ELEKTRONIČKI DOKUMENTI

Svaki građanin EU-a s moći će uskoro koristiti osobnu digitalnu lisnicu

Upravo zato Europska komisija otvorila je online savjetovanje o europskom digitalnom identitetu

Ilustracija

 -/Photoalto/Profimedia

Europska komisija otvorila je online savjetovanje o europskom digitalnom identitetu, inicijativi koja bi građanima trebala omogućiti sigurnu nacionalnu identifikacijsku ispravu priznatu svugdje u EU.

U lipnju 2021. Komisija je predložila europski digitalni identitet za sve Europljane, uključujući i digitalnu lisnicu. Svaki građanin EU-a s boravištem u Uniji moći će koristiti osobnu digitalnu lisnicu, koja će mu omogućiti identifikaciju pri korištenju elektroničkih usluga, pohranu i upravljanje osobnim podacima te pohranu službenih dokumenata u elektroničkom obliku.

"Svaki put kad nam neka aplikacija ili internetska stranica ponudi da kreiramo novi digitalni identitet, mi ne možemo znati što se zapravo događa s našim podacima. Zbog toga smo predložili siguran europski elektronički identitet. Identitet kojem vjerujemo i koji će svaki građanin bilo gdje u Europi moći koristiti za raznovrsne usluge, od plaćanja poreza do najma bicikla. Tehnologiju zahvaljujući kojoj sami možemo kontrolirati koji se podaci koriste i na koji način", poručila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Nova digitalna lisnica će tako moći pohraniti u elektroničkom obliku vozačku dozvolu, liječničke recepte ili diplomu. Pomoću nje građani će moći dokazati i svoj identitet kada ih to traži pojedina digitalna usluga, dijeliti digitalne dokumente ili jednostavno dokazivati određeno osobno obilježje, kao što je dob, bez otkrivanja svojeg identiteta ili bilo kojeg drugog osobnog podatka koji nije potreban za tu transakciju.

Kako bi se osiguralo da europski digitalni identitet brzo postane stvarnost, Europska komisija je pozvala države članice da zajedno rade na paketu tehničkih alata kojim bi se riješili tehnički aspekti budućeg sustava. U Hrvatskoj na tome radi Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.

Svi koji žele sudjelovati i komentirati ovu inicijativu to mogu učiniti tijekom zakonodavnih pregovora i rada na paketu alata, na internetskoj platformi Futurium.

Sve aktivnosti se odvijaju istovremeno i sukladno s raspravom o prijedlogu izmjene Uredbe eIDAS u Europskom parlamentu i Europskom vijeću te se očekuje izrada gotovih tehničkih alata u rujnu 2022. godine.

Izvjestiteljica Europskog parlamenta za uredbu o europskom digitalnom identitetu, Romana Jerković, naglasila je kako će se ovime uspostaviti u potpunosti interoperabilan i funkcionalan paneuropski e-građani sustav koji će građani i poduzeća moći koristiti u jednakoj mjeri u nacionalnom i prekograničnom prometu za sve vrste usluga koje zahtijevaju potvrdu autentičnosti korisnika i njihovih osobnih dokumenata.

„Za građane će to značiti da više neće morati trčati od jednog do drugog šaltera kako bi im netko rekao kako im nedostaje jedan obrazac, već će većini javnih usluga moći pristupi jednim klikom iz vlastita doma“, poručila je europarlamentarka Romana Jerković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:32