PREDRAG FRED MATIĆ

‘Rezolucija je bila prekretnica za Europu, pitanje menstrualnog siromaštva nastavak je rada‘

Nadam se da ćemo uspjeti donijeti i novu direktivu za suzbijanje nasilja nad ženama, kao i direktivu o transparentnosti plaća

Predrag Fred Matić: Tekst moje rezolucije poziva na minimum standarda u području seksualnog i reproduktivnog zdravlja

 Ured zastupnika

Bliži se Međunarodni dan žena, 8. ožujka, kada se sjećamo svih žena koje su se u povijesti borile i izborile za ženska prava, kada se ističu postignuća u borbi za rodnu ravnopravnost, ali ukazuje i na potrebu jačanja uloge žena u poslovnom svijetu, spriječavanja nasilja nad ženama i kad se još uvijek traži ravnopravniji položaj u svim segmentima društva.

Ususret Međunarodnom danu žena uputili smo nekoliko pitanja hrvatskim europarlamentarcima. Predrag Fred Matić (SDP/S&D) jedan je od onih koji se u svom parlamentarmom radu istaknuo u zalaganju za rodnu ravnopravnost i prava žena.

Na pitanje kakvom ocjenjuje ravnopravnost spolova danas, zastupnik Matić odgovara kako prema Indeksu rodne ravnopravnosti za 2021. godinu Europska unija ima 68 bodova od 100, što je mali porast od 0,6 bodova u odnosu na prošlogodišnje izdanje i govori o tome da smo daleko od postizanja rodne ravnopravnosti.

- Također, unutar same Europske unije postoje velike razlike među državama članicama i nažalost nemamo neki zajednički minimum standarda. Što se tiče Hrvatske, situacija je zabrinjavajuća i ocijenjeni smo 59,2 od 100 bodova, odnosno na 19. smo mjestu u Europskoj uniji. S time ne možemo biti zadovoljni. Postoji veliki prostor za rad i napredak i moramo početi provoditi sustavne i sveobuhvatne mjere u područjima poput obrazovanja, suzbijanja nasilja nad ženama i sudjelovanja žena u procesima donošenja odluka – naglašava Predrag Fred Matić.

S obzirom na njegov u tom pogledu zapaženi parlamentarni rad, pitali smo ga što smatra svojim najvećim postignućima u zalaganju za prava žena i kakvi su efekti u praksi.

- Tu svakako moram istaknuti usvajanje Rezolucije o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena iz lipnja prošle godine. Ta je rezolucija bila svojevrsna prekretnica za Europu i činjenica da smo uspjeli osigurati većinu je zaista bila od velike važnosti. U tekstu rezolucije naglasili smo važnost seksualne edukacije prilagođene dobi i poziv državama članicama da je bez odgode uvedu, a također apeliramo i na države članice da dekriminaliziraju pobačaj te uklone i suzbiju sve prepreke legalnom pobačaju. Značaj rezolucije je vidljiv i u stavu oko priziva savjesti gdje jasno, prvi puta na ovoj razini, utvrđujemo da on dovodi do uskraćivanja zdravstvene skrbi temeljem osobnih uvjerenja. Prihvaćamo postojanje tog instituta, ali jasno smo naglasili da svaka zdravstvena ustanova, posebno javna, u svako doba mora imati liječnike i liječnice koji su spremni izvršiti traženu medicinsku uslugu – ističe zastupnik Matić.

Dodaje kako se rezolucijom zagovara i pristup medicinski potpomognutoj oplodnji za sve - bez diskriminacije, a i naglašava se važnost skrbi za majke, trudnice i rodilje.

- Zaključno, tekst moje rezolucije poziva da se uspostavi minimum standarda u području seksualnog i reproduktivnog zdravlja i ona označava prvi pravi otpor nazadnjačkoj agendi koja je posljednjih godina preplavila Europu i donijela neizmjernu štetu svim ženama – naglašava Predrag Fred Matić.

Kazuje i kako je trenutno fokusiran na teme menstrualnog siromaštva i položaja žena na tržištu rada, a bavi se i položajem žena u ruralnim sredinama.

- Sve su to teme koje su izuzetno važno, a primjerice pitanje menstrualnog siromaštva nastavak je rada na Rezoluciji, obzirom da smo se u njoj bavili pitanjem oporezivanja menstrualnih potrepština. Do kraja mandata teško da ću napraviti veći posao od spomenute rezolucije, ali svakako nastavljam i nadam se da ćemo uspjeti, u suradnji sa drugim institucijama, donijeti i novu direktivu za suzbijanje nasilja nad ženama, kao i direktivu o transparentnosti plaća, a što će uvelike doprinijeti suzbijanju rodnog jaza u plaćama – kaže zastupnik Matić.

Zanimalo nas je i kakva je po njegovom mišljenju provedba Strategija EU-a o ravnopravnosti. Jedna od preporuka s europskog panela građana u Dublinu, koji je održan u okviru Konferencije o budućnosti Europe, je da se ta strategija snažno odredi kao prioritet i potakne kao hitno pitanje kojim se učinkovito bave države članice.

- Strategija je dobro napisana, ona sadržava sve što je prioritet u tom području, pri čemu moram dodati da bih volio da se detaljnije bavi seksualnim i reproduktivnim zdravljem. No, ono što je problem jest implementacija u praksi. Jednako kao i sa Istanbulskom konvencijom. Suočeni smo sa situacijom da države članice ne rade ono što bi trebale kako bi ispunile ciljeve Strategije i sada je na nama da naše zahtjeve prebacimo u oblik obvezujućih direktiva. Na taj način ćemo osigurati poštivanje svega onoga što smo stavili u Strategiju, a za to nam treba snažno partnerstvo Komisije i Vijeća i ja to od njih očekujem. Europski parlament je u ovom mandatu pokazao nevjerojatnu snagu i liderstvo kada su u pitanju teme rodne ravnopravnosti i ljudskih prava i na to sam ponosan – zaključuje hrvatski europarlamentarac Predrag Fred Matić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:24