ZAJEDNIČKA IZJAVA

‘Tražimo od političara koje biramo da sve naše prijedloge shvate ozbiljno‘

Ambasadori panela europskih građana potpisali izjavu kojom ukazuju na potrebu sazivanja Konvencije o reviziji ugovora kako bi se prijedlozi proveli

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

 Ludovic Marin/AFP

Svaka vlada koja želi kvalitetniji život svojih građana prihvatit će ovakve promjene. Za ostvarivanje većine preporuka nije potrebno mijenjati ugovor, pa se promjenama može pristupiti odmah. Ovo je odličan pokazatelj na čijoj su strani političari – na strani građana ili gledaju samo osobne interese, kazao nam je Dragan Volarević, jedan od 20 ambasadora panela europskih građana koji su sudjelovali u Konferenciji o budućnosti Europe, a koji zajedničkom izjavom pozivaju Europsku uniju da provede prijedloge koje je Konferencija usvojila. Evo što su napisali:

"EU je nasumice odabrala 800 građana kako bi dali preporuke o tome kako obični ljudi zamišljaju budućnost Europe. Ukupno 178 preporuka uključeno je u konačne prijedloge na plenarnoj skupštini Konferencije. To su promjene koje građani EU-a žele vidjeti, uključujući ukidanje prava nacionalnog veta u donošenju odluka EU-a kako bi Europska unija mogala brzo djelovati u krizama. Tražimo od političara koje biramo da sve naše prijedloge shvate ozbiljno, uključujući i one kojima su potrebne izmjene ugovora. Želimo da naše vlade na summitu EU-a 23. i 24. lipnja glasaju za sazivanje Konvencije kako bi se naši prijedlozi mogli provesti i kako bi se Europskoj uniji omogućilo brže djelovanje".

image

Ambasadori panela europskih građana, potpisnici izjave

CoFoE for treaty change

Zajedničku izjavu potpisali su ambasadori s panela europskih građana: Thilde Karlsson (Švedska), Nicolas Morávek (Češka), Kozmáné Gombkötő Hajnalka (Mađarska), Tuomas Suihkonen (Finska), Troels De Leon Petersen (Danska), Normunds Legzdiņš (Latvija), Dajana Milinković (Hrvatska), Dragan Volarević (Hrvatska), Krasimir Zlatinov (Bugarska), Aleksandar Milisov (Bugarska), Valentina Balzani (Italija), Paolo Barone (Italija), Laura Maria Cinquini (Italija), Julia Eichberger (Austrija), Annemie De Clerck (Belgija), Gabriela Hegenberg (Njemačka), Dorin Hell (Njemačka), Antonia Kieper (Njemačka), Greta Adamek (Njemačka) i Joy Clara Schäflein (Njemačka).

Podsjetimo, na završnoj svečanosti 9. svibnja u Strasbourgu predsjednica Roberta Metsola u ime Europskog parlamenta, francuski predsjednik Emmanuel Macron u ime predsjedništva Vijeća i predsjednica Ursula von der Leyen u ime Europske komisije primili su konačno izvješće o ishodu Konferencije od supredsjedatelja Izvršnog odbora Konferencije.

To uključuje 49 prijedloga koji se sastoje od više od 300 mjera u 9 tema, na temelju 178 preporuka europskih građanskih panela, doprinosa nacionalnih panela i događaja, ideja s Europskog događaja za mlade i 43.734 priloga o 16.274 ideja zabilježenih na višejezičnoj digitalnoj platformi.

Europski parlament je početkom lipnja prihvatio rezoluciju koja poziva Europsko vijeće na početak procesa revizije EU ugovora. Na stranicama Parlamenta navedeno je kako je odgovornost šefova država i vlada 27 članica da na Europskom vijeću običnom većinom donesu odluku o sazivanju Konvencije o reviziji ugovora. Mnogi europarlamentarci smatraju da to treba učiniti čim prije, što bi značilo već na EU summitu 23. i 24. lipnja, kako bi se ispunili zahtjevi građana te proveli zaključci procesa Konferencije o budućnosti Europe. U radu Konvencije trebali bi sudjelovati zastupnici Europskog parlamenta, povjerenici, zastupnici nacionalnih parlamenata država članica te EU čelnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:06