PROGRESIVNI PLANOVI EU

Osnovano partnerstvo za kvantna računala, vjetroturbine i zdravstvenu skrb utemeljenoj na umjetnoj inteligenciji

Novo partnerstvo ima ukupni proračun od 600 milijuna eura za sljedećih sedam godina

Njemačka inženjerka prezentira novi čip za kvantno računanje, 2021.

 Thomas Kienzle/Afp/Profimedia

Europski parlament podržao je osnivanje novog partnerstva o mjeriteljstvu unutar programa Obzor Europa.

Mjeriteljstvo je znanost o mjerenju koje ima ključnu ulogu u razvoju tehnologija kao što su kvantna računala, vjetroturbine i zdravstvene skrbi temeljene na umjetnoj inteligenciji.

Prijedlog o partnerstvu uslijedio je nakon usvajanja programa Obzor Europa. Novo partnerstvo temelji se na postojećem europskom mjeriteljskom istraživačkom programu i europskom mjeriteljskom programu za inovacije i istraživanje, a cilj mu je odgovoriti na izazove zelene i digitalne tranzicije te pomoći u izgradnji gospodarstva koje radi za ljude.

"Mjeriteljstvo je bilo od ključne važnosti za razvoj i testiranje respiratora te za točnost briseva za testiranje tijekom borbe protiv COVID-19. U industriji je to tehnologija koja osigurava kvalitetu u proizvodnom procesu, posebno kada se radi o proizvodnji sofisticirane opreme u serijama. Također je bitna za proučavanje Zemlje i dinamiku klime. Bez mjeriteljstva ne bismo bili tu gdje smo tehnološki, niti bismo stigli tamo gdje želimo ići", istaknula je izvjestiteljica Maria Graça Carvalho (EPP).

Tijekom pregovora s Vijećem, izvjestiteljica Europskog parlamenta inzistirala je da se jasno stavi do znanja da države koje sudjeluju u partnerstvu moraju poštivati akademsku slobodu, posebno slobodu znanstvenog istraživanja, te promicati najviše standarde znanstvenog integriteta.

Novo partnerstvo ima ukupni proračun od 600 milijuna eura za sljedećih sedam godina.

Zastupnici Europskog parlamenta također su izrazili želju da aktivnosti mjeriteljstva budu od koristi za sva područja znanja i zalažu se za veću otvorenost i transparentnost na tom području.

Partnerstvo o mjeriteljstvu trebalo bi pomoći u prodaji novih inovativnih proizvoda i usluga korištenjem i usvajanjem mjeriteljskih sposobnosti u novim tehnologijama te pridonijeti osmišljavanju i implementaciji specifičnih standarda do 2030. godine.

Partnerstvo ima za cilj ubrzati globalno vodstvo EU u mjeriteljskim istraživanjima uspostavom autonomnih europskih mjeriteljskih mreža za potporu i poticanje novih inovativnih proizvoda, rješavanje društvenih izazova i omogućavanje učinkovitog dizajna i provedbe propisa i standarda kojima se podupiru javne politike.

Sporazum s Vijećem usvojen je s 536 glasova za, 5 i 4 suzdržana. Sada je potrebno službeno odobrenje Vijeća kako bi stupio na snagu.

"Ovo novo partnerstvo koje financira Obzor Europa temelji se na uspjesima prethodnih europskih inicijativa, ali se njima također povećava ulog jer trebamo ispuniti nove ciljeve politike. Među glavnim točkama koje smo uspjeli usvojiti su važnost znanstvene izvrsnosti i akademske slobode, potrebu povećanja znanstvene stručnosti i vrijednosti znanstvenog savjeta u mehanizmima upravljanja i donošenja odluka. Nadalje, uspjeli smo stvoriti više mogućnosti za sinergiju s drugim partnerstvima i drugim instrumentima financiranja, uvesti mjere otvorenosti i transparentnosti u upravljačke prakse i aktivnosti te mogućnost proširenja sudjelovanja na širu zajednicu dionika, od industrije do malih i srednjih poduzeća, ali i akademskih institucija i istraživačkih centara”, dodala je Carvalho.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:06