KLJUČNA ULOGA

‘Slobodni i neovisni mediji čine srž demokratskog i održivog društva‘

Na nama je da poduzmemo sve korake da ih zaštitimo i omogućimo njihovo neometano i transparentno djelovanje, ističe zastupnica Zovko

Željana Zovko

 Ured zastupnice

Sloboda medija i medijski pluralizam značajno su ugroženi posljednjih godina, a novinari su glavne mete svakodnevnih uznemiravanja, zastrašivanja i napada zbog svoje ključne uloge u prenošenju neovisnih i istinitih informacija. Europska unija predana je zaštititi slobode i raznolikosti medija kao jednom od temeljnih stupova demokracije, istaknula je zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko upozoravajući na nezavidnu situaciju u kojoj se novinari nalaze.

Na današnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, zastupnici su raspravljali o prijetnjama sigurnosti novinara i medijskim slobodama. Ujedno, Europski parlament službeno je objavio poziv na podnošenje prijava za nagradu Daphne Caruana Galizia za novinarstvo. Nagrada se dodjeljuje svake godine kao priznanje za izniman novinarski rad kojim se promiču ili brane temeljne vrijednosti Europske unije, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, ravnopravnost, vladavina prava i ljudska prava.

Zastupnica Zovko ističe kako slobodni i neovisni mediji čine srž demokratskog i održivog društva koje svojim građanima jamči pristup pouzdanim i istinitim informacijama.

- Na nama je da poduzmemo sve korake da ih zaštitimo i omogućimo njihovo neometano i transparentno djelovanje jer je to ključno za otpornije i uključivije društvo te promicanje ljudskih prava – naglasila je Zovko.

Podsjetimo, Europska komisija predložila je direktivu koja će sudovima i žrtvama pomoći u borbi protiv strateških tužbi usmjerenih protiv javnog sudjelovanja, poznatih po nazivu SLAPP. Riječ je o neutemeljenim i zlonamjernim tužbama čiji je cilj ušutkati novinare, nevladine organizacije i civilno društvo u ukazivanju na nepravilnosti štetne po javni interes. Kako smo već objavili, prije nego se ova pionirska direktiva počne primjenjivati, Europski parlament i Vijeće se trebaju dogovoriti o njezinom konačnom tekstu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:56