EUROPSKI PARLAMENT

Tomislav Sokol: ‘Nova će Direktiva sadržavati stroža pravila o procjeni kreditne sposobnosti‘

Cilj je jasnim pravilima spriječiti neodgovorno podizanje kredita i troškove koji bi za potrošače nastali radi neuredne otplate

Tomislav Sokol

 Davor Pongracic/Cropix

Odbor Europskog parlamenta za unutarnje tržište i zaštitu potrošača održao je raspravu o prijedlogu direktive o potrošačkim kreditima.

Riječ je o pravilima koji je EU donijela prije gotovo 15 godina i koji su, uslijed digitalizacije i pandemije, zastarjeli. Naime, dosadašnja Direktiva o potrošačkim kreditima ne uzima u obzir razne nove operatere na tržištu, poput fintecha i internetskih platformi. Pandemija je dovela do porasta internetske kupovine, promijenila način na koji se sklapaju krediti i dovela građane da u neizvjesnoj situaciji sve više posežu za potrošačkim kreditima.

Izvjestitelj Kluba zastupnika EPP za novu Direktivu o potrošačkim kreditima, Tomislav Sokol, poručio je da je vrijeme da EU isporuči suvremena pravila o potrošačkom kreditiranju.

"Danas postoje oblici kreditiranja koji nisu ni bili poznati u vrijeme kada se važeća Direktiva donosila i zato je važno da nova pravila obuhvate i takve oblike kreditiranja. Tu se uglavnom radi o podizanjima kredita putem različitih internetskih platformi. Takvi oblici podizanja kredita nisu regulirani važećom direktivom i zbog toga mogu biti rizik za potrošače. U odnosu na konvencionalne, takvi krediti u Hrvatskoj još nisu široko rasprostranjeni i zato je sada pravo vrijeme da ih se regulira", naglasio je Sokol.

Europska komisija u lipnju prošle godine predložila je reviziju dvaju skupova pravila EU-a radi davanja većih prava potrošačima u novim i promijenjenim uvjetima digitalizacije i pandemije bolesti COVID-19. Radi se o reviziji Direktive o potrošačkim kreditima i Direktivne o općoj sigurnosti proizvoda. Oba prijedloga dio su nove strategije za potrošače donesene prošle godine, a čiji je cilj ažuriranje općeg strateškog okvira politike EU-a za zaštitu potrošača.

Europski parlament trenutno je u postupku podnošenja amandmana na prijedlog Direktive o potrošačkim kreditima. Europarlamentarci se nadaju da će imati usuglašen tekst do početka ljeta te da će se izbjeći scenarij od prošlog puta, kad se o prijedlogu raspravljalo šest godina.

Europarlamentarac Sokol predložio je 150 amandmana na tekst Direktive. Između ostalog, predložio je za zabranu slanja nezatraženih kreditnih kartica na kućne adrese, kao i zabranu jednostranog povećanja limita prekoračenja na računima

"Nova će Direktiva sadržavati stroža pravila o procjeni kreditne sposobnosti, koja je zapravo u središtu odobravanja potrošačkih kredita. Cilj je da se jasnim pravilima o procjeni kreditne sposobnosti spriječi neodgovorno podizanje kredita i izbjegnu troškovi koji bi za potrošače nastali radi neuredne otplate. Međutim, moramo pokazati fleksibilnost prema osobama koje podižu kredit za pokrivanje zdravstvenih troškova, osobama s invaliditetom, ali i prema studentima. Kad bi im se onemogućilo podizanje kredita u reguliranom okruženju, to bi dovelo do porasta zaduživanja na crnom tržištu, a to je neprihvatljivo", istaknuo je Sokol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:04