U PETAK I SUBOTU

Na plenarnoj skupštini Konferencije o budućnosti Europe rasprava o 90 preporuka građana

U Europskom parlamentu u Strasbourgu raspravljat će se i o povezanim preporukama nacionalnih panela građana i građanki

Zastupnici Europskog parlamenta

 Patrick Hertzog/AFP

U petak i subotu, 21. i 22. siječnja 2022. u Europskom parlamentu u Strasbourgu ( uz fizičko sudjelovanje i sudjelovanje na daljinu) održat će se plenarna skupština Konferencije o budućnosti Europe na kojoj će se razmotriti 90 preporuka građana s panela o „europskoj demokraciji, vrijednostima i pravima, vladavini prava, sigurnosti” te o „klimatskim promjenama, okolišu i zdravlju” . Raspravljat će se i o povezanim preporukama nacionalnih panela građana i građanki.

Kako su izvijestili iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, na oba europska panela građana i građanki koja su dosad dovršili preporuke sudjelovalo je (osobno i na daljinu) otprilike po 200 Europljana različitih dobi i podrijetla iz svih država članica. Raspravljali su o aktualnim i budućim izazovima za Europu te usvojili konkretne prijedloge.

Paneli su odabrali 80 građana (20 za svaki panel) koji će ih predstavljati na plenarnoj skupštini Konferencije.

Panel o „europskoj demokraciji / vrijednostima i pravima, vladavini prava, sigurnosti” prihvatio je 39 preporuka na završnoj sjednici, kojoj je domaćin bio Europski sveučilišni institut u Firenci (Italija) u prosincu. Domaćini panela o „klimatskim promjenama, okolišu / zdravlju”, održanog u siječnju, bili su Europski koledž u Natolinu i Grad Varšava (Poljska). Panel je u okviru svoje nadležnosti dovršio 51 preporuku.

Pri otvaranju plenarne skupštine Konferencije odat će se počast predsjedniku Europskog parlamenta Davidu Sassoliju koji je preminuo 11. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:30