam potencijalna rješenja, što vam pomaže da brže dovršite posao", objasnio je izvršni direktor GitHub-a, Nat Friedman.

Drugim riječima, Copilot će odraditi dobar dio kodiranja umjesto programera. U toj zajednici postoji šala kako se značajan dio stvarnog rada programera sastoji od online potrage za već gotovim kodovima i zatim kopiranja tih kodova u vlastiti program. Sad postoji AI koji će taj dio učiniti umjesto njih.

Programeri s kojima je razgovarao Alex Hern, novinar Guardiana, tvrde kako je učinkovitost ovakvog sustava umjetne inteligencije uistinu zapanjujuća.

Osim ideje svijeta gdje su ljudi potpuno zamijenjeni tehnologijom, popularan je i koncept gdje mašine rade u simbiozi s ljudima.

Koncept se naziva ​​"kentaur", jednu polovicu sustava čini mašina, tj. umjetna inteligencija, a drugu čovjek od krvi i mesa. Upravo je to ideja iza Copilota.

No, Hern zapaža kako su GitHub i njihov Copilot upali u istu zamku kao i mnogi ranije, te tvrdi kako je umjetna inteligencija izuzetno limitirana i ovisna o ljudskoj inteligenciji. Ni samu ideju kentaura ne smatra toliko futurističkom kako na prvu zvuči; svatko tko je na iPhoneu koristio automatsko ispravljanje teksta, zapravo se već jednom udružio s umjetnom inteligencijom, objašnjava.

Copilot je obučen zahvaljujući podacima koje je prikupila platforma GitHub. To znači da program umjetne inteligencije koristi izvorne kodove stotina milijuna programera širom svijeta. I to je sjajno ako on treba riješiti jednostavan programski zadatak, misli Hern. Manje će, pak, biti korisno čak i za, naizgled banalne zadatke, kao što su prijedlozi za automatsko dovršavanje tajne šifre koje upotrebljavate za prijavu na korisnički račun. Hern tako dolazi do jednostavnog zaključka kako sustavi umjetne inteligencije zapravo uglavnom samo remiksiraju već gotove ideje i kodove.

S Copilotom postoji i etički program. Programeri širom svijeta požalili su se kako GitHub krši njihova autorska prava. Indikativno je kako se CoPilotu nisu usuprostavile korporacije, već programeri koji rade na modelu otvorenog koda, dostupnog svima pod uvjetom da svoj rad zatim objave javno. Premda za to pravno ne može biti gonjen, GitHub se poslužio tim kodovima, no nije objavio rezultate rada, kako nepisani dogovor nalaže.

Europski parlament je u siječnju 2021. predložio smjernice za vojnu i nevojnu uporabu umjetne inteligencije. Osobito u područjima poput vojske, pravosuđa i zdravstva, „AI nikada ne smije zamijeniti ili osloboditi ljude odgovornosti", rekao je izvjestitelj Gilles Lebreton (ID, Francuska). Zastupnici su naglasili nužnost ljudskog nadzora nad sustavima umjetne inteligencije u obrani i ponovili poziv Parlamenta da se zabrani smrtonosno autonomno oružje.

Parlament je pak u svibnju 2021. usvojio izvješće o upotrebi umjetne inteligencije u obrazovanju, kulturi i audiovizualnom sektoru, pozivajući da se umjetne inteligencije dizajniraju na način koji sprečava rodnu, socijalnu ili kulturnu pristranost i štiti raznolikost. „Umjetnu inteligenciju treba uvježbati da ne kopira diskriminaciju", izjavila je izvjestiteljica Sabine Verheyen (EPP, Njemačka).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:45