EU PROJEKT

Svečano otvoren Trogir HUB, novo mjesto okupljanja mladih i osoba s invaliditetom

Riječ je o projektu inovativno-edukacijskog centra društvene inkluzije urbane aglomeracije Split

Ana Jerkunica, Ruza Kovacevic- Bilic, Ivica Basic, Vicenco Stojan, Tamara Ognjenovic i Fani Rozic ispred Trogir HUB-a

 

 Nikola Vilic/Cropix

U Trogiru je u utorak svečano otvoren Trogir HUB-a, smješten na adresi Gradska vrata 2, poznatijom kao vrata od grada. Trogir HUB dio je projekta „Grad Trogir – inovativno – edukacijski centar društvene inkluzije urbane aglomeracije Split“. Korisnik je Grad Trogir, a partneri projekta Udruga tjelesnih invalida TOMS i Pučko otvoreno učilište.

image

Ana Jerkunica, Ruza Bilic, Ivica Basic, Vicenco Stojan, Tamara Ognjenovic i Fani Rozic


Nikola Vilic/Cropix

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Ruža Kovačević-Bilić kazala je kako je Grad Trogir prijavio ovaj projekt prije dvije godine unutar ITU mehanizma urbane aglomeracije Split.

image

Ruža Kovačević-Bilić i Vicenco Stojan

Nikola Vilic/Cropix

- Prošle godine odobreno je nešto više od 2,4 milijuna kuna za provođenje projekta, a Grad Trogir je nedavno osposobio ovaj prostor za provođenje aktivnosti. Projekt je namijenjen mladim osobama do 25 godina i osobama s invaliditetom, to su dvije najranjivije skupine u društvu po pitanju angažiranja u lokalnoj zajednici, po pitanju svojih usavršavanja i stjecanja novih znanja i vještina. Htjeli smo im s brojnim aktivnostima omogućiti da pronađu sebe, pružiti im kvalitetnije ulaganje u svoje znanje, svoje ideje i vještine, a i priliku da se druže međusobno, da razmijene te ideje i da steknu nove puteve u životu – izjavila je Kovačević-Bilić.

image

Trogir HUB

Nikola Vilic/Cropix

Naglasila je i kako je projekt u stopostotnom iznosu financiran iz Europskog socijalnog fonda.

- Ovo je jedini javni prostor u staroj gradskoj jezgri kojemu osobe s invaliditetom imaju pristup i na taj način smo htjeli napraviti iskorak, a nalazi se na vratima od grada i nadam se da će se naviknuti dolaziti ovdje – istaknula je Ruža Kovačević-Bilić.

image

Svečano otvaranje Trogir HUB-a na adresi Gradska vrata 2

Nikola Vilic/Cropix

Vicenco Stojan, voditelj projekta kazao je kako će u Trogir HUB-u održavati cijeli niz besplatnih radionica za mlađe od 25 godina, kao i za osobe s invaliditetom.

image

Voditelj projekta Vicenco Stojan

Nikola Vilic/Cropix

-Imamo radionice razne tematike, umjetničke - glazbene, likovne, dramske, književne, filmske, plesne, imamo IT radionice, kao npr. radionice informatičke pismenosti ili program osposobljavanja za web dizajn. Za neke IT radionice dobivat će se i certifikat. Imamo i financijske radionice, gaming radionice, startup akademiju, radionice osobnog razvoja i druge. Trenutačno imamo likovnu radionicu koja se održava svake srijede. Svi polaznici su zadovoljni, a vjerujemo da će interes rasti – izjavio je Stojan.

image

Voditelj projekta Vicenco Stojan

Nikola Vilic/Cropix

Kazao je i kako upravo nabavljaju 15 računala te poručio kako svi zainteresirani mogu na Facebook stranici Trogir HUB pratiti informacije o aktivnostima u novom centralnom mjestu okupljanja Trogirana.

image

Trogir HUB

Nikola Vilic/Cropix

Spomenimo i kako je Europski parlament 8. lipnja 2021. odobrio program kojim želi smanjiti nezaposlenost i siromaštvo u EU-u nakon koronakrize. Obnovljeni i pojednostavljeni Europski socijalni fond, poznat kao Europski socijalni fond plus (ESF+), usmjeren je prvenstveno na djecu i mlade.

image

Detalj sa otvaranja Trogir HUB-a

Nikola Vilic/Cropix

Kako je navedeno na stranicama Parlamenta, s proračunom od 88 milijardi eura za razdoblje 2021.-2027. fond će pomoći zemljama EU-a omogućiti pristup besplatnom obrazovanju, hrani i stanovanju za djecu, kao i kod ulaganja u naukovanje i stručno osposobljavanje nezaposlenih mladih ljudi.

ESF+ će, istaknuto je, promicati društvenu inkluziju onih koji su ostali bez posla i kojima su smanjeni prihodi te osigurati hranu i osnovnu pomoć najugroženijima.

image

Trogir HUB

Nikola Vilic/Cropix

Inače, ova 2022. je Europska godina mladih, kada se u svim državama članicama organiziraju aktivnosti i inicijative usmjerene na mlade. Zastupnici Europskog parlamenta su osigurali dodatnih 8 milijuna eura za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, kako bi podržali godišnje aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:04