OVISNIČKO PONAŠANJE

Mladi Kinezi najviše su na svijetu ovisni o pametnim telefonima. U Europi prednjače Talijani i Srbi

U 24 zemlje i na 33.831 sudionika, istraživanje je pokazalo da se problematična upotreba pametnih telefona povećava diljem svijeta.

Ilustracija

 Eugenio Marongiu/Imagesource/Profimedia

Posjedovanje pametnih telefona i vrijeme provedeno za ekranom povećava se diljem svijeta. Do sada je bilo nekoliko pokušaja kvantificiranja ovisnosti o pametnim telefonima na globalnoj razini.No prema mišljenju eksperata čini se kako je studija uza koje stoji sveučilište iz Montreala, a koje je objavljeno u znanstvenom časopisu Computers in Human Behavior, do sada najsveobuhvatnije

Znanstvenici su tako učinili metaanalizu studija objavljenih između 2014. i 2020. koje su koristile skalu ovisnosti o pametnim telefonima. Usredotočili su se na adolescente i mlade odrasle osobe (u dobi od 15 do 35 godina) budući da se za njih smatra kako obično provedu najveću stopu vremena pred ekranom. U 24 zemlje i na 33.831 sudionika, istraživanje je pokazalo da se problematična upotreba pametnih telefona povećava diljem svijeta. Kako bi se rangiralo problematično korištenje pametnih telefona, ispitanike i države se ocjenjivalo u rasponu od 10 do 60, pri čemu veća ocjena znači veći

Kina, Saudijska Arabija i Malezija imale su najviše ocjene, dok su Njemačka i Francuska imale najniže. Od 25 ispitanih država, prema ovome znanstvenome radu, od Europljana su o paemtnim telefonima najviše ovisni mladi Talijani(11.mjesto), odnosno Srbi (14.mjesto) Sudionici u istraživanju sveučilišta iz Montreala su bili u dobi od 15 do 35 godina, prosječna dob sudionika istraživanja bila 28,8 godina, a većina su bile žene (60 posto).

Valja spomenuti i kako su znanstvenici sa sveučilišta osmislili i web stranicu na kojoj možete usporediti svoju ovisnost o pametnim telefonima u s drugima, ali i dobiti savjete o tome kako se boriti protiv te ovisnosti, te saznati niz alternativa.

Pandemija , tj. rad na daljinu i društvena distanca povećali našu ovisnost o digitalnim tehnologijama i povezivanju.Europski parlament stoga je donio rezoluciju u lipnju 2021., kao odgovor na strategiju kibernetičke sigurnosti EU-a za digitalno desetljeće.

Europarlamentarci pozivaju na strože standarde kibernetičke sigurnosti EU-a za povezane uređaje, aplikacije i operativne sustave te traže od Komisije da učini povezane uređaje i usluge, kao i lance opskrbe, sigurnima i otpornima na kibernetičke napade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:28