EUROPSKI PARLAMENT

Svi proizvodi, bilo da se prodaju online ili u tradicionalnim trgovinama, moraju biti sigurni

Proizvođači, uvoznici i distributeri morat će se pridržavati ažuriranih općih sigurnosnih obveza kada plasiraju proizvode na tržište EU-a

Ilustracija

 Arno Massee/Sciencephoto/Profimedia

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta usvojio je u četvrtak stajalište o ažuriranim pravilima EU-a o sigurnosti proizvoda neprehrambenih proizvoda.

S 41 glasova za, jednim protiv i dva suzdržana, zastupnici u Europskom parlamentu usvojili su izmjene kako bi se poboljšala sigurnost proizvoda koji se prodaju na području Unije. Zastupnici Europskog parlamenta također su pojasnili obveze gospodarskih subjekata i internetskih tržišta te pojačali zahtjeve za sigurnost proizvoda.

Cilj novih pravila je osigurati da sve vrste proizvoda u EU-u, bilo da se prodaju online ili u tradicionalnim trgovinama, budu u skladu s najvišim sigurnosnim zahtjevima.

Svi gospodarski subjekti, kao što su proizvođači, uvoznici i distributeri, morat će se pridržavati ažuriranih općih sigurnosnih obveza kada plasiraju proizvode na tržište EU-a. Ako ti gospodarski subjekti nemaju poslovno središte u Uniji, morat će imenovati odgovornu osobu u EU-u kao kontaktnu točku.

Ako se ne pridržavaju novih pravila, mogli bi biti novčano kažnjeni i s do 4% njihovog godišnjeg prometa.

Zastupnici Europskog parlamenta također su pojačali odredbe o sigurnosnim zahtjevima za proizvode kako bi uzeli u obzir moguće specifične rizike za najugroženije potrošače kao što su djeca, starije osobe i osobe s invaliditetom. Proizvodi bi trebali biti sigurni za sve korisnike, uključujući žene, čiju sigurnost također treba uzeti u obzir pri dizajniranju proizvoda. U obzir treba uzeti i tehnološke aspekte, poput kibernetičkih smetnji, ali i učinke koje digitalno povezani proizvodi mogu imati na mentalno zdravlje djece.

Prema usvojenom tekstu i u skladu s nedavno dogovorenim Aktom o digitalnim uslugama, internetska tržišta morat će uspostaviti jedinstvene kontaktne točke za brzu komunikaciju s nadzornim tijelima i potrošačima. Vlasti mogu obvezati internetska tržišta da uklone i onemoguće pristup ilegalnim i opasnim proizvodima. Nakon što ih vlasti obavijeste o uklanjanju određenih proizvoda ili usluge, internetska tržišta imat će jedan dan za djelovanje. Vlasti će također provoditi nasumične provjere kako bi identificirali opasne proizvode.

Zastupnici Europskog parlamenta također žele da se sustav brzog upozorenja za opasne proizvode (portal "Safety Gate") modernizira kako bi se internetskim tržištima omogućilo lakše otkrivanje nesigurnih proizvoda. Portal bi trebao postati intuitivniji, a informacije bi trebale biti lako dostupne korisnicima, uključujući osobe s invaliditetom.

U slučaju da se opasan proizvod treba povući ili postoji sigurnosno upozorenje, gospodarski subjekti i internetska tržišta bili bi dužni obavijestiti potrošače i objaviti informacije o tome na internetu. Potrošači će trebati biti obaviješteni o pravu na popravak, zamjeni ili povratu novca.

"Danas poduzimamo ključan korak ka tome da svi proizvodi budu sigurni u Europi, dajući potrošačima više prava, a tvrtkama, uključujući internetska tržišta, više odgovornosti. I što je još važno, to činimo na način koji štiti mala poduzeća bez ograničavanja izbora potrošača. Naša "zaštitna mreža" bit će učinkovitija, a nove obveze ciljat će na sektore u kojima je djelovanje najpotrebnije. Radujem se brzom usvajanju pod češkim predsjedanjem Vijećem EU", izjavila je češka eurozastupnica i izvjestiteljica EP-a Dita Charanzová.

Dodajmo kako je isti dan na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta potvrđen dogovor kojeg su Europski parlament i Vijeće ranije postigli o Aktu o digitalnim uslugama - povijesnom zakonu kojim se staje na kraj širenju ilegalnog sadržaja na internetu, a koji bi se trebao početi primjenjivati od 2024. godine.

"Novi zakon omogućuje da ono što je ilegalno izvan mreže bude ilegalno i u online svijetu. Konkretno, internetske platforme morat će imati razvijen sustav opoziva ilegalnih sadržaja, proizvoda i usluga putem kojih će potrošači moći izravno komunicirati s platformama. Uz to, internetske platforme morat će raspolagati s podacima o proizvođačima čije proizvode nude. Praksa je do sada bila da potrošači nisu uvijek mogli saznati informacije o proizvođaču proizvoda koji se nude na internetu pa stoga nisu ni mogli u svim slučajevima ostvarivati svoja prava zbog neispravnosti proizvoda", izjavio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:49