IT EDUKACIJA

‘Rent a Local‘ Anđele Prnjak pobjednik je StartIT 2021. akademije, povezuje strance i lokalce

Drugo mjesto osvojio je Sportever, a na trećem ih je poredano pet - Adriatic Quest, Info Point, DonatQR, SyncBook i Crowdhome

Zajednička fotografija za uspomenu svih nagrađenih polaznika StarIT 2021. startup akademije

 Ante Cizmic/Cropix

Startup Rent a Local pobjednik je StartIT 2021. startup akademije, osmotjedne edukacije za nove IT poduzetnike, koja se treću godinu održava u organizaciji ICT županije i lokalne startup zajednice Digitalna Dalmacija, te njihova partnera Lean Startup Croatia i uz podršku brojnih uspješnih startupa. Ovogodišnja akademija okupila je 12 timova koje je obučavalo i usmjeravalo 12 mentora, a završni dio je upriličen 8. i 9. prosinca kada su na “StartIT Demo Dayu” polaznici predstavili svoje projekte.

Drugo mjesto osvojio je Sportever, a na trećem mjestu poredano je pet startupa i to: 1. Adriatic Quest, 2. Info Point, 3. DonatQR, 4. SyncBook i 5. Crowdhome.

image

Župan Blaženko Boban i Anđela Prnjak, pobjednica StartIT 2021. startup akademije

Ante Cizmic/Cropix

Najbolji su dobili i novčane nagrade za početak poslovanja, 15.000 kuna ide pobjedniku, 10.000 kuna drugoplasiranom, te po 5.000 kuna petorici timova koji su osvojili treće mjesto.

image

Andjela Prnjak

Ante Cizmic/Cropix

- Moj startup je Rent a Local, mi smo “zovi čovika” za strance, Rent a Local omogućuje strancima da uživaju u Hrvatskoj, a za sve ostalo tu smo mi – kazala je pobjednica StartIT-a Anđela Prnjak najavljujući kako će u roku šest mjeseci imati digitalnu platformu koja povezuje strance i lokalce.

Rent a Local pruža klijentima konkretne informacije i pomoć u rješavanju birokratskih pitanja, primjerice onima vezanima uz dozvolu boravka za digitalne nomade i druge, kao i zdravstvenu skrb, državljanstvo, kupnju nekretnina ili pak otvaranje poduzeća u Hrvatskoj.

image

Blazenko Boban i Bojan Vuina

Ante Cizmic/Cropix

Bojan Vuina osmislio je Sportever, aplikaciju koja će korisnicima olakšati bavljenje sportom.

- Projekt Sportever je mobilna aplikacija koja pomaže sportašima rekreativcima da se povežu s drugim rekreativcima u svojoj okolini i da sa njima dogovore mečeve i natječe se u sportovima kao što su nogomet, košarka, tenis, stolni tenis, badminton. Svaki sportaš rekreativac će imati određeni level i ranking poput profesionalaca u tenisu – izjavio je Vuina.

image

Ana Ban

Ante Cizmic/Cropix

Među onima koji su osvojili treće mjesto najbolje je rangiran Adriatic Quest koji je osmislila Ana Ban, odnedavno radijski pisac sa dugogodišnjim filmskim iskustvom pisca. Riječ je o aplikaciji za turiste koji “biraju” lokalni lik za upoznavanje s njegovim krajem.

- Mi nudimo turističkim destinacijama mobilnu aplikaciju uz pomoć koje će se turist kretati prateći našu priču. Time ćemo poboljšati turističku ponudu. Turisti traže više od mora i sunca, aplikacija će im olakšati kretanje, pogotovo u vremenu pandemije skupini feet turista, koja je u porastu 15 posto, a nitko ne zna kako se kreću i što traže jer ne koriste tour operatore. Ovo je idealna prilika da dobijemo željenu metriku što oni žele i kako mi upravljamo destinacijom. Kad se vrate u svoje zemlje, imat će jedinstveno iskustvo s Jadrana – istaknula je Ana Ban.

image

Trećeplasirani

Ante Cizmic/Cropix

U žiriju koji je ocjenjivao projekte polaznika StartIT akademije bili su Frane Šesnić, direktor ZICER-a, dr. sc. Sven Gotovac, direktor SPINIT tehnološkog inkubatora, Nikola Balić iz Ureda za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu i Ena Melvan, direktorica Metabelly startupa te autorica prošlogodišnjeg StartIT pobjedničkog projekta.

image

Ena Melvan

Ante Cizmic/Cropix

- StartIT akademija ne samo da mi je pokazala kako što napraviti već su mi omogućili ured u inkubatoru, financijsku i bilo kakvu drugu podršku ako zapnem i zatreba mi, prezahvalna sam. A projekt se razvija prema planu i još bolje od plana – kazala je Ena Melvan koja kroz svoj startup razvija personaliziranu prehranu posebno skrojenu u vidu namirnica, suplemenata i plana prehrane na bazi ponašanja bakterija aktivnih u probavnom sustavu.

image

Damir Brcic

Ante Cizmic/Cropix

Damir Brčić, voditelj projekta ICT županija koji je pokrenula Splitsko-dalmatinska županija zadovoljan je rezultatima startup akademije koju je ove godine prošlo 12 timova.

- Prošle godine je 15 timova završilo edukaciju, a njih sedam je otvorilo svoj tvrtke, obrte. Zašto StartIT akademija? Sredstava za razvoj svog biznisa nikad više, državna sredstva, europska sredstva, ali nedostaje poduzetničkog duha, ideja i novih tvrtki. ICT županija nastoji kroz ovakve i slične aktivnosti podignuti svijest o potrebi razvoja startupa i većeg broja poduzetnika, a mi ovim projektom razvijamo startup eko sustav, stvaramo pogodno poslovno okruženje – istaknuo je Brčić.

image

Stručni žiri

Ante Cizmic/Cropix

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban naglasio je i kako je od 11 startupa u SPINIT inkubatoru njih 7 prošlo StartIT akademiju.

- Ako to dogradimo kroz poslovnost, ideju, maštovitost mladih ljudi, uistinu je pred njima sjajna budućnost – zaključio je župan Boban najavljujući i druge poticaje mladima za razvoj projekata.

image

Dodjela nagrada 12 inovativnih IT projekata StartIT 2021 IT startup akademije

Ante Cizmic/Cropix

Dodajmo, kako je u Hrvatskoj broj zaposlenih IKT stručnjaka i dalje ispod EU prosjeka. U Europskoj uniji trebalo bi do 2030., uz ostvarene ciljeve u pogledu osnovnih digitalnih vještina utvrđenih u Akcijskom planu za provedbu europskog stupa socijalnih prava, biti zaposleno 20 milijuna stručnjaka u području IKT-a uz podjednaki udio žena i muškaraca. To je navedeno u ožujku ove godine u komunikaciji Europske komisije Europskom parlamentu, Vijeću, Europskom gospodarskom i socijalnom odboru i Odboru regija prilikom predstavljanja Digitalnog kompasa 2030.

U tom kompasu su četiri glavne točke od kojih se prve dvije usmjerene na digitalne kapacitete u području infrastrukture te obrazovanja i vještina, a druge dvije na digitalnu transformaciju poduzeća i javnih službi. U ovom desetljeću digitalizacija je ključna riječ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:01