IZVJEŠĆE

"Suradnja javnog i privatnog sektora omogućit će europskim tvrtkama konkurentnost na svjetskom tržištu"

Europski parlament dao je zeleno svjetlo za osnivanje novih javno-privatnih partnerstva za promicanje istraživanja i inovacija
 Valter Flego
 
 Srecko Niketic/ Cropix

Zastupnici u Europskom parlamentu usvojili su izvješće o prijedlogu uredbe Vijeća o osnivanju zajedničkih poduzeća u okviru programa Obzor Europa.

Riječ je o devet novih javno-privatnih partnerstva koja pokrivaju različita područja poput čistog zrakoplovstva, vodika, kružnoga gospodarstva, željeznica, globalnog zdravlja i inovativnih lijekova.

Zajednički cilj im je ubrzati prijelaz na zelenu i digitalnu Europu, kao i učiniti europsku industriju otpornijom i konkurentnijom.

Ukupna ulaganja u sklopu programa Obzor Europa premašuju 20 milijardi eura, od čega će najmanje polovica otići privatnim partnerima koji rade na spomenutim inicijativama.

"U izvješću smo se vodili načelima otvorenosti, transparentnosti i uključivosti. Željeli smo da se radi o jednom obuhvatnom izvješću koje uključuje sva partnerstva. Željeli smo ići u smjeru davanja poticaja startupovima i malim i srednjim poduzećima time što ćemo procedure učiniti fleksibilnijima i dati podršku inovativnim rješenjima koja onda mogu doseći tržište. Želimo ukloniti birokratske prepreke, pojednostaviti proceduru i stvoriti uvjete koji će omogućiti da postoje sinergije s drugim europskim, nacionalnim i regionalnim programima i fondovima", izjavila je izvjestiteljica Maria da Graça Carvalho (EPP).

Carvalho je pokušala uvjeriti kolege zastupnike da nova inicijativa nije pokrenuta zato što Parlament sumnja u djelotvornost prethodnih javno-privatnih partnerstva, nego zato što se radi o inicijativi koja je ključna za postizanje dva europska cilja – zeleniju Europu koja je bolja za okoliš i konkurentniju Europa koja otvara radna mjesta i nudi bolju kvalitetu života svojim građanima.

"Za one koji umišljaju da je sve to samo retorika i dobre namjere, razuvjerit ću jednim jednostavnim primjerom. Svjetska zdravstvena organizacija prije nekoliko dana odobrila je prvo korištenje cjepiva protiv malarije za djecu iz subsaharske Afrike i drugih zemljama koje su teško pogođene ovom bolešću. To cjepivo razvijeno je zahvaljujući izravnim i neizravnim partnerstvima u sklopu EDCTP partnerstva koje će se nastaviti poticati i koja će sada funkcionirati pod novim nazivom Global Health."

Izvješće je usvojeno s 624 glasa 'za', 39 'protiv' i 33 suzdržana. Najveći kritičari usvojenog izvješća bili su članovi kluba Ljevice u Parlamentu koji sumnjaju da će nova partnerstva učiniti išta bolje za europske građane od prethodnih javno-privatnih partnerstva.

"Imate paket javnog novca - 10 milijardi eura - i obećali ste građanima da će to poslužiti za razvoj novih tehnologija, okoliša, novih inovacijskih lijekova itd. A što vi činite? Stavite taj novac u javno-privatna partnerstva. Sada to zovete 'zajednička poduzeća'. Radi se o novom žargonu, ali to je isti instrument koji je tijekom prethodnog saziva u više navrata propao", oštro je komentirao belgijski zastupnik Marc Botenga (Ljevica), "Što mislite tko će osmisliti ta zajednička poduzeća, tko će ih voditi i određivati njihove prioritete? Pa tko drugi nego iste multinacionalke koje su ih ranije učinile neuspješnima."

Klub Zelenih u Parlamentu uputio je kritike na premalu suradnju poduzeća s akademskom zajednicom, dok je klub Identitet i demokracija (ID) ostao suzdržan i izrazio strah da će pretjeranom birokratizacijom dodatno ugušiti razvoj inovacija u Uniji.

"Naš klub smatra da trebamo osnovati nezavisne znanstvene odbore koji će moći donositi objektivne odluke. Recimo, u izvješće nismo u dovoljnoj mjeri uključili sveučilišta. Za njih suradnja postaje sve manje zanimljiva zbog manjka financijskih sredstava", izjavila je njemačka zastupnica Viola Von Cramon-Taubadel (Zeleni/EFA).

"Europska unija je veliki globalni prostor, ali imamo najmanje inovacija i slab gospodarski rast. Mi predlažemo da kad god razmišljamo o uvođenju novog poticajnog programa u EU, razmislimo ne bismo li trebali ukinuti drugi jer ćemo u suprotnom imati previše birokracije. To se ovdje nije dogodilo i zato će naš rast zaostajati", smatra njemački zastupnik Maximilian Krah (ID).

Liberali u Parlamentu podržali su izvješće, ističući kako je iznimno važno da nova partnerstva uključe sudjelovanje država članica kako bi svi u EU imali priliku sudjelovati u inovativnim istraživanjima.

"Siguran sam da će osnivanje zajedničkih poduzeća u okviru programa Obzor Europa imati apsolutno ključnu ulogu u jačanju sposobnosti Europske unije u području istraživanja i inovacija", izjavio je hrvatski zastupnik Valter Flego (Renew Europe), "Naime, upravo ova javno-privatna poduzeća strateški su važna za dostizanje inovacijskih ciljeva do 2030. poput razvoja umjetne inteligencije i e-zdravlja. Znamo da je Obzor najveći program s najviše sredstava u ovom programskom razdoblju, a ja vjerujem i presudan program za europsku lidersku poziciju u razvoju novih tehnologija sukladno našoj industrijskoj strategiji. Europa nažalost nije uspjela stvoriti tehnološke divove. Premalo malih tvrtki prerasta u velike i uspješne koji se bave istraživanjem i razvojem. Ali zato uska suradnja javnog i privatnog sektora mora i hoće tvrtkama omogućiti održivost i konkurentnost na svjetskom tržištu u post-covid vremenu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:11