PREDRAG FRED MATIĆ

‘Nije dovoljno samo uvesti digitalnu tehnologiju u poslovanje i obrazovni sektor‘

Dodaje kako smo se u praktičnom smislu, upravo kroz prethodnu godinu u jeku pandemije mogli uvjeriti koliko nam je bitna digitalna edukacija i cjeloživotno učenje
Predrag Matić
 Davor Pongracic/Cropix

Digitalna transformacija važna je za sve građane Europske unije, ona je i jedan od prioriteta EU-a. U izgradnji digitalne budućnosti EU-a cilj je otvoriti nove mogućnosti za poduzeća i potrošače, podržati zelenu tranziciju, poduprijeti digitalne vještine građana i osposobljavanje radnika te pomoći u digitalizaciji javnih usluga, uz osiguranje temeljnih prava i vrijednosti.

Pitali smo hrvatske europarlamentarce što je ključno u digitalnoj transformaciji. Koje su prepreke, a koje šanse u poboljšanju uvjeta života i poslovanja?

Evo što o tome kaže SDP-ov Predrag Fred Matić iz Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.

- Činjenica je da se tehnologija sve brže razvija te da su digitalne vještine ključne za uspješnu realizaciju u radnom, poslovnom kao i akademskom smislu. Međutim, nije dovoljno samo uvesti digitalnu tehnologiju u poslovanje i obrazovni sektor, važno je i educirati ljude kako uspješno primijeniti i širiti stečeno znanje. Primjena digitalnih vještina ljudima pruža veće mogućnosti sudjelovanja u životu društva danas i u budućnosti, olakšava im razmjenu informacija te im daje veću mogućnost izražavanja mišljenja pri odlučivanju – ističe zastupnik Matić.

Dodaje kako smo se u praktičnom smislu, upravo kroz prethodnu godinu u jeku pandemije mogli uvjeriti koliko nam je bitna digitalna edukacija i cjeloživotno učenje; studenti i učenici su slušali online predavanja i davali ispite, dok su mnoge firme dale mogućnost svojim radnicima i radnicama da rade izvan ureda.

- Posljedično, imali smo prilike vidjeti da su neke vodeće konzultantske i tehnološke kompanije, poput Deloittea i Microsofta dale mogućnost svojim zaposlenicima da biraju hoće li nastaviti u potpunosti raditi 'remotely'. Vodeći primjerom, vrlo skoro bi se ovakav model mogao preslikati na ostatak društva. S druge strane, iz vlastitog iskustva vidim da su se mlade osobe otuđile i izgubile pojam fizičkog kontakta, pa se čak i emocionalno povukle – kazuje Predrag Fred Matić.

- Na ovom primjeru zapravo možemo spoznati do koje krajnosti potpuno oslanjanje na digitalne usluge može sezati i da su zapravo direktne i brze posljedice lako uočljive ako se ne izbalansira njihov potencijal. Uz to, velike prilike se otvaraju samim prelaskom na digitalan način rada; digitalno nomadstvo se u sve većem broju država raspravlja i pravno uređuje, ljudi sve češće rade za inozemne firme iz topline svog doma, održavaju sastanke online iz drugih zemalja, pa i sele iz gradova u sela – zaključuje u odgovoru zastupnik Matić (S&D).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:25