NOVI SKANDAL

Meta navodno stoji iza negativnih medijskih kampanja usmjerenih protiv TikToka

Članci koje su slali iz konzultantske kuće Targeted Victoryja sadržavalo je poveznice na negativne vijesti o TikToku

Ilustracija

 Michaela Dusikova/Česká Ilustrační Fotografie/Profimedia

Facebookova matična tvrtka, Meta, plaćala je jednoj od najistaknutijih konzultantskih tvrtki američkih republikanaca da vodi kampanje diljem SAD-a kako bi širila nepovjerenje prema TikToku, stoji u novom izvješću Washington Posta.

U mailovima, koji su došli u posjed Washington Postu, direktor Targeted Victory piše urednicima američkih lokalnih i regionalnih medija kako je 'TikTok je prava prijetnja, posebno jer je riječ o aplikaciji u stranom vlasništvu,( točnije kineskom (op.a)), a ujedno je među tinejdžerima najpopularnija svjetska društvena mreža '.

Vijest o odluci Facebooka da angažira Targeted Victory dolazi samo nekoliko tjedana nakon što je tvrtka objavila da po prvi put u svojoj 18-godišnjoj povijesti bilježi pad korisnika. U Metinom nedavnom izvješću o zaradi tako stoji da je broj aktivnih korisnika Facebooka krajem prošle godine pao za gotovo 500 tisuća.

Nekoliko članaka koje su slali iz Targeted Victoryja sadržavalo je poveznice na negativne vijesti o TikToku, a često su ih potpisivale utjecajne osobe i političari iz lokalnih zajednica, uključujući i demokrate. Post je objavio da u niti jednom od kolumni i tekstova nije bilo navedeno kako iza napisanog stoji tvrtka koju financira Facebook.

Targeted Victory u 2020.je zaradio više od 230 milijuna dolara, a njen najveći klijenti jest America First Action, politička organizacija bijelih nacionalista i krajnje desnice, povezanih s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Inače, Republikanci su jedni od najžešćih kritičara TikToka. Zakonodavci poput senatora Marca Rubia tražili su da se aplikacija ispita zbog cenzure, a Donald Trump potpisao je izvršnu naredbu o potpunoj zabrani TikToka. Naposljetku, predsjednik Joe Biden je prošle godine opozvao naredbu.

Europski parlament nedavno je usvojio dva važna zakona kojim će se uspostaviti pravila o tome što velike internetske platforme smiju, odnosno ne smiju činiti. Akt o digitalnim tržištima postavlja nove obveze i zabrane koje se izravno primjenjuju na velike internetske platforme, s ciljem osiguravanja poštenog tržišnog natjecanja. Aktom o digitalnim uslugama žele se poboljšati mehanizmi za uklanjanje nezakonitog sadržaja i učinkovitu zaštitu temeljnih prava korisnika na internetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:11