BUDUĆNOST EUROPE

Pandemija je naglasila važnost održivog turizma: ‘Ključno je da se građani javljaju s idejama‘

U nizu javnih rasprava koje su pokrenule europske institucije, u Dubrovniku se razgovaralo na temu "Mladi i održivi turizam"
Mato Franković
 Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

U sklopu procesa Konferencije o budućnosti Europe, niza javnih rasprava koje su pokrenule europske institucije kako bi se građankama i građanima omogućilo iznošenje ideja za buduće politike EU-a, u Dubrovniku se raspravljalo o tome kako je pandemija koronavirusa utjecala na različite segmente turizma.

Panel "Mladi i održivi turizam" organizirao je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u Dubrovniku na Lazaretima. Raspravu je otvorila voditeljica Ureda Violeta Simeonova Staničić, a sudjelovali su Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu (HDZ, EPP), Mato Franković, dubrovački gradonačelnik i član saborskog Odbora za turizam, dr.sc. Ana Portolan sa Sveučilišta u Dubrovniku, te Helena Obuljen, studentica Sveučilišta u Dubrovniku.

Uvodno je govorila potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica, istaknuvši kako je cilj Konferencije o budućnosti Europe postići da građani osjete da imaju stvarni utjecaj na oblikovanje Europe. Podsjetila je, kako je priopćio Ured EP-a u Hrvatskoj, da su ključni alati Konferencije višejezična digitalna platforma na kojoj svi mogu iznositi prijedloge oko tema koje ih zanimaju, građanski paneli, aktivnosti na nacionalnoj i europskoj razini, te plenarna skupština. Pozvala je javnost na što veći angažman u ovom procesu koji će potrajati do proljeća iduće godine.

Ideje građana

Zastupnica Sunčana Glavak, koja uz Tonina Piculu u ime Europskog parlamenta sudjeluje u radu plenarne skupštine Konferencije, rekla je da je za uspjeh ovog procesa ključno da se građani javljaju sa svojim idejama oko tema koje su im važne te da je kasnije na politici i političarima da se pobrinu za provedbu tih ideja u praksi.

Glavak je podsjetila da je njezin ured organizirao natječaj "Kreirajte Europu budućnosti" namijenjen mladima gdje su najzastupljeniji prijedlozi bili vezani uz obrazovanje, slobodu kretanja, te održivi razvoj. Govoreći društveno-gospodarskim posljedicama i utjecaju pandemije koronavirusa ustvrdila je kako je ona doista promijenila prioritete te dodatno stavila težinu na važnost razvoja održivog gospodarstva.

Dubrovački gradonačelnik i član saborskog Odbora za turizam Mato Franković govorio je o golemim posljedicama pandemije na Dubrovnik čije je gospodarstvo 80 posto ovisno o turizmu.

„Grad Dubrovnik je u 15 mjeseci pandemije izgubio 350 milijuna kuna što je jednako vrijednosti cijelog gradskog proračuna u 2015. godini“, rekao je Franković. Zaključio je, kako je priopćeno, da bez pomoći vlade i Europske unije koja je osigurala financijska sredstva, danas brojni mali obrti na dubrovačkom području više ne bi postojali.

Profesorica Ana Portolan sa Sveučilišta u Dubrovniku govorila je o ključnim sastavnicama održivog turizma te naglasila da su održive destinacije one koje imaju ravnotežu između kvalitete života lokalnog stanovništva, gospodarstva, kulture, zadovoljstva posjetitelja, te zdravog okoliša, a studentica Helena Obuljen iznijela je rezultate nekoliko istraživanja o mogućim alatima koji mogu pomoći Dubrovniku da doista postane održiva destinacija.

Koristi od EU članstva

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić koji je uvodno pozdravio sudionike i goste rasprave govorio je o koristima što ih je Hrvatska imala od EU članstva. Pohvalio je proces Konferencije o budućnosti Europe te istaknuo da u njemu sudjeluje i Odbor regija čiji je aktivni član. Podsjetio je da to europsko tijelo predstavlja čak 90 tisuća jedinica lokalne samouprave.

Govoreći o važnosti turizma za županiju pozvao je građane na cijepljenje protiv virusa COVID-19 zaključivši kako je to trenutačno jedini način na koji se "možemo suprotstaviti pandemiji koja ugrožava zdravlje, gospodarstvo i turizam".

Voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić pojasnila je kako je rasprava "Mladi i održivi turizam" dio procesa Konferencije o budućnosti Europe organiziranog u svibnju u suradnji s Hrvatskim saborom, tijekom kojeg su se rektori i studenti 10 sveučilišnih gradova, među ostalim i Dubrovnika, osvrnuli na čitav niz pitanja vezanih uz reformu europskih društava i gospodarstava.

„Prije ove rasprave u Dubrovnika bili smo u Rijeci, a naša je misija do kraja 2021. posjetiti i Pulu, Osijek, Čakovec, Slavonski Brod, Split, Varaždin i Zadar. Tamo ćemo - baš kao danas u Dubrovniku -- produbiti raspravu o temama otvorenim u svibnju u Saboru", kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:37