STELA TRISKOLI

‘Najvažnije mi je da smo stvarno mi građani uključeni i što je puno mladih osoba‘

Europu u budućnosti vidim u puno boljoj organizaciji, sa puno boljim i kvalitetnijim radom za sve građane EU-a

Stela Triskoli sudjeluje na europskom panelu građanki i građana

 Privatni album

Stela Triskoli sudjeluje na panelu 4, jednom od četiri europska panela građanki i građana koji se održavaju u sklopu Konferencije o budućnosti Europe. Prvi panel je posvećen gospodarstvu i socijalnoj pravdi, drugi demokraciji i vladavini prava, treći klimatskim promjenama i zdravlju, a četvrti na kojem je Stela, bavi se pitanjima EU-a u svijetu i migracijama. Na tom panelu je još dvoje građana iz Hrvatske.

Inače, svaki od četiri panela uključuje 200 građana, koji su odabrani nasumično, ali na način koji odražava raznolikost EU-a. U svakom panelu postoji jednak broj muškaraca i žena te proporcionalna zastupljenost Europljana iz urbanih i ruralnih područja. Trećina članova su mladi u dobi od 16 do 25 godina.

- Dolazim iz prekrasne Istre, odnosno jednog malog mjesta na moru pod imenom Funtana. Trenutno sam studentica 4. godine na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji. Vijest o sudjelovanju sam dobila telefonskim pozivom tako da sam jedna od slučajno izabranih i nisam odmah prihvatila, nego nakon što sam malo istražila agenciju i panele i shvatila da se ne radi o prevari prihvatila poziv i odazvala se na panele građana EU – kazala nam je Stela o sebi i o tome kako je primila vijest da je odabrana za sudjelovanje na panelu.

Odgovarajući na pitanje kako izgleda rad na panelima, kaže da je taj rad jako dobro organiziran.

- Sve je vremenski odlično isplanirano, na primjer uvijek je na početku sjednica i daje se uvod u temu koji stručnjaci objašnjavaju. Zatim kreću naše rasprave u više navrata, ali naravno sa pauzama. Tako da nikada se niti ja niti moji kolege nismo osjećali umorno, niti nam je bilo dosadno. Dosadno nije na raspravama iz razloga što i moji kolege i ja, odnosno svi imamo priliku za riječ i za iznijeti svoje mišljenje i tako se stalno vrtimo u krug i raspravljamo i time kako raspravljamo automatski moderatori zapisuju naše ideje, preporuke i slično. Naravno rasprave su i snimljene radi kasnijeg boljeg ispravljanja grešaka naših ideja i preporuka – kazuje Stela.

Dodaje kako je rad na online panelu tekao slično, ali su svi bili kod kuće. Također su imali i pauze, kao i stanku za ručak.

- Mislim da smo jednak posao napravili i sada iako smo bili online, jer prepreka niti poteškoća uopće nije bilo. Prevoditelji su obavljali sjajan posao i iako smo bili online opet smo mogli pričati na našem materinjem jeziku, dok su prevoditelji prevodili na sve druge jezike EU, odnosno našim kolegama. Sveukupno jedno jako lijepo i pozitivno iskustvo uopće sudjelovati na ovakvom korisnom događaju – ističe Stela.

Zanimalo nas je i što joj je u cijeloj priči najvažnije. Na to kaže kako joj je najvažnije da su stvarno građani uključeni.

- Ne radi se uopće o političarima niti sličnim osobama nego o običnim građanima. Najvažnije je također da je bilo pozvano i puno mladih osoba jer smo mi mladi zapravo budućnost EU, dok su stariji iskusniji i davali također dobre ideje i savjete – naglašava Stela dodajući kako očekuje da će prijedlozi i ideje koje su građani iznijeli zaživjeti.

Kakvom vidite Europi u budućnosti, posebice u svjetlu tema s panela na kojima sudjelujete, također je bilo jedno od naših pitanja.

- Europu u budućnosti, tijekom sudjelovanja u temama s panela, vidim u puno boljoj organizaciji, sa puno boljim i kvalitetnijim radom za sve građane EU-a. Kao i boljom suradnjom između država EU – kaže Stela Triskoli.

Dodajmo kako se svaki panel sastaje tri puta. Prvi sastanci održani su u prostorijama Parlamenta u Strasbourgu, drugi online, a treći se održavaju u gradovima diljem EU-a, ako zdravstvena situacija to dopusti.

Recimo još kako je Konferencija o budućnosti Europe proces javnih rasprava koji omogućuje građankama i građanima iznošenje ideja i izradu prijedloga za reformu i buduće politike EU-a. Sastavni dio Konferencije je višejezična digitalna platforma na kojoj građanke i građani mogu razmjenjivati ideje, povezivati se, predlagati rješenja i inicijative te različite aktivnosti.

Uz panele i rasprave, građani sudjeluju i u radu plenarne skupštine Konferencije u kojoj su i eurozastupnici, predstavnici nacionalnih parlamenata, Vijeća EU-a, Europske komisije, Odbora regija, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, socijalnih partnera i civilnog društva.

Konferencija je pod nadležnošću triju institucija, koje predstavljaju predsjednik Europskog parlamenta, predsjednik Vijeća i predsjednica Europske komisije, koji djeluju u svojstvu zajedničkog predsjedništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:46