SPLIT TECH CITY

Split pruža velike mogućnosti za razvoj socijalnog poduzetništva, u kojem je fokus na samoodrživosti

Michael Freer tražio je mjesto s morem, planinama, blagom klimom punom sunca i sada već šest godina gradi biznis iz novog doma

Nikolina Kukoč i Michael Freer

 Bruno Dubravec/Split Tech City

Udruga Split Tech City već godinama radi na osnaživanju i jačanju IT sektora Splita i regije, te je zahvaljujući i njezinim aktivnostima stvoreno ozračje u kojem se može ostati doma, a raditi po cijelom svijetu. Ali isto tako, Split su mnogi stranci prepoznali kao svoj novi dom. Jedan od njih je Michael Freer, Britanac koji je prije 6 godina došao u Split.

- Tražio sam mjesto s morem, planinama, blagom klimom punom sunca i Split se tu uklopio. Malo je takvih gradova u Europi. U početku sam planirao ostati nekoliko mjeseci, ali brzo sam odlučio da će ovo biti mjesto na kojem ću ostati duže - kazao je Michael Freer u podcastu koji je objavila Udruga Split Tech City.

Ne samo da je odlučio ostati, već se i savršeno integrirao u zajednicu. Pokrenuo je svoj posao, izgradio brojne suradnje i prijateljstva, a u slobodno vrijeme volontira u nekoliko lokalnih udruga.

image

Michael Freer aktivan je u lokalnoj zajednici

Josko Supic/Cropix

- Split pruža velike mogućnosti za razvoj socijalnog poduzetništva, u kojem fokus nije na dobiti, već na samoodrživosti. Zato sam pokrenuo Ensoco, konzultantsku tvrtku koja pomaže društvenim poduzećima, a tržište nam je cijeli svijet - istaknuo je Michael u razgovoru s Nikolinom Kukoč iz Split Tech Cityja.

Iz ove udruge poručuju kako je Michael samo jedan od brojnih stranaca koji su u zadnje vrijeme upravo Split odabrali kao mjesto u kojem će živjeti i iz kojeg će voditi globalne poslove.

Kako ističu, u Split Tech Cityu su prepoznali potrebu za stvaranjem sadržaja koji će u potpunosti biti prilagođen sve većem broju stranaca koji trajno ili privremeno izaberu Split za život i rad, pa su pokrenuli i englesku verziju svog portala, na kojem strancima pružaju relevantne informacije.

image

Michael Freer i Nikolina Kukoč

Bruno Dubravec/Split Tech City

O tome što je zajedničko “Splićanima” iz Velike Britanije, Finske, Danske, Poljske i SAD-a i zašto su svi oni za život odabrali upravo Split, može se doznati u podcastu Split Tech Citya na Youtube kanalu.

Na događanjima Split Tech Cityja članovi splitske tehnološke zajednice, kao i učenici i studenti, imaju priliku upoznati profesionalce koji im rado dijele svoja znanja i iskustva kako bi se i sami što prije razvili u profesionalce. Među njima su i stručnjaci kao što je Michael Freer.

Sve to doprinosi stvaranju sve većeg broja digitalnih radnih mjesta, osnaživanju gospodarstva i posebno jačanju ICT sektora, što su i glavni prioriteti Europske unije gdje digitalizacija ima ključnu ulogu u svim politikama. Ambicija Europske unije je da bi do 2030. barem 80 posto odraslih osoba trebalo imati osnovne digitalne vještine dok bi na ICT radnim mjestima u EU trebalo biti 20 milijuna stručnjaka.

Europski parlament je u travnju 2021. usvojio program Digitalna Europa s ciljem ulaganja u digitalnu infrastrukturu kako bi strateške tehnologije mogle doprinijeti jačanju konkurentnosti Europe, prelasku na zeleno gospodarstvo i osiguravanju tehnološke suverenosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 09:20