projekt

Prva zemlja koja će uvesti nacionalni program cijepljenja koji koristi beskontaktnu biometriju

Nakon isprobavanja učinkovitosti tehnologija za beskontaktno prepoznavanje otiska prsta i lica, projekt će na terenu koristiti jeftine Android pametne telefone kako bi inicijativa bila što lakša i jeftinija
Gana 1
 Daniel Buah/science Photo Librar

Gana će postati prva zemlja koja će uvesti nacionalni program cijepljenja koji koristi beskontaktnu biometriju.

Zdravstvena služba zapadnoafričke države, u partnerstvu sa savezom za cjepiva Gavi i britanskom tvrtkom za dizajn poluvodiča i softvera Arm, u listopadu ove godine započet će nacionalni program cijepljenja temeljen na biometriji i pritom će koristiti beskontaktnu tehnologiju tvrtke Simprints.

Kako se navodi na stranicama kompanije Arm, nakon završetka cijepljenja protiv covida-19, sustav će prijeći na uključivanje drugih rutinskih cijepljenja.

Nakon isprobavanja učinkovitosti tehnologija za beskontaktno prepoznavanje otiska prsta i lica, projekt će na terenu koristiti jeftine Android pametne telefone kako bi inicijativa bila što lakša i jeftinija.

Sustav ne zahtijeva postojeći službeni identifikacijski dokument te je kao takav koristan osobama u manje razvijenim regijama koje nemaju dokument o identitetu.

Sustav koristi beskontaktnu metodu identifikacije za sigurno stvaranje jedinstvenog ID-a za svakog pojedinca, omogućavajući zdravstvenim radnicima na terenu da točno identificiraju pacijente i brzo kreiraju ili pristupe njihovoj zdravstvenoj evidenciji.

Biometrijski podaci se prikupljaju pomoću pametnog Android telefona zdravstvenog radnika, dok vremenske oznake i GPS koordinate bilježe vrijeme i mjesto liječenja. Tamo gdje je internetska povezanost slaba ili je uopće nema, izvanmrežni način rada može se koristiti za pristup prethodno preuzetoj bazi podataka, a novi podaci o pacijentu prenose se nakon uspostavljanja veze.

Simprints već surađuje sa zdravstvenim službama Gane kao dio šireg programa integriranja biometrije u univerzalno zdravstveno osiguranje u zemlji.

Tisuću zdravstvenih radnika bit će obučeno za trogodišnji projekt.

Simprints tvrdi da beskontaktni pristup ima višestruke prednosti pred tradicionalnim pristupom - higijenski, točniji, brži za uporabu, ne zahtijeva specijaliziranu opremu i kulturno je prihvatljiviji u nekim regijama.

Kritičari upozoravaju na opasnosti koje bi moglo proizvesti korištenje biometrije na javnim mjestima.

Europski odbor za zaštitu podataka (EDPB) i Europski nadzornik za zaštitu podataka (EDPS) nedavno su upozorili na visok rizik koji predstavlja "automatizirano prepoznavanje ljudskih osobina u javno dostupnim prostorima, poput prepoznavanja lica, hoda, otisaka prstiju, DNK, glasa, pritiska tipki i drugih biometrijskih ili bihevioralnih znakova".

Europska komisija u travnju je predložila pravila o reguliranju primjene AI-ja, uključujući zabranu upotrebe većine tehnologije nadzora. Prijedlog EK-a dozvoljava primjenu visokorizičnih aplikacija umjetne inteligencije u područjima poput migracija i provedbe zakona, a Europski parlament zatražio je zabranu korištenja biometrijskog nadzora u javnim prostorima.

"Civilno društvo već se dugo bori za jasnu zabranu prepoznavanja lica u javnim prostorima, što prijedlog Komisije, nažalost, ne uključuje. Ključno je da zakonodavstvo o AI-ju bude u skladu s europskim odredbama o zaštiti podataka i našim temeljnim pravima te da zajamči učinkovitu provedbu unutar EU-a", izjavila je nedavno predsjednica odbora EP-a za zaštitu potrošača Anna Cavazzini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:59