DIGITALNA TRANZICIJA

Objavljeni prvi pozivi na podnošenje prijedloga u okviru programa Digitalna Europa

Pozivi su otvoreni poduzećima, organizacijama i javnim upravama država članica EU-a i zemalja pridruženih programu Digitalna Europa

Dvorana Europskog parlamenta u Strasbourgu, ilustracija

 Roses Nicolas/abaca/Abaca Press/Profimedia

Europski parlament je u travnju 2021. usvojio program Digitalna Europa, prvi financijski instrument Europske unije posebno usmjeren na uvođenje tehnologije u poduzeća i kod građana, a u srijedu je Europska komisija objavila prve pozive na podnošenje prijedloga u okviru programa Digitalna Europa.

To je uslijedilo nakon što je Komisija proteklog tjedna donijela tri programa rada Digitalne Europe i u njima navela ciljeve i posebna tematska područja za koja će se izdvojiti ukupno 1,98 milijardi eura za digitalnu tranziciju.

Kako su izvijestili iz EK, pozivi su otvoreni poduzećima, organizacijama i javnim upravama država članica EU-a te subjektima iz drugih zemalja pridruženih programu Digitalna Europa.

Ta će bespovratna sredstva, kako su naveli, biti usmjerena na ulaganje više od 415 milijuna eura do kraja 2022. u infrastrukturu oblaka, podatkovne prostore, umjetnu inteligenciju, kvantnu komunikacijsku infrastrukturu, unapređenje digitalnih vještina ljudi i na projekte kojima se promiče sigurniji internet, suzbija seksualno zlostavljanje djece i dezinformiranje.

Nadalje, za kibersigurnost će se izdvojiti 43 milijuna eura bespovratnih sredstava za pružanje potpore kibersigurnosti u zdravstvenom sektoru, kao i uvođenje mreže nacionalnih koordinacijskih centara kako bi se državama članicama pomoglo u provedbi relevantnog zakonodavstva EU-a o kibersigurnosti.

Prvi poziv na podnošenje prijedloga otvoren je i za uspostavu i uvođenje mreže europskih digitalnoinovacijskih centara (EDIH). Tim će se centrima podupirati privatna poduzeća, uključujući MSP-ove i novoosnovana poduzeća, te javni sektor u digitalnoj transformaciji.

Inače, cilj Programa Digitalna Europa je ulagati u digitalnu infrastrukturu kako bi strateške tehnologije mogle pridonijeti jačanju konkurentnosti Europe, prelasku na zeleno gospodarstvo i osiguravanju tehnološke suverenosti.

Uložit će se više od 7,5 milijardi eura u pet područja: superračunalstvo (2,2 milijarde eura), umjetna inteligencija (2,06 milijardi eura), kibersigurnost (1, 6 milijardi eura), napredne digitalne vještine (577 milijuna eura) i osiguravanje široke uporabe digitalnih tehnologija u gospodarstvu i društvu (1, 07 milijardu eura).

Ostali natječaji krenut će početkom iduće godine, kazao nam je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego (IDS, Renew Europe) kad smo ga pitali za komentar nakon što je EK objavila tri programa rada Digitalne Europe. Flego je, podsjetimo, bio izvjestitelj Europskog parlamenta za program Digitalna Europa.

- Pozivam cijeli privatni i javni sektor da iskoriste ovu fantastičnu priliku, da iskoriste što nam Europa nudi, da na vrijeme izrade svoje digitalne projekte i uzmu što je moguće više europskog novca. Ovo je konkretna, opipljiva, prava i velika šansa za digitalni rast i razvoj Hrvatske – poručio je Valter Flego.

Hrvatski europarlamentarac kazao je i kako se gotovo milijardu i pol eura za prva dva programa mora potrošiti do kraja 2022., a 329 milijuna eura za inovacijske centre do kraja 2023. godine.

Inače, prva tri radna programa usmjerena su na umjetnu inteligenciju s budžetom od 1,38 milijardi eura, cyber sigurnost s 269 milijuna eura i digitalne inovacijske centre s 329 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:46