NATJECANJE

Svjetski poznato startup natjecanje: ‘Get in the Ring‘ ponovno u Splitu

Grad Split je osigurao nagradni fond od 300.000 kn bespovratnih sredstava za najperspektivnije startup poduzetnike
Pobjednik Slaven Damjanović iz 2019.
 Jakov Prkic/Cropix

Želite li osvojiti vrijedne novčane nagrade, olakšati pristup kapitalu za svoje poduzetničke projekte, omogućiti jednostavniji izlazak na strana tržišta, stvoriti nove kontakte, biti međunarodno vidljivi, uđite u ring!

Takvu poruku prije dvije godine poslali su iz Splita organizatori hrvatske verzije svjetski poznatog natjecanje “Get in the Ring" (GITR), koje je pokrenula nizozemska zaklada s ciljem spajanja inovatora s investitorima, odnosno povezivanja talenta, stručnosti i kapitala. Sada se pruža nova prilika startupima.

I ove godine organizatori Grad Split i Studentski poduzetnički inkubator Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Grad Split javljaju kako domaći poduzetnici imaju novu priliku prijaviti se za ovo globalno natjecanje koje će se ponovno održati u Splitu.

Kako sada poručuju, zahvaljujući uspješnoj suradnji Grada Splita i Ekonomskog fakulteta u Splitu, kroz ovo svjetski poznato startup natjecanja lokalnim startup poduzetnicima pruža mogućnost se internacionalizacije poslovanja i vidljivosti na globalnoj sceni. Grad Split je osigurao nagradni fond od 300.000 kn bespovratnih sredstava za najperspektivnije startup poduzetnike.

“Ciljevi dodjele potpora su pokretanje rasta gospodarstva kroz inovativne razvojne ideje kojima se potiče i pomaže razvoj poduzetništva temeljenog na znanju i inovativnosti, stvaranje i razvoj novih proizvoda i usluga koje će startup poduzetnike bolje pozicionirati na tržištu, povećanje konkurentnosti kroz inovativne aktivnosti, te interakcija i mogućnost predstavljanja potencijalnim investitorima i međunarodnim ulagačima”, javljaju iz Grada Splita.

Na Get in the Ring Split mogu se prijaviti svi poslovni subjekti do 5 godina starosti i razvojni timovi koji nemaju poslovni subjekt, ali razvijaju inovativne proizvode ili usluge, i to iz cijele Republike Hrvatske. Prijave se primaju do 17. listopada 2021.

Prva nagrada donosi pobjedniku 120.000 kuna, druga iznosi 70.000 kuna, treća je u visini od 50.000 kuna, a četvrta, peta i šesta nagrada po 20.000 kn.

Startupe će za natjecanje pripremiti mentori iz prestižnog europskog poslovnog akceleratora za visoke tehnologije i intelektualno vlasništvo Silicon Castles iz Austrije te pitch treneri iz Get in the Ring Global organizacije iz Nizozemske.

Kako su izvijestili, nakon dvije faze ocjenjivanja, 6 prijavitelja ide u finale natjecanja Get in the Ring gdje se bore pred međunarodnim sucima te prijavitelj koji osvoji prvu nagradu, ostvaruje pravo sudjelovanja na međunarodnom natjecanju „Global Meetup 2022“ gdje se okupljaju najbolji svjetski startupovi, kako bi se natjecali u globalnom finalu, te iskoristili prilike za poslovno umrežavanje s investitorima i partnerima tokom tri dana događanja.

Svi detalji o objavljenom natječaju kao i korisnici sredstava potpore, uvjeti i kriteriji za dodjelu potpore te popis dokumentacije koja se podnosi, objavljeni su mrežnim stranicama Grada Splita.

I ovo natjecanje na tragu je inicijativa poticanja poduzetništva u početnoj fazi, a iskustva onih koji su se ranije natjecali, prvi put u Zagrebu 2017. i drugi put u Splitu 2019. pokazuju da je mladim poduzetnicima “Get in the Ring” dalo vjetar u leđa.

U Europskoj uniji postoji više od 80.000 startupa, ali tek 50-tak jednoroga, odnosno onih tvrtki u privatnom vlasništvu čija se vrijednost procjenjuje na više od milijardu dolara.

Ulaganja koja su prikupili europski startupovi iznosila su 2020. godine 41 milijardu američkih dolara, u odnosu na 36,6 milijardi dolara u 2019. godini.

U EU koja želi biti globalni lider u inovacijama, a startupi su pokretači inovacija, pokrenuto je nekoliko inicijativa kako bi se pomoglo startupima u najranjivoj fazi. Jedna od prvih inicijativa je bila Startup deklaracija, a pokrenute su i inicijative za jednoroge, te za startup ekosustave kako bi im se olakšalo poslovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:49