NEUTAŽIVA POTRAŽNJA

Proizvodnja čipova u 2021. dosegla rekordan iznos. Očekuje se kako će se rast i dalje nastaviti

Kina je ostala najveće pojedinačno tržište poluvodiča, gdje je prodaja u 2021. godini iznosila 1,6 milijardi dolara, što predstavlja povećanje za 27,1 posto

Proizvodnja poluvodiča u Kini

 Costfoto/Ddp Usa/Profimedia

Udruženje proizvođača poluvodiča Semiconductor Industry Association (SIA) objavilo je da je globalna prodaja čipova u 2021. godini dosegla rekordnih 555,9 milijardi američkih dolara.

To je porast od 26,2 posto u odnosu na godinu ranije, a predviđaju i rast od 8,8 posto za 2022. godinu, dok proizvođači čipova nastavljaju graditi proizvodne kapacitete kako bi zadovoljili potražnju.

"Predviđa se da će potražnja za proizvodnjom poluvodiča značajno porasti u godinama koje su pred nama jer čipovi postaju još više ugrađeni u osnovne tehnologije sadašnjosti i budućnosti", rekao je u priopćenju predsjednik SIA-e John Neuffer", Još uvijek postoji snažna povećana potražnja, ali nećemo imati takav efekt praćke kojeg smo imali u pandemiji".

Prodaja u 2020. godini povećana je 6,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je 2021. bila prva godina od 2018. godine kada je broj prodanih čipova premašio 1000 milijardi.

Glavni proizvođači poluvodiča, kao što su tajvanski TSMC, Samsung i Intel, najavili su desetke milijardi dolara u ulaganjima za nove tvornice u protekloj godini, a Neuffer je kazao kako će trend digitalizacije ubrzan pandemijom nastaviti povećavati potražnju.

"Mislimo kako će u doglednoj budućnosti biti puno potražnja za vrlo, vrlo agresivnom gradnjom postrojenja", kazao je.

U 2021. godini prodano je 1,15 bilijuna poluvodiča, a najveći rast zabilježili su automobilski čipovi koji mogu izdržati toplinu i druge fizičke izazove. Prodaja tog segmenta povećana je 34 posto u protekloj godini na 1,7 milijardi dolara. Prodaja jedinica povećana je za 33 posto.

Kina je ostala najveće pojedinačno tržište poluvodiča, gdje je prodaja u 2021. godini iznosila 1,6 milijardi dolara, što predstavlja povećanje za 27,1 posto. Godišnja prodaja također je porasla u Americi (27,4%), Europi (27,3%), Aziji i Pacifiku (25,9%) i Japanu (19,8%).

Podsjetimo, Europska komisija predložila je zakon o čipovima, čiji je cilj povećati proizvodnju poluvodiča u Europi i okončati digitalnu ovisnost Europske unije o azijskim dobavljačima. Prijedlog će trebati odobrenje država članica EU-a i Europskog parlamenta. Ako europarlamentarci i zemlje članice odobre zakon, EU bi mogla do 2030. subvencionirati industriju poluvodiča s 43 milijarde eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:53