UKLJUČIVO DRUŠTVO

Među dobitnicima nagrade SozialMarie i društvena inovacija Zidne novine u Kninu

SozialMarie je srednjoeuropska nagrada za društvene inovacije kojom se svake godine odlikuje 15 izvanrednih projekata

Grad Knin

 Nikola Vilic/Cropix

SozialMarie je srednjoeuropska nagrada za društvene inovacije kojom se svake godine odlikuje 15 izvanrednih projekata. Na natječaj se prijavilo 275 projekata, od kojih je 35 nominirano, a 15 nagrađeno. Nagrada se dodjeljuje za projekte u Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

Glavna nagrada (15.000 eura) ide slovačkoj incijativi za transparentnost Red Flags Slovakia.Digital, drugu nagradu (10.000 eura) osvojio je Hobby Lobby (Austrija), a treću (5.000 eura) uugot.it TV (Austrija).

Nagrade u vrijednosti od 2.000 eura osvojilo je 12 projekata: CHANGES for Women (AT), CITAC- Centre for IT and Alternative Communication (CZ), Die Gesundheitsgreisslerei (AT), European ESOP - Pilot Programme in Slovenia (SI), Feed the Doctors (HU), Gamifactory (SK), Inclusive Cinema (SK), Inclusive Kindergartens (HU), Jump over the Moon (SI), Zidne novine u Kninu (HR), SWALLOW: Healing the Wings (HU), We speak... (AT).

Među nominiranima bilo je čak 6 hrvatskih društvenih inovacija: Otoci predvodnici čiste energije - Pokret otoka; Razvoj poslovanja Socijalne zadruge Humane Nove; Zidne novine u Kninu - Otvoreni likovni pogon (nagrada od 2.000 eura); Muzej osobnih priča - FADE IN; Zaštitna radionica Srednje strukovne škole Varaždin i Senior centar & zajednica stambenih jedinica - zaklada Zajednički put.

Ovogodišnji pobjednik slovački projekt Red Flags, kako je obrazloženo, upozorava na ozbiljan problem u više srednjoeuropskih država, a taj je da se novac poreznih obveznika ne troši na učinkovit način, uzrok čemu su korupcija, nerazumijevanje legislative ili pak manjak stručnosti. Red Flags Slovakia. Digital pokrenula je zajednica IT stručnjaka koji prate državne ugovore i novac koji se troši na razne projekte digitalizacije. Red Flags osnažuje javnu raspravu o korupciji i bori se za poštenu i ravnopravnu raspodjelu javnih resursa, istaknuto je u priopćenju o dodjeli nagrade.

Druge dvije glavne nagrade otišle su projektima koji su aktivni u polju obrazovanja. Hobby Lobby je program besplatnih tečajeva u okviru kojih učitelji volonteri rade s djecom u bečkim četvrtima gdje mahom žive građani nižeg socijalnog statusa. Treće nagrađeni uugot.it TV nudi mobilnu aplikaciju koja generira tzv. 'pametne podnaslove' na odabranom jeziku. Pomoću ove aplikacije nenjemački govornici gledaju austrijske televizijske emisije i ostaju u tijeku s lokalnim događanjima.

Kako je nadalje pojašnjeno, SozialMarie je otvorena za inovacije u svim zamislivim društvenim područjima, od socijalne skrbi do tehnoloških inovacija, s naglaskom na širu društvenu korist i učinak. Nakon svakog natječajnog roka rade analizu prijavljenih projekata. Tako primjećuju kako su prijave iz područ ja obrazovanja ove godine brojčano nadmašile one iz socijalnog rada i skrbi. Slijedi rad na integraciji i osnaživanju potencijala koji dolaze iz društvene raznolikosti, zatim lokalna uprava, područje rada i borbe protiv siromaštva, pa okolišna akcija, pravo i, na koncu, umjetnost i kultura.

Navedeno je i kako su nominirani i nagrađivani projekti iz Hrvatske proteklih godina dolazili iz svih navedenih područ ja, ali su nagradu možda najjače prepoznali ekološki aktivisti i borci za održivost, kao i vrijedni projekti i inicijative posvećene društvenoj integraciji drugačijih, bilo kroz sportske aktivnosti, bilo kroz psihološku podršku i savjetovanje te kroz proizvodne i uslužne djelatnosti.

U ovom potonjem smislu je, navode, 2022. godina upravo takvih nastojanja jer se čak tri nominacije ističu svojim golemim i dalekosežnim angažmanom za osnaženje drukč ijih. Zaštitna radionica Srednje strukovne škole Varaždin je poseban program, prvi takve vrste u Hrvatskoj, kroz koji se osobe s invaliditetom i smanjenim radnim sposobnostima zapošljavaju i stječu stručno obrazovanje. Sličnu misiju ima i Humana Nova, organizacija koja osobe s invaliditetom i druge marginalizirane skupine zapošljava na opsežnom projektu ponovne uporabe i reciklaže tekstila.

Ne čudi stoga, istaknuto je, što se Ivana Tepšić, voditeljica Kulturnog centra Jadran i SozialMarie mentorica za 2022. odlučila upravo za Humanu Novu kao projekt koji želi podržati u narednih godinu dana.

Nadalje, Senior centar & zajednica stambenih jedinica jačaju međugeneracijsku solidarnost i daju višestranu podršku starijim članovima društva jer im ne samo priskrbljuje priuštive uvjete stanovanja, nego organizira i slobodno vrijeme nudeći im edukativne i kreativne sadržaje. Ovo je ujedno i prvi projekt koji se hvata u koštac s galopirajućim problemom stanovanja, što je tema koja je dosad, bar što se SozialMarie u Hrvatskoj tiče, bila manje zastupljena. Neke druge zemlje (Mađarska, Slovačka) su pioniri na tom području, i članovi tima SozialMarie iznimno su sretni da se vrijedne inicijative bude i u Hrvatskoj, poručuju.

Istaknuto je i kako sasvim posebno mjesto zauzima Pokret otoka kao platforma bez koje polako ali sigurno postaje nemogućim zamišljati društveni aktivizam i socijalne inovacije na hrvatskim otocima. “Nadajmo se samo da će i brojne druge, slične inicijative razviti svoje poslovanje tako da ih SozialMarie odluči jače pogurati u međunarodne okvire i pomogne im izgraditi mostove do novih partnera”, također je poručeno nakon dodjele nagrada.

-Hrvatska proteklih nekoliko godina prednjači, međutim, u jednom: spremnošću kojom se upravo umjetnost suočava s gorućim, a okorjelim društvenim problemima od nacionalizma i ksenofobije, patrijarhata i mizoginije do uništavanja onog dijela kulturne baštine koja se opire tako konstituiranom društvu nasilja i hiperinflacije nebrige. I ove godine dva iznimna projekta progovaraju umjetničkim sredstvima da bi osnažili lokalne zajednice i u činili ih uključivima: projekti Zidne novine u Kninu i Muzej osobnih priča rade kako na individualnim sjećanjima i pripovijedanju, tako i na međusobnim susretima onih skupina i članova zajednice koji bi se inače mimoišli ili možda čak aktivno izbjegavali – zabilježeno je nadalje o hrvatskom iskustvu društvenih inovacija.

Na kraju istaknuto je kako je u dobrom duhu prekogranične suradnje, koji je lani pogurao mentor Boris Jokić tako što se povezao s austrijskom organizacijom Zukunftslaut, ove godine slovenski mentor Jose Antonio Morales odabrao jedan projekt iz Hrvatske - Muzej osobnih priča.

Spomenimo kako su inovacije u svim oblicima glavni pokretač Europske unije kako bi nastavila svojim građanima pružati blagostanje i suočavati se s izazovima sutrašnjice. Jedan od stupova ključnog istraživačkog programa Obzor Europa koji je Europski parlament odobrio krajem travnja 2021. je “Inovativna Europa”.

“Za inovacije je potreban sustavan, međusektorski i višedimenzionalan pristup. Gospodarski napredak Europe, društveno blagostanje i kvaliteta života oslanjaju se na njezinu sposobnost da potakne produktivnost i rast, što pak uvelike ovisi o njezinoj sposobnosti za inovacije. Inovacije su ujedno od presudne važnosti za suočavanje s glavnim izazovima koji predstoje Uniji. Inovacije moraju biti odgovorne, etičke i održive”, navedeno je.

Između ostaloga zacrtano je kako Europa treba dodatno poduprijeti razvoj svih oblika inovacija, uključujući usluge koje se temelje na korisnicima i potrošačima te uključive društvene inovacije.

“Društvene su inovacije ključne za poboljšanje dobrobiti naših društava”, naglašeno je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:47