SUSTAV BRZOG UZBUNJIVANJA

U protekloj godini u EU izdano je 1800 upozorenja o (ne)sigurnosti proizvoda

Većina tih upozorenja odnosi se na motorna vozila i igračke. Najčešći rizici povezani s opasnim proizvodima bile su ozljede ili rizici uzrokovani kemikalijama

Super market, ilustracija

 Jochen Tack/Alamy/Alamy/Profimedia

Novo godišnje izvješće EU-a o sustavu brzog uzbunjivanja pokazuje da je u protekloj godini tijelima država članica poslano više od 1800 upozorenja.

Većina tih upozorenja odnosi se na motorna vozila ili povezane proizvode (27%) i igračke (19%). Najčešći rizici povezani s opasnim proizvodima bile su ozljede (28%) ili rizici uzrokovani kemikalijama (23%).

Devet posto svih upozorenja u 2020. odnosilo se na proizvode za zaštitu od COVID-a 19, većinom na maske koje nisu pružale dovoljnu razinu zaštite. Drugi primjeri opasnih proizvoda bila su sredstva za dezinfekciju koja su sadržavala toksične kemikalije, poput npr. metanola, koji može uzrokovati sljepoću ili smrt ako se proguta, te ultraljubičaste lampe za dezinfekciju koje su korisnike izlagale snažnom zračenju, a time i iritaciji kože.

"Zahvaljujući sustavu brzog uzbunjivanja Safety Gate Europska komisija i nacionalna tijela za zaštitu potrošača svakodnevno surađuju kako bi zajamčili da su darovi koje dajete svojim bližnjima sigurni. To je vrlo konkretan primjer suradnje na razini EU-a od koje potrošači imaju koristi", izjavio je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

Kad nacionalna tijela otkriju opasan proizvod, šalju upozorenja unutar sustava Safety Gate s informacijama o proizvodu, opisom rizika i mjerama koje je gospodarski subjekt poduzeo ili naložio, kao što je uklanjanje proizvoda s tržišta.

Zbog toga druga tijela poduzimaju vlastite mjere, primjerice povlače taj proizvod s nacionalnih tržišta. Ukupan broj radnji o kojima se izvješćuje u okviru sustava povećava se iz godine u godinu, čime se potvrđuje da nacionalna tijela daju prednost sigurnosti potrošača. Primjerice, ove godine poduzeto je rekordnih 5377 takvih mjera, dok ih je 2019. poduzeto 4477.

U usporedbi s prošlom godinom, sve više internetskih trgovina obvezuje se poboljšati sigurnost proizvoda koje prodaju. Ovaj tjedan još su dvije poznate internetske tvrtke (Etsy i Joom) obvezale na sigurnost proizvoda i tako se pridružile imenima poput Amazon, Wish, AliExpress i eBay. Te tvrtke obećale su da će provjeravati da se proizvodi za koje postoji upozorenje u Safety Gateu ne prodaju na njihovim internetskim stranicama i da će brzo reagirati u slučaju da im nacionalna tijela dojave o opasnim proizvodima bilo koje vrste koje treba ukloniti sa stranica.

Dodajmo kako je Europski parlament 25. studenog 2020. godine rezoluciju o održivijem jedinstvenom tržištu za poduzeća i potrošače u kojem napominje da mnogi proizvodi koji se stavljaju na jedinstveno tržište, posebno proizvodi koji se prodaju na internetskim tržištima i uvoze izvan EU-a, nisu u skladu sa zakonodavstvom EU-a koje se odnosi na zahtjeve u pogledu sigurnosti i održivosti proizvoda. Europarlamentarci pozivaju Komisiju i države članice da hitno poduzmu mjere kako bi se izjednačili uvjeti za poduzeća iz EU-a s uvjetima njihovih međunarodnih konkurenata te kako bi se potrošačima osigurala sigurnost i održivost proizvoda poboljšanim nadzorom tržišta i jednakovrijednim standardima carinske provjere diljem EU-a i za tradicionalna i za internetska poduzeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:58