VELIKA UŠTEDA

Postignut dogovor o univerzalnom punjaču: ‘Ovo je povijesni dan za Europski parlament‘

Do jeseni 2024. godine, USB tip C postat će zajednički priključak za punjenje za sve mobilne telefone, tablete, kamere i 10-ak drugih mobilnih elektronička uređaja u EU

Izvjestitelj Europskog parlamenta Alex Agius Saliba

 Martin Bertrand/Afp/Profimedia/Martin Bertrand/Afp/Profimedia

Pregovarači Europskog parlamenta, Komisije i Vijeća postigli su dogovor o univerzalnom punjaču za elektroničke uređaje, koji će smanjiti količinu otpada i uštedjeti novac.

Do jeseni 2024. godine, USB tip C postat će zajednički priključak za punjenje za sve mobilne telefone, tablete, kamere i 10-ak drugih mobilnih elektronička uređaja u EU-u.

"Ovo je povijesni dan za IMCO odbor, ali i za Europski parlament u cjelini, koji se zalagao za ideju jedinstvenog punjača u EU više od 10 godina. Počeli smo sa zahtjevom za univerzalnim punjačem za mobitele i na kraju smo uspjeli proširiti područje primjene na 15 različitih kategorija proizvoda. Zajednički punjač pretvorili smo u stvarnost!", izjavio je nakon donošenja dogovora izvjestitelj Europskog parlamenta Alex Agius Saliba (S&D).

Procjenjuje se da odloženi i neiskorišteni punjači godišnje stvaraju 11-13 tisuća tona elektroničkog otpada te da je svaki treći bačeni punjač bio neotvoren u originalnom pakiranju. Uvođenjem jedinstvenog punjača, potrošači bi godišnje mogli uštedjeti do 250 milijuna eura.

Privremeni sporazum o izmijenjenoj Direktivi o radijskoj opremi uspostavlja jedinstveno rješenje za punjenje određenih elektroničkih uređaja. Gotovo 15 različitih kategorija malih i srednjih elektroničkih uređaja koji se mogu puniti putem žičanog kabela, morat će biti opremljeni utorom USB tipa C, neovisno o marki proizvoda. Uređaji koji ne ispunjavaju te zahtjeve, neće se moći prodavati na jedinstvenom tržištu EU-a. Uz pametne mobitele, u područje primjene ulaze prijenosna računala, tableti, e-čitači, naglavne slušalice, slušalice s mikrofonom, slušalice za u uho (earbuds), tipkovnice, računalni miševi, digitalne kamere, prijenosni navigacijski uređaji, ručne igrače konzole i prijenosni zvučnici.

"Europski potrošači dugo su bili frustrirani s više punjača koji se gomilaju sa svakim novim kupljenim uređajem. Sada će moći koristiti jedan punjač za svu svoju prijenosnu elektroniku", kazao je Agius Saliba, "Također smo dodali odredbe o bežičnom punjenju kao sljedećem razvoju u tehnologiji punjenja, poboljšanim informacijama i oznakama o opcijama punjenja".

Potrošači će morati dobiti jasne informacije o karakteristikama punjenja novih uređaja te će moći birati žele li kupiti novu elektronički uređaj s ili bez punjača. Kako tehnologija bežičnog punjenja postaje sve raširenija, Europska komisija bit će ovlaštena razviti takozvane delegirane akte o interoperabilnosti rješenja za punjenje.

Nakon ljetne stanke, Vijeće i Parlament trebaju formalno potvrditi ovaj dogovor koji će potom biti objavljen u službenom listu EU-a i stupiti na snagu 20 dana nakon objave. Nova pravila neće se primjenjivati za proizvode koji su plasirani na tržište prije početka primjene direktive. Provedba direktive počinje 24 mjeseci nakon stupanja na snagu, odnosno u jesen 2024. godine.

Prijenosna računala imat će nešto dulje vrijeme za prilagodbu novim zahtjevima – do 40 mjeseci nakon stupanja direktive na snagu. Naime, ovom direktivom u područje primjene ulaze prijenosni elektronički uređaji koji podnose punjenje do 100 W. S obzirom na to da na tržištu postoje USB-C kabeli i priključci koji mogu propustiti do 240 W snage, EU trenutno radi na standardizaciji uređaja, prvenstveno laptopa, koji dopuštaju od 100 do 240 W snage.

Zastupnica Zelenih i izvjestiteljica u sjeni za reviziju Direktive o radijskoj opremi, Anna Cavazzini, imali je najviše primjedbi na početak primjene direktive, ističući kako građani ne bi smjeli čekati dvije godine na njezinu provedbu.

"U budućnosti će potrošači moći zasebno kupovati električnu opremu i kabele za punjenje. Ova opcija razdvajanja bit će ponovno preispitana nakon četiri godine, kako bi u budućnosti, ako bude potrebno, postala obavezna. S obzirom na klimatsku krizu, trebali smo biti ambiciozniji. Nakon dugih deset godina čekanja na jedinstveni kabel za punjenje, šteta je što Vijeće inzistira na tome da potrošači imaju koristi od ovog zakona tek za dvije godine", izjavila je Cavazzini.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, Biljana Borzan (S&D), izrazila je zadovoljstvo donesenom direktivom, rekavši kako bi građani pri kupovini svakog novog elektroničkog prijenosnog uređaja mogli uštedjeti dvjestotinjak kuna.

"Prema mom nedavnom istraživanju, 92,9 posto hrvatskih građana podržava uvođenje istog punjača za male uređaje. Naime, svi kod kuće imamo pune ladice punjača, a opet sa svakim uređajem moramo kupiti novi. Moja prva rasprava na tu temu bila je još davne 2013., čim sam došla u Parlament. Da se ovaj zakon donio kad smo to i tražili, u okoliš ne bi bilo bačeno 110 tisuća tona punjača", smatra Biljana Borzan, "Iznimno je važno kvalitetno provesti ovaj zakon, odnosno da uređaji bez punjača budu jeftiniji u prosjeku za dvjestotinjak kuna. Procjena je kako će ovim prijedlogom građani EU godišnje uštedjeti 250 milijuna eura".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:01