GLAS MLADIH

Na platformi ‘Iznesi svoju viziju‘ mladi mogu podijeliti svoje mišljenje o europskim pitanjima

To je jedan od načina na koje se mladima pruža prilika da se uključe u javnu raspravu i donošenje odluka

Ilustracija

 Stock4b-royaltyfree/Imagesource/Profimedia

Europska komisija pokrenula je novi internetski alat, koji će biti središnji element Europske godine mladih. Na platformi „Iznesi svoju viziju” Europljani mogu izraziti svoje mišljenje i podijeliti ideje o budućnosti europskog projekta. Mogu se dotaknuti svih pitanja koja su im važna, od zapošljavanja, uključivosti, mira i sigurnosti do klimatskih promjena, obrazovanja, mentalnog zdravlja itd. Platforma „Iznesi svoju viziju” jedan je od načina na koje se mladima omogućuje da se uključe u javnu raspravu i donošenje odluka.

- Kao što smo vidjeli, mladi se sve više angažiraju oko budućnosti naših društava. Stalo im je do mira, međunarodne suradnje, dobrobiti ljudi i okoliša. Međutim, žele da ih shvatimo ozbiljno i uzmemo u obzir njihova mišljenja. U kontekstu Europske godine mladih nastojimo im pružiti što više prilika da nam daju do znanja što žele. S veseljem predstavljam i novi internetski alat, platformu „Iznesi svoju viziju”, na kojoj mladi mogu s nama podijeliti svoja stajališta i ideje za budućnost europskog projekta – izjavila je Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Mladi na platformi mogu izraziti svoje mišljenje o više tema kako bi se čuo njihov glas.Evo pitanja za njih:

„Podijeli svoje mišljenje o mogućnostima obrazovanja i učenja u Europi, kao što su studiranje u inozemstvu, strukovno osposobljavanje, online učenje i učenje bez granica.

Kako zamišljaš budućnost digitalizacije? Podijeli svoje mišljenje o tome kakav utjecaj digitalne tehnologije mogu imati na naše živote!

Jesi li iskoristio/la postojeće mogućnosti u kulturnom i kreativnom sektoru? Dođi i podijeli svoje iskustvo, poglede i nade za umjetnost i kulturu, kulturnu baštinu i kulturnu politiku u Europi.

Izrazi svoje stavove o partnerstvima i dijalogu s ostatkom svijeta, uključujući putovanja po zemljama EU-a, volontiranje ili rad u inozemstvu.

Izrazi svoje mišljenje za izgradnju društava bez diskriminacije, bilo da se radi o rasi, spolu, homoseksualnosti, biseksualnosti, transrodnosti, izbjeglicama, osobama s invaliditetom ili osobama iz različitih socioekonomskih sredina.

Reci nam što misliš o stanju mentalnog i tjelesnog zdravlja, budućoj pripravnosti za bolesti i prijetnji zdravlju u izvanrednim situacijama, europskim zdravstvenim politikama i drugim aspektima zdravstvene zaštite pojedinca i javne zdravstvene skrbi.

Kako zamišljaš budućnost borbe protiv klimatskih promjena i politike o klimatskim promjenama u Europi? Izrazi svoje mišljenje o ugljičnoj neutralnosti ili drugim ekološkim ciljevima u EU-u, o mladima u borbi protiv klimatskih promjena i drugim pitanjima.

Izrazi svoj stav o budućnosti rada i mogućnostima karijere za mlade. Što misliš o mogućnostima zapošljavanja i usavršavanja u Europskoj uniji?

Podijeli svoje mišljenje o mogućnostima obrazovanja i učenja u Europi, kao što su studiranje u inozemstvu, strukovno osposobljavanje, online učenje i učenje bez granica”.

Inače, namjeru da se 2022. godina posveti mladima najavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u svom govoru o stanju Unije pred Europskim parlamentom 2021. Komisija je u listopadu suzakonodavcima podnijela službeni prijedlog o proglašenju 2022. Europskom godinom mladih. Početkom prosinca Europski parlament i Vijeće postigli su politički dogovor o tome da se 2022. proglasi Europskom godinom mladih.

“Određivanje 2022. godine kao godine usmjerene na mlade znači da će se uložiti povećani napori za uključivanje prioriteta mladih u relevantna politička područja Unije i na svakoj razini procesa donošenja odluka u EU-u”, istaknuto je u objavi Europskog parlamenta nakon što su zastupnici potvrdili odluku da se 2022. godine u svim državama članicama organiziraju aktivnosti i inicijative usmjerene na mlade. Zastupnici su osigurali dodatnih 8 milijuna eura za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, kako bi podržali godišnje aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:09