BOTS&POTS

U Zagrebu otvoren restoran gdje vam hranu spremaju roboti: ‘Cilj nam je širenje po svijetu ‘

Iako Bots&Pots nije prvi robotski restoran na svijetu, prvi je takav otvoren u Hrvatskoj u kojem inovativni roboti-kuhari spremaju jelo.

Osoblje restorana Bots and Pots.

 

 Marko Todorov/Cropix

U Zagrebu je danas otvoren prvi robotski restoran. Bots&Pots otvorili su poduzetnici i inovatori Hrvoje Bujas, Đulijano Nola i Dražen Drnas na adresi Vlaška ulica 50.

Iako Bots&Pots nije prvi robotski restoran na svijetu, prvi je takav otvoren u Hrvatskoj u kojem inovativni roboti-kuhari spremaju jelo. Zasniva se na modelu kuhanja u jednom loncu u kojem djelatnici restorana stavljaju već narezane namirnice u posudu te zatim robot preuzima posao. Cijeli proces nadzire chef Vedran Varvodić, koji pazi da priprema hrane protekne u najboljem redu.

image

Roboti kuhaju po Simetovom receptu.

Marko Todorov/Cropix

Pet robota Gammachef mogu u maksimalno 15 minuta skuhati crni rižot, gulaš od svinjetine, tjestenine, njoke, tortilje... Paleta se uglavnom bazira na mediteranskoj, indijskoj i meksičkoj hrani.

Inženjeri elektrotehnike Đulijano Nola i Dražen Drnas svog su GammaChef prvi put prikazali javnosti tijekom natjecanja startupova Idea Knockout u rujnu 2016. godine.

Tad su osvojili treće mjesto i najavili sklapanje suradnje s proizvođačima kuhinjskih i kućanskih aparata kako bi omogućili komercijalizaciju svog robota.

image

Roboti kuhaju

Marko Todorov/Cropix

U srpnju 2021. dobili su priznanje patenta Europskog patentnog ureda koji pruža zaštitu na europskoj razini za zemlje članice Europske patentne organizacije te time doprinijeli jačanju Hrvatske i EU u području inovacija.

Na projektu su radili gotovo sedam godina i uložili preko 1,5 milijuna kuna. Cilj im je franšizno širenje prvo po Europi, a onda i ostatku svijeta.

Uloga inovacija je, inače, pretočiti rezultate istraživanja u nove i kvalitetnije usluge i proizvode u cilju zadržavanja konkurentnosti na svjetskom tržištu, te unaprijediti kvalitetu života ljudi u EU. Europski parlament zato je predložio jedinstveni patentni sustav, koji bi se trebao prije svega pozabaviti rješavanjem krivotvorina i piratstva, ali i stvoriti novi patentni sud, koji će omogućiti zaštitu izuma u svim zemljama sudionicama podnošenjem jedinstvene patentne prijave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:41