DIGITALIZACIJA

Radnici na prvoj liniji dobivaju nove digitalne alate za bolju komunikaciju

Oko 80 posto od ukupnog broja zaposlenih u svijetu čine osobe koje rade na poslovima koji zahtijevaju direktnu komunikaciju s ljudima

Ilustracija

 Natalia Danko/Panthermedia/Profimedia

Radnici na prvoj liniji koji su u svakodnevnoj komunikaciji s korisnicima uskoro bi mogli na raspolaganju imati digitalne alate koji su do nedavno bili dostupni uglavnom zaposlenicima u uredima.

Microsoft je, naime, predstavio nekoliko novih alata čiji je cilj poboljšanje komunikacije, suradnje i pristupa resursima tvrtke za radnike koji primjerice pripremaju hranu, rade na proizvodnim linijama i liječe pacijente.

Na primjer, radnici na prvoj liniji mogu komunicirati sa suradnicima i drugim odjelima pomoću aplikacije voki-toki na komunikacijskoj platformi Teams kako bi dobili sigurnosna upozorenja na gradilištu.

Putem Teamsa imaju jednostavniji pristup rasporedu smjena i zahtjevima za slobodan dan, kroz sustav Viva Connections moći će pristupiti resursima tvrtke kao što su obračun plaća i alatima za obrazovanje i obuku.

Microsoft u priopćenju objašnjava da se novi digitalni alati temelje na istraživanju koje je obuhvaćalo 9600 radnika na prvoj liniji u osam industrija, od automobilske do zdravstvene skrbi i proizvodnje.

Oko 80 posto od ukupnog broja zaposlenih u svijetu, njih više od dvije milijarde, čine osobe koje rade na poslovima koji zahtijevaju direktnu komunikaciju s ljudima.

Kako otkriva Work Trend Indeks izvještaj, došlo je do određenih promjena u onome što radnici smatraju važnim na poslu. Više od 60 posto smatra da bi u njihovim tvrtkama veći prioritet trebale biti kultura brige i komunikacija sa zaposlenicima. Polovica ispitanika koji nisu na menadžerskim pozicijama smatra da ih se ne cijeni dovoljno kao zaposlenike.

Što se tiče tehnologije, 63 posto zaposlenih na poslovima koji zahtijevaju izravnu komunikaciju s ljudima osjeća optimizam spram poslovnih mogućnosti koje donosi tehnologija. Tehnologija je također treća na listi faktora za koje radnici kažu da bi mogli pomoći smanjiti poslovni stres.

Nešto manje od polovice ispitanike (46%) ipak osjeća pritisak da se prilagode novoj tehnologiji ili se boje da će ostati bez posla, a 55 posto njih priznaje da su morali savladati novu tehnologiju „u hodu“, bez formalnog treninga ili vježbe.

I dok su digitalne tehnologije uvelike pojednostavile i olakšale posao tijekom pandemije, radnici bi također trebali biti svjesni implikacija uvođenja ovakvih alata, upozoravaju stručnjaci.

"Stavljajući više uređaja i tehnologije u džepove i ruke radnika, poslodavci bi također mogli imati nove načine praćenja svojih zaposlenika i onoga što rade tijekom dana", kazao je izvanredni profesor na Sveučilištu Cornell Adam Seth Litwin.

Ipak, analitičari smatraju da, s obzirom na golemu tržišnu priliku i borbu poslodavaca da privuku i zadrže talente, samo je pitanje vremena kada će doći do korištenja sve više ovakvih tehnologija na radnom mjestu.

Google je početkom prošle godine već predstavio verziju svog softvera na radnom mjestu, nazvanu Google Workspace. Trgovci na malo, na primjer, mogu obučiti nove zaposlenike sa svojom aplikacijom za videokonferencije Google Meet ili koristiti aplikaciju za dokumente Google Docs. Proizvođači mogu napraviti liste za kontrolu kvalitete pomoću alata za izradu mrežnih obrazaca Google Forms, a zdravstveni radnici mogu dijeliti digitalne kopije RTG i CT snimki putem Google diska. Facebookova matična tvrtka Meta rekla je da njen softver pod nazivom Workplace već koriste radnici na prvoj liniji u Starbucksu, Walmartu i Virgin Atlanticu.

Dodajmo još kako je Europski parlament svjestan da su digitalni alati povećali učinkovitost i fleksibilnost za poslodavce i radnike, ali su isto tako doveli do kulture „stalne uključenosti". Zbog toga su europarlamentarci predložili da uvođenje zakona kojim se zaposlenicima izvan radnog vremena omogućuje da se "isključe" s posla bez posljedica, odnosno da ne odgovaraju na pozive poslodavaca izvan radnog vremena, te da se utvrde minimalni standardi za rad na daljinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:47