JAKA KONKURENCIJA

Prvo mjesto na međunarodnom sveučilišnom startup natjecanju Stup!2022. osvojio je Metabelly iz Splita

Na natjecanju su sudjelovala 42 startup tima koji su predstavljali 21 sveučilište iz 16 zemalja diljem svijeta

Sudionici STup! 2022. natjecanja

 Maja Prgomet

Prvo mjesto u trećem izdanju međunarodnog sveučilišnog startup natjecanja – Stup!2022. osvojio je Metabelly (Split, Hrvatska), drugo mjesto RückMal (Stuttgart, Njemačka) i treće mjesto Voicit (Malaga, Španjolska).

Na natjecanju su sudjelovala 42 startup tima koji su predstavljali 21 sveučilište iz 16 zemalja diljem svijeta. Split je tako dva dana bio globalni epicentar studentskog poduzetništva

Natjecanje koje se odvijalo u Velikom amfiteatru Ekonomskog fakulteta u Splitu, uz live prijenos putem virtualne platforme organizirao je Studentski poduzetnički inkubator Ekonomskog fakulteta u Splitu u suradnji sa Sveučilištem u Splitu te alijansom Europskog sveučilišta mora (SEA-EU) uz potporu Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije putem projekta ICT županija.

Organizatori navode i kako je pobjednik osvojio mjesto u austrijskom akceleratorskom programu u Salzburgu, od strane Silicon Castles te odlazak i prezentacija ispred investitora na Wolves Summitu u Poljskoj.

Infobip je dao posebne nagrade u svojim uslugama, te su podijelili 20.000 $, 15.000 $ i 10.000 $ u startup kreditima startupima Peko Produce (Kanada), Barter (Gdansk, Poljska) i Origin (Malaga,Španjolska).

Predstavnik EIT Urban Mobility-a u Hrvatskoj (Invento Capital Partners) je proglasio pobjednika kategorije "Mobility" koji je osvojio dvomjesečni pripremni program za EIT akceleracijski program koji odabranom startupu može donijeti investiciju od 30.000 eura. Pobjednik kategorije je startup Peasy (Split, Hrvatska).

image

Ena Melvan i pobjednički startup Metabelly

Maja Prgomet

Na natjecanju su sudjelovali startupi koji su predstavljali sljedeća sveučilišta: Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zagrebu i Visoko učilište Algebra (Hrvatska), Stuttgart Media University (Njemačka), Sveučilište u Malti (Malta), Sveučilište Western Brittany (Francuska), Sveučilište u Gdansku (Poljska), Sveučilište u Cadizu i Sveučilište u Malagi (Španjolska), Sveučilište u Beogradu i Sveučilište u Novom Sadu (Srbija), Sveučilište u Banja Luci (BiH), Sveučilište u Haifi (Izrael), Sveučilište svetog Ćirila i Metoda (Makedonija), McGill University (Kanada), University Sains Malaysia i Taylor's University (Malezija), Sveučilište u Manchesteru (UK), Cafoscari University Venezia (Italija), Mohanlal Sukhadia University (Indija) te Kanadski institut za tehnologiju (Albanija). Osim natjecateljskog dijela, tijekom manifestacije održana su i 3 pozvana predavanja eminentnih stručnjaka iz svijeta poduzetništva te jedan panel na temu "Universities & Innovation".

Po završetku organizatori su se osvrnuli kako je sve teklo.

Na svečanom otvaranju u ime organizatora i partnerskih institucija svim okupljenima obratili su se izv.prof.dr.sc. Vinko Muštra, dekan Ekonomskog fakulteta, prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić, prorektorica za znanost i inovacije, a koja se obratila u ime Sveučilišta u Splitu i Europskog sveučilišta mora (Sea-EU), Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Ana Maretić, voditeljica odsjeka za gospodarstvo i obrtništvo Grada Splita te Mira Krneta, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju (Split).

Nakon uvodnih govora uslijedila je sekcija "Judges on stage" tijekom koje su okupljenim sudionicima članovi stručnog žirija predstavili institucije i tvrtke iz kojih dolaze te mogućnosti koje nude. Redom su se predstavili Alena Hloba (Wolves Summit), Tessa McIver (MIT Enterprise Forum CEE), Andreas Spechtler (Silicon Caastles), Maciej Kraus (Movens Capital), Jonathan Steinberg (Mountside Ventures), Gergely Balazs (Vespucci Partners), Stevica Kuharski (Fil Rouge Capital) te Iva Rakočević (Kavedon Kapital).

U petak, prvi dan natjecanja održane su prezentacije svih natjecatelja, podijeljene u 5 grupa, prema tematskim područjima u kojima timovi djeluju. Timovi su na raspolaganju imali 5 minuta za prezentaciju i dodatnih 5 minuta za pitanja žirija. Za ulazak u finale koje se održalo drugi dan natjecanja birala su se po dva najbolja tima u svakoj grupi.

Na kraju programa prvog dana, proglašeni su finalisti - Voicit (Španjolska), Barter (Poljska), Origin (Španjolska), Evala (Hrvatska), Peasy (Hrvatska), PekoProduce (Kanada), iReason (Makedonija), Metabelly (Hrvatska), Hagamos hogar (Španjolska) te Rueck Mal (Njemačka).

Drugi dan otvorio je Maciej Kraus iz tvrtke Movens Capital s predavanjem na temu "Pricing=the best justification for your product market fit" u kojem je dao pregled utjecaja politike određivanja cijena na osvajanje tržišta za tehnološke proizvode. Nakon toga uslijedilo je predavanje Andreasa Spechtlera iz tvrtke Silicon Castles na temu "From the idea to global sucess".

Finalne prezentacije su održane prema redoslijedu:

Voicit - Platforma koja automatizira podatke o sastancima

Barter - Aplikacija s kojom možete pronaći predmete koji vam mogu zatrebati u blizini, plus zaraditi novac iznajmljivanjem stvari koje ne koristite svaki dan

Origin - Foodtech startup iz Malage koji pretvara alge u hranu za ljudsku konzumaciju

Evala - Turistički digitalni vodič, mobilna aplikacija za kreiranje jedinstvenih turističkih tura prema konceptu storytellinga

Peasy - Platforma koja olakšava parkiranje u prenapučenim gradovima te omogućava dodatni prihod vlasnicima parking mjesta

Peko Produce - Platforma za isporuku viška voća i povrća po cijenama namirnica i do 40% sniženih, čime se doprinosi borbi protiv rasipanja hrane i promiče pristup zdravoj hrani.

iReason - Nosivi uređaj za otkrivanje hipertenzije baziran na AI tehnologiji

Metabelly - Projekt personalizirane prehrane na temelju analize crijevnih bakterija

Rueck Mal - Proširenje za stolove koje ih čini elektronički podesivim po visini

Hagamos Hogar - Online platforma za pronalazak cimera za starije osobe koje kod kuće imaju prazne sobe.

image

Drugo mjesto osvojio je RückMal - Christina Kunz i Carina Kreidler

Maja Prgomet

Nakon prezentacija, članovi žirija su krenuli vijećati o pobjednicima, a predavanje je održala Veronica Kirin iz Founder Institut Berlin na temu "Building your empire: how to scale your business without loosing your s*it"". Nakon predavanja održan je poslovni panel na temu "Universities & Business" na kojem su sudjelovali predstavnici Ekonomskog fakulteta u Splitu, Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, Hochschule der Medien iz Stuttgarta, Univerziteta Privredna akademija iz Novog Sada, Fakulteta menadžmenta iz Gdanska te Fakulteta organizacijskih znanosti iz Beograda.

Organizatori također ističu kako je STup!2022. natjecanje doprinijelo umrežavanju startup timova s predstavnicima poduzetničkih institucija i investicijskih fondova koji su bili prisutni u Splitu te se Split još jednom istakao na pozornici poduzetničkih događaja i aktivnosti.

Potvrda kvalitetnog rada Studentskog poduzetničkog inkubatora Ekonomskog fakulteta u Splitu je i vijest da Silicon Castles iz Salzburga, strateški poslovni akcelerator, otvara područni ured s ciljem osnaživanja regionalne startup scene. Ovom suradnjom znatno će se ojačati lokalna poduzetnička zajednica, a splitskim tvrtkama otvoriti nove mogućnosti.

Spomenimo kako je u svibnju u Europskom parlamentu održana javna rasprava o kreativnim startupima i inovacijama, a bilo je riječi o tome kako europskim startupima osigurati potrebnu potporu u različitim fazama razvoja i kako ubrzati realizaciju njihovih idejnih projekata.

Digitalna transformacija jedan je od glavnih prioriteta EU-a. Kako je navedeno na stranicama Europskog parlamenta, Digitalne platforme, internet stvari, računalstvo u oblaku i umjetna inteligencija su među tehnologijama koje utječu na sektore od prometa do energetike, poljoprivredno-prehrambenih, telekomunikacijskih, financijskih usluga, tvorničke proizvodnje i zdravstvene skrbi i mijenjaju živote ljudi. Tehnologije mogu pomoći u optimizaciji proizvodnje, smanjenju emisija i otpada, jačanju konkurentskih prednosti poduzeća i pružanju novih usluga i proizvoda potrošačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 01:34