Horizon Europe

Novo partnerstvo za mjeriteljstvo trebalo bi državama članicama EU donijeti do 300 milijuna eura

Novo partnerstvo za mjeriteljstvo trebalo bi pomoći uskladiti europske napore u postavljanju temelja za zelenu i digitalnu tranziciju i potaknuti inovacije u tim područjima
Ilustracija
 Jure Miskovic/Cropix

Zemlje članice i Europski parlament trebali bi kasnije ovog mjeseca dogovoriti uvjete novog partnerstva za znanost o mjerenju.

Europski parlament u ponedjeljak je pristao na pregovore o načinu vođenja novog partnerstva za mjeriteljstvo, znanstvenoj disciplini koja se bavi mjerenjem.

Trenutačni su na snazi uvjeti partnerstva iz 2009. godine. Novo partnerstvo trebalo bi državama članicama donijeti do 300 milijuna eura u sljedećih sedam godina, u skladu s financiranjem iz programa Horizon Europe.

Mjeriteljstvo (metrologija) ima ključnu ulogu u razvoju tehnologija od vjetroturbina do kvantnih računala. U zdravstvu se uvode razni alati umjetne inteligencije za poboljšanje brzine i točnosti u tumačenju snimki snimanja te je mjeriteljstvo potrebno kako bi se osiguralo da su rezultati točni i pouzdani.

Novo partnerstvo za mjeriteljstvo trebalo bi pomoći uskladiti europske napore u postavljanju temelja za zelenu i digitalnu tranziciju i potaknuti inovacije u tim područjima.

Europski parlament će u pregovorima predstavljati europarlamentarka Maria da Graça Carvalho, koja je ove godine bila izvjestiteljica za 11 partnerstava Horizon Europe. Jörn Stenger, predsjednik europskog saveza mjeriteljskih instituta Eurameta, predstavljat će zemlje članice.

Carvalho je u priopćenju rekla da će tijekom pregovora zalagati za to da je partnerstvo otvorenije, transparentnije i dostupnije sveučilištima, istraživačkim institutima i industrijskim organizacijama koje žele pridonijeti njegovu radu. Zastupnica se također nada uvjeriti države članice da smanje administrativna opterećenja i učine sudjelovanje "manje zastrašujućim".

"Partnerstvo bi trebalo biti dostupno svim vrstama dionika i pridošlicama. Pojednostavljenje i smanjenje administrativnog opterećenja također je jedan od prioriteta, osobito ako partnerstvo želi osigurati uključivanje kvalificiranih stručnjaka na sveučilištima, u istraživačkim centrima i u privatnom sektoru. Uvođenje mjeriteljskih inovacija na tržište, osobito unutar europskog teritorija, temeljna je dimenzija koju bi partnerstvo trebalo riješiti", izjavila je Carvalho.

Ako se svi detalji, uključujući proračun, dogovore u prvoj rundi pregovora, partnerstvo bi trebalo krenuti početkom 2022. godine.

Od jedanaest partnerstava Horizon Europe koja moraju proći kroz ruke Vijeća EU-a i Parlamenta, partnerstvo za mjeriteljstvo jedino je u kojem države članice i Europska komisija udružuju snage kako bi potaknule inovacije u određenom području. Europski parlament trebao je ovog tjedna izglasati svoj stav o deset drugih partnerstava, no zbog 'administrativnih pitanja', glasovanje je odgođeno za listopad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:25