Poruka Europarlamentaraca

‘Otkrića Frances Haugen pokazala su da nam treba zakon o političkom oglašavanju na internetu‘

Europarlamentarci upozoravaju da se ne smije ponoviti Cambridge Analytica u kojem se osobni podaci zloupotrebljavaju za političku korist

Frances Haugen na saslušanju u Francuskoj

 Vincent Isore/Zuma Press/Profimedia

Nakon američkog Kongresa i britanskog parlamenta, zviždačica i bivša zaposlenica Facebooka Frances Haugen prezentirala je Europskom parlamentu otkrića koja pokazuju da je najveća društvena mreža na svijetu štetna za svoje korisnike.

Iako je Facebook američka kompanija, ovo saslušanje je izuzetno važno za Europljane iz nekoliko razloga.

Prvo, Facebook se koristi u čitavom svijetu što znači da njegova poslovna politika utječe na živote globalnog stanovništva, pa tako i građane Europske unije.

Drugo, dokumenti koje je Haugen otkrila javnosti su do sada bili nepoznati svima izvan Facebooka, iako pokazuju da je kompanija uvijek, kad je imala opciju birati između dobiti i sigurnosti, odabirala dobit.

Ta činjenica, kao i mnoge druge koje je Haugen otkrila, utjecat će na to kakvo zakonodavstvo o digitalnim uslugama će Europska unija donijeti. Područje primjene europskih zakona zasigurno će biti od interesa i ostalim zemljama koje raspravljaju o donošenju novih pravila o digitalnim platformama.

DSA ima potencijal biti 'globalni zlatni standard' i nadahnuti druge zemlje da slijede nova pravila koja bi zaštitila naše demokracije, naglasila je Haugen tijekom saslušanja. Upozorila je, međutim, da pravila moraju biti jaka u pogledu transparentnosti, nadzora i provedbe, inače ćemo 'izgubiti ovu priliku koja se pojavljuje jednom u generaciji da uskladimo budućnost tehnologije i demokracije'.

"Prije svega, mislim da svi korisnici Facebooka trebaju u najvećoj mogućoj mjeri znati i razumjeti poslovni model i odluke na kojima se temelji rad platforme. Drugo, otkrića će utjecati na zakon o digitalnim uslugama (DSA), a samim time i na europske korisnike Facebooka i drugih platformi u bliskoj budućnosti", izjavila je izvjestiteljica EP za DSA, Christel Schaldemose (S&D).

Zastupnik u Europskom parlamentu zadužen za zakon o digitalnim tržištima (DMA), Andreas Schwab (EPP), naglasio je kako Facebook ima važnu ulogu u modernom društvu.

"Facebook pokazuje korisnicima političke oglase i sadržaj temeljen na našim osobnim podacima, a njegova pravila mogu utjecati na dobivanje informacija kojima samo dodatno potvrđujemo svoje mišljenje", kazao je Schwab referirajući se na fenomen eho-komora.

"U demokraciji imamo zakone o političkom sadržaju izvan interneta koje donose izabrani političari, a ne privatna poduzeća. Saslušanje Frances Haugen pomoći će Europljanima da razumiju ulogu internetskih platformi u društvu, a nama u Europskom parlamentu da donesemo bolje zakone", dodao je europarlamentarac i naglasio da je potrebno regulirati i političko oglašavanje na internetu.

Zastupnici su također izrazili zabrinutost oko mentalnog zdravlja djece i tinejdžera i mikrociljanja, uključujući onog u političke svrhe.

Povjerenica zadužena za vrijednosti i transparentnost u EK Vera Jourová kasnije ovog mjeseca trebala bi predstaviti dodatak na DSA, legislativu o transparentnosti u političkom oglašavanju. Komisija želi ograničiti tehnike mikrociljanja, učiniti online političko oglašavanje transparentnijim i što više ukloniti tajnovitost oko toga tko stoji iza oglasa. To namjeravaju učiniti svojevrsnim etiketiranjem oglasa, a oznaka bi trebala pokazati tko je taj oglas platio i na temelju kojih obilježja ( primjerice demografskih ili geografskih) je pojedina osoba ciljana.

Za veću transparentnost mikroprofiliranja zalažu se i europarlamentarci koji upozoravaju da se ne smije ponoviti Cambridge Analytica u kojem se osobni podaci zloupotrebljavaju za političku korist.

"Moramo otvoriti crnu kutiju i zatražiti od platformi procjenu rizika koji svaki algoritam ili njegova promjena predstavlja za korisnike te odgovornost za učinak sustava i algoritama. Smatram da se sustavi ne trebaju temeljiti na automatskom profiliranju na koje korisnik nije pristao. Ako korisnici žele preporuke koje se temelje na profiliranju, to mora biti na jasan zahtjev uz informirani pristanak", kazala je danska europarlamentarka Schaldemose.

Sigurnost na internetu je prioritet EP-a koji trenutačno radi na novim pravilima za svijet koji se ubrzano mijenja kako bi se osiguralo bolje i sigurnije digitalno okruženje za korisnike interneta, a koje će ujedno stimulirati razvoj većeg broja poduzeća.

"Zakon o digitalnim uslugama također će pomoći u reguliranju nezakonitog sadržaja. I ono najvažnije, krajem 2021. EU će predložiti zakon o političkom oglašavanju na internetu i o dezinformacijama. Komisija sada mora požuriti s kreiranjem prijedloga. Otkrića gđe Haugen pokazala su da ne možemo više čekati", zaključio je Schwab.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:49