DOGOVORI

Pregovori o europskom proračunu u završnoj je fazi. Proces mirenja EU parlamenta i Vijeća trajat će tri tjedna

"Potrebne su investicije u inovacije, modernizaciju Europe i digitalizaciju, smanjivanje razlika između država članica i spremnost da učinkovito odgovorimo na krize"
Karlo Ressler u Europskom parlamentu
 Martin Bertrand (Hans Lucas via AFP)

Ovog tjedan započela je zadnja faza u procesu pregovora o europskom proračunu.

Glavni pregovarač Europskog parlamenta Karlo Ressler (EPP) istaknuo je prilikom trijaloga i sastanka posebnog Odbora za mirenje da sljedeći proračun mora biti proračun oporavka koji odgovara na posljedice zdravstvene i gospodarske krize, u uvjetima ubrzane digitalne i zelene transformacije.

„Prioritet Parlamenta je proračun za oporavak i za otporniju Uniju, u sve brže mijenjajućim globalnim okolnostima", izjavio je Ressler, "Zato su nam potrebne investicije u inovacije, modernizaciju Europe i digitalizaciju, smanjivanje razlika između država članica, ali i spremnost da učinkovito odgovorimo na nepredvidive krize".

Ressler je također podržao ocjenu povjerenika za proračun Johannesa Hahna da bi niz rezova koje predlaže Vijeće bio štetan za europske građane.

Ključna područja razilaženja između Parlamenta i Vijeća tiču se intenziteta podrške najuspješnijim europskim programima, prvenstveno u području znanosti, obrazovanja i digitalizacije, kao i načina europskog vanjskog djelovanja i humanitarne pomoći Afganistanu i sirijskim izbjeglicama u Turskoj.

Takozvani proces mirenja između Europskog parlamenta i Vijeća EU traje tri tjedna, a završiti bi trebao dogovorom o proračunu od preko 165 milijardi eura najkasnije do 15. studenoga u ponoć.

Nakon toga, Parlament će na sljedećoj plenarnoj sjednici glasovati o prijedlogu proračuna kako ga predloži Ressler po dogovoru s Vijećem.

Podsjetimo, prošlu su srijedu zastupnici Europskog parlamenta glasali o proračunu EU-a za 2022. godinu.

Zastupnici Europskog parlamenta poništili su većinu rezova koje je učinilo Vijeće (ukupno 1,43 milijarde eura) i tako vratili nacrt proračuna na razinu koju je Komisija izvorno predložila.

Zastupnici Europskog parlamenta također su povećali sredstva za mnoge programe i politike za koje smatraju da doprinose oporavku nakon pandemije. To uključuje istraživački program Obzor Europa, Instrument za povezivanje Europe koji financira izgradnju visokokvalitetnih i održivih transeuropskih prometnih, energetskih i digitalnih mreža, te ekološki i klimatski akcijski program LIFE.

Potpora mladima ostaje ključni prioritet: Erasmus+ je povećan za 137 milijuna eura, a EU4Health je također pojačan s dodatnih 80 milijuna eura za izgradnju snažne Europske zdravstvene unije i kako bi nacionalni zdravstveni sustavi postali otporniji.

Zastupnici Europskog parlamenta povećali su sredstva za humanitarnu pomoć za 20% i povećali Fond za azil, migracije i integraciju, posebno u svjetlu situacije u Afganistanu. Također su podržali inicijativu Covaxa za globalni jednak pristup cjepivima protiv COVID-19.

"Dobre institucije su važne. One su čvrsta stijena na kojoj se gradi povjerenje građana u politiku. Institucijama EU-a potrebna je odgovarajuća proračunska potpora kako bi obavile svoj posao i ispunile obveze EU-a", kazao je zastupnik Zelenih Damian Boeselager.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:24