EKOLOŠKI DIZAJN

Pokrenuto savjetovanje o mjerama energetske učinkovitosti za mobilne telefone i tablete

Svaka inicijativa Komisije koja ide prema rješavanju problema trajnosti mobilnih uređaja je prijeko potrebna. Istraživanja su pokazala da je 78 posto građana moralo zamijeniti svoj mobitel zbog kvarova koji su se lako mogli spriječiti u fazi dizajna, ističe zastupnica Biljana Borzan .

Europska komisija je pokrenula javno savjetovanje o mogućim novim mjerama za ekološki dizajn i označivanje energetske učinkovitosti mobilnih telefona i tableta. Cilj je savjetovanja, kako je objavljeno, prikupiti povratne informacije od svih dionika o mogućim novim mjerama, kao i informacije o navikama korisnika, preferencijama i odlukama o kupnji, uporabi, popravku i recikliranju mobilnih telefona i tableta.

Javno savjetovanje bit će otvoreno do 23. kolovoza 2021., a njegovi rezultati pomoći će Komisiji da procijeni relevantnost novih regulatornih mjera kako bi se osiguralo da ti proizvodi postanu energetski učinkovitiji i održiviji te da ih je lakše popraviti, poboljšati, ponovno upotrijebiti i reciklirati.

Nove inicijative za dulji životni ciklus proizvoda i osiguravanje da se upotrijebljeni resursi zadrže u gospodarstvu EU-a što je dulje moguće najavljene su u novom akcijskom planu za kružno gospodarstvo koji je Komisija donijela 2020., uključujući moguće mjere za mobilne telefone i tablete.

Komisija je prije nekoliko tjedana objavila pripremnu studiju o ekološkom dizajnu mobilnih telefona, pametnih telefona i tableta u kojoj se ocjenjuje izvedivost zahtjeva za ekološki dizajn i označivanje energetske učinkovitosti za te skupine proizvoda. Direktivom o ekološkom dizajnu utvrđuju se minimalni zahtjevi za proizvode kako bi se poboljšala njihova ekološka učinkovitost u smislu potrošnje energije, potrošnje vode, razina emisija i učinkovitosti materijala.

U skladu s Uredbom o označivanju energetske učinkovitosti, time se osigurava da se proizvodi s najgorim svojstvima ne mogu staviti na tržište EU-a te se potrošačima omogućuje informirani odabir energetski učinkovitih proizvoda.

Za komentar smo pitali hrvatsku eurozastupnicu i potpredsjednicu eurosocijalista Biljanu Borzan poznatu po angažmanu u Europskom parlamentu u zaštiti potrošača.

- Svaka inicijativa Komisije koja ide prema rješavanju problema trajnosti mobilnih uređaja je prijeko potrebna. Naime, građani se upravo na mobitele najviše žale jer im se brzo pokvare, često odmah po isteku obaveznog jamstva. Istraživanja su pokazala da je 78 posto građana moralo zamijeniti svoj mobitel zbog kvarova koji su se lako mogli spriječiti u fazi dizajna. Prije smo primjerice mogli bateriju na mobitelu zamijeniti sami u par sekundi, a sada se ona ukopa iza matične ploče tako da se pri vađenju lako dodatno ošteti uređaj – kaže zastupnica Borzan.

Dodaje kako je isto tako, već nekoliko država članica EU donijelo pravomoćne presude protiv Applea i Samsunga.
- Pokazalo se da su namjerno usporavali svoje uređaje kako bi korisnici bili primorani kupovati novije modele. Zato se u Europskom parlamentu borim za zabranu svih vrsta ugrađenih kvarova. Uz to, dodatne mjere koje Komisija razmatra, kao oznaka očekivanog trajanja uređaja ili pak oznake popravljivosti uređaja koje bi se odnosile na dostupnost i cijenu rezervnih dijelova, moraju biti obavezne. Iskustvo je pokazalo kako industrija nema sluha za dobrovoljne mjere. Moj cilj je da svaki potrošač u trenutku kupnje zna točno što kupuje i koliko će trajati kako bi mogao dobiti najbolje za svoj novac - ističe Biljana Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:28