Pravedno tržišno natjecanje

Nakon EU i Britanija sprema pravila za big tech

Europski parlament i Vijeće Europe krajem prošle godine predstavili su prijedlog zakonske regulative u Uniji
Ilustracija
 Wang Zhao/AFP

Velika Britanija priprema se za izradu vlastitog zakona koji bi regulirao poslovanje tehnoloških divova poput Amazona, Facebooka i Googlea.

Krajem prošle godine Europski parlament i Vijeće Europe predstavili su svoj prijedlog regulacije, koji se očekuje da će donijeti Europska komisija, a koji uključuje Zakon o digitalnim uslugama i Zakon o digitalnom tržištu. Britanci su sada učinili prvi korak prema vlastitoj regulaciji s obzirom na to da su istupili iz Unije.

U sklopu regulatora tržišnog natjecanja u Londonu je s radom počela posebna jedinica za digitalna tržišta ili DMU. Cilj je nove jedinice da analizira, a zatim i predloži nacrt novog zakona koji bi poticao tržišno natjecanje na digitalnom tržištu. Poseban fokus prijedloga trebao bi biti na odnosu koji kompanije poput Amazona, Facebooka i Googlea imaju s pojedincima i tvrtkama koji stvaraju različite vrste autorskog sadržaja te s oglašivačima.

Oliver Dowden, državni tajnik za digital, kulturu, medije i sport Velike Britanije, izjavio je da je početak rada nove jedinice prekretnica za pretvaranje britanskog tržišta u najkonkurentnije internetsko tržište na svijetu. Naglasio je pritom da će u srcu tog posla biti potrošači, poduzetnici i stvaratelji sadržaja.

Europski parlament je, pak, istaknuo da je uvođenje Zakona o digitalnim uslugama put k uvođenju jasnih, transparentnih i pravednih pravila pružanja digitalnih usluga za sve. Zakon bi dao veća prava korisnicima nad njihovim podacima te vlasnicima autorskog sadržaja koji bi tako mogli efikasnije štititi svoje vlasništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:54