U SVIBNJU

‘Treće izdanje BlockSplit konferencije dolazi u najdinamičnijem periodu blockchain industrije‘

Konferencija za industriju blockchaina i kriptovaluta održat će se od 23. do 25. svibnja u Splitu u organizaciji UBIK-a

Split

 Paun Paunovic/Cropix

Više nego zadovoljni bili su organizatori iz Blockchain Hub-a Split, kao i sudionici BlockSplit konferencije održane u Splitu u travnju 2018. godine, kad su na Ekonomskom fakultetu okupili oko 500 programera i poduzetnika, koji su se tijekom dva dana kroz radionice i predavanja, pobliže upoznali s brzorastućom blockchain tehnologijom, najpoznatijom po tome što je omogućila razvoj kriptovaluta. Ta je konferencija u svom prvom izdanju privukla 28 svjetski poznatih predavača, a osim prilike za edukacijom, omogućivši međusobno povezivanje sudionika iz više zemalja, povećala je i blockchain zajednicu.

Ove godine BlockSplit, najveća regionalna konferencija za industriju blockchaina i kriptovaluta doživjet će od 23. do 25. svibnja svoje treće izdanje u organizaciji hrvatske krovne udruge za blockchain i kriptovalute – UBIK.

Organizatori očekuju da će konferencija u Split privući više od 300 stručnjaka i poduzeća iz cijele Europe i šire, te najavljuju vrhunske predavače, demonstraciju najnovijih tehnologija, prezentacije, prilike za umrežavanje te cijeli tjedan popratnih edukativnih i zabavnih aktivnosti. Cilj je konferencije, kako najavljuju, ubrzati rast i razvoj blockchain industrije.

Ovim povodom predsjednik UBIK-a Vlaho Hrdalo izjavio je kako treće izdanje BlockSplita dolazi u najdinamičnijem periodu blockchain industrije od njenog nastanka.

- Posebno mi je zadovoljstvo da je uključivanjem UBIK-a u njegovu organizaciju BlockSplit nastavio svoj razvoj započet 2018. godine. Prethodna izdanja ove konferencije predstavljaju visoko podignutu ljestvicu za koju vjerujem da je možemo i nadmaštiti. Kako su s nama i dalje oni isti ljudi koji su BlockSplit izvorno stvorili, konferencija u ovom izdanju predstavlja po mnogo čemu jedinstveno povezivanje Web3 zajednice jedne države. S obzirom na to da se još jednom nalazimo u predivnom Splitu u možda i najljepše doba godine, zadovoljstvo svih posjetitelja zasigurno neće izostati pogotovo kada otkrijemo imena renomiranih predavača koje dosada nismo imali prilike vidjeti niti u široj regiji – izjavio je Hrdalo.

U programu konferencije su predviđene i praktične radionice, a teme će pokrivati područja marketinga, prava, dizajna, DeFi-a, NFT-a i gaminga. Također predviđene su prezentacije i predavanja vodećih stručnjaka u branši. Tako će posjetitelji, kako se najavljuje, moći uživo poslušati stručnjake u razvoju blockchain tehnologije te naučiti o novim procesima za razvoj WEB3 proizvoda. Na izložbenom dijelu konferencije biti će zastupljene brojne domaće i međunarodne tvrtke. Kao nastavak konferencije, od 27. do 29. svibnja bit će održan i hackathon.

Blockchain tehnologija nudi niz mogućnosti za rješavanje problema u mnogim sektorima, naveli su na stranicama Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj kad su lani organizirali radionicu o korištenju blockchain tehnologije u različitim područjima života i rada.

Europska unija, istaknuto je, vjeruje da pravilno korištenje blockchain tehnologije može pružiti značajne prednosti europskoj industriji, gospodarstvu i društvu. Blockchain tehnologija je zato iznimno bitna za digitalnu transformaciju gospodarstva i dio je novog programa EU-a, Digitalne Europe, koji je Europski parlament usvojio u travnju 2021. godine. Cilj tog programe je ulagati u digitalnu infrastrukturu kako bi strateške tehnologije mogle pridonijeti jačanju konkurentnosti Europe, prelasku na zeleno gospodarstvo i osiguravanju tehnološke suverenosti.

Blockchain tehnologija, kako je navedeno, omogućuje ljudima i organizacijama koji se možda ne poznaju da se zajednički dogovore i trajno bilježe informacije bez ovlaštenja treće strane. Stvarajući povjerenje u podatke na načine koji prije nisu bili mogući, blockchain može revolucionirati način na koji dijelimo informacije i obavljamo digitalne transakcije.

Valja istaći kako digitalizacija ima ključnu ulogu u svim politikama EU-a, a digitalna rješenja,kako je navedeno na stranicama Ureda EP-a u Hrvatskoj, pružaju važne mogućnosti i ključna su za oporavak Europe i njezin konkurentni položaj u globalnom gospodarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:18