DOGECOIN

Kreator popularne kriptovalute tvrdi kako je virtualan novac obična prevara

"Nakon godina proučavanja, vjerujem da je kriptovaluta u osnovi desničarska, hiperkapitalistička tehnologija", tvrdi Jackson Palmer
 Bitcoin
 Ozan Kose/AFP

Nadahnut memeom, 2013. Jackson Palmer stvorio je digitalnu valutu dogecoin. Tada je ustvrdio kako je sve počelo kao šala. Pet godina kasnije, tržišna vrijednost te kriptovalute dosegla je vrijednost od nekoliko milijarda dolara, a Palmer istovremeno izjavljuje kako su kriptovalute privukle "prevarante, oportuniste i predatore".

Australski poduzetnik prošloga je, pak, tjedna u nizu tweetova napisao kako su bitcoin, ethereum i druge kriptovalute nešto nalik masovnoj ponzijevoj shemi za "izvlačenje novog novca od očajnih i naivnih ".

"Nakon godina proučavanja sustava i tehnologije, vjerujem da je kriptovaluta u osnovi desničarska, hiperkapitalistička tehnologija koja je izgrađena prvenstveno kako bi pojačala bogatstvo svojih zagovornika kombinacijom izbjegavanja poreza, smanjenjem regulatornog nadzora i nametnute oskudice", napisao je Palmer.

U svibnju je cijena Dogecoina dosegla najvišu razinu u povijesti (oko 72 centa), podižući njegovu ukupnu tržišnu vrijednost na gotovo 90 milijardi dolara. No, u posljednje vrijeme Dogecoin je potonuo na svega 19 centi, što iznosi gubitak od 60 milijardi dolara. Ostale kriptovalute također upravo doživaljavaju snažan pad vrijednosti.

"Zamislite da uzmete najgore osobine današnjeg kapitalističkog sustava (npr. korupciju, prijevare i rast nejednakosti) i spojite je sa softverom koji tehnologijom onemogućava bilo kakve intervencije, poput revizija i oporezivanja, a koje su zamišljene da zaštite slabije. Zatim spojite to dvoje i shvatiti ćete što su zapravo funkcioniraju kriptovalute", poručuje Palmer.

Prije tri godine, otprilike kada se Palmer prvi puta oglasio o problemima koje vidi u srži trgovanja kriptovalutama, Europski parlament donio je direktivu protiv pranja novca i financiranja terorizma. Ta direktiva zamišljena je da spriječi korištenje financijskog sustava za financiranje zločinačkih aktivnosti i pojača transparentnost u svrhu sprječavanja utaje velike količine novca. Prema tim pravilima, mora se znati tko vlasnik virtualnih valuta, čime se zaustavlja anonimnost trgovine. Vlasnici digitalnih valuta tako moraju konvertirati vrijednost u euro kada kupuju na europskom tržištu čime taj novac ulazi u sustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:02