KONTRA PANDEMIJI

Kreativci su dobili svoju live video streaming platformu; kad je sve stalo pokrenuo se AymoLive

AymoLive kreativcima pruža virtualnu pozornicu gdje mogu prezentirati svoj rad, a istodobno obogaćuje gledatelje s raznim izvedbama

Ivan Magaš i Vanja Perić osnovali su startup AymoLive

 Jakov Prkic/Cropix

AymoLive je ideja rođena u “Lockdownu 2020.” A sam projekt je nastao iz nekoliko razloga, kaže nam Vanja Perić koja je zajedno s Ivanom Magašom pokrenula startup AymoLive, live video streaming platformu usmjerenu na umjetnost i kulturu.

- Kad je svijet zastao početkom 2020., zaustavili su se i umjetnički i kulturni događaji. Kazališta su se zatvorila, kao i umjetničke izložbe. Koncerti su se otkazali, a festivali su se odgodili. Sve to je stvorilo vakuum u svijetu umjetnosti i kulture. Istovremeno, proveli smo tjedne slušajući pritužbe umjetnika, uglavnom glazbenika, o trenutno dostupnim opcijama streaminga. Problemi s kvalitetom streama (zvuk i video), problemi cenzure i problemi sa slabim dosegom publike – kazuje Vanja o tome kako je i kada sve počelo, odnosno kako se rodila ideja o projektu.

Dodaje kako napredak u tehnologiji i evoluirajući trendovi u konzumiranju umjetnosti izazivaju umjetnike da razmisle o tome kako prezentirati svoj sadržaj.

- Iz ovih razloga smo promislili… ako gejmeri mogu imati live streaming platformu za svoju zajednicu, zašto tako nešto ne postoji za kreativce? Vidjeli smo potrebu za platformom usmjerenom na umjetnost, daleko od trikova i ograničenja društvenih medija i drugih velikih platformi za streaming. Tako smo odlučili stvoriti AymoLive – govori Vanja Perić.

Reći će također kako je AymoLive mjesto za neafirmirane umjetnike i fanove koji žele zadržati tu underground, alternativnu atmosferu i osjećaj.

- U smislu umjetnosti, dok smo otvoreni za sve vrste umjetnosti koje su pogodne za live stream, u samom početku je fokus na izvedbenu umjetnost poput storytellinga, poezije, plesa, predstava itd. i naravno glazbe - pojašnjava.

Nadalje kazuje kako AymoLive kreativcima pruža virtualnu pozornicu gdje mogu prezentirati svoj rad, a istodobno obogaćuje gledatelje s raznim izvedbama i omogućuje pristup sadržaju koju inače ne bi imali priliku vidjeti i slušati.

- Cilj AymoLivea je stvoriti jednu kvalitetnu globalnu zajednicu koja inspirira kreativce da stvaraju i surađuju, i istovremeno pruža publici mogućnost da otkrije nešto novo i uživa u kulturnim događajima, poveže se s umjetnicima. Svi streamovi na AymoLiveu su uživo u stvarnom vremenu i streamovi se ne arhiviraju. A gledatelji mogu komunicirati s umjetnikom i međusobno putem chata za vrijeme streama – kaže Vanja.

image

Ivan Magaš i Vanja Perić osnovali su startup AymoLive

Jakov Prkic/Cropix

Govoreći o tome što su dosada postigli, naša sugovornica kaže kako su od same ideje, izradili platformu, okupili mali tim i proveli pilot-projekt sa 70 umjetnika. Izvođači iz raznih zemalja (Hrvatske, Slovenije, Srbije, Kanade, Engleske, Poljske, Amerike, itd.) su zabavljali gledatelje koji su uživali u glazbi, večerima poezije, storytellingu, pletenju, slikanju itd.

- S druge strane naši su streamovi generirali u prosjeku 20-30 gledatelja, pri čemu je najgledaniji stream privukao preko 1200 gledatelja – kaže Vanja.

Dodaje kako se način na koji platfoma funkcionira stalno mjenja i usavršava, a tako i suradnje.

- Imali smo priliku surađivati s individualnim umjetnicima, kulturnim centrima i umjetničkim organizacijama. Projekt je u beta fazi u kojoj i dalje radimo s organičenim brojem umjetnika. Ali svakako pozivamo sve umjetnike i umjetničke organizacije koji su zainteresirani za suradnju da se registriraju na našoj stranici – kazuje.

Uz Ivana Magaša (CTO) i Vanju Perić (CEO) suosnivače AymoLivea, u timu s njima surađuju Marijan Gudelj (Senior Software Engineer and System Architect), Filip Škifić (Artist Partnerships and Event Manager) i Lara Tepšić (Digital Marketing coordinator).

Zanimalo nas je na koji način šire priču i za čime vlada najveći interes posjetitelja, te kako se pristupa platformi.

- Tjekom pilot projekta smo dosta toga testirali i naučili. U to vrijeme je platfoma bila potpuno otvorena u smislu da se korisnik sam mogao registrirati, kreirati svoj kanal i pokrenuti svoj stream. Mi nismo birali sadržaj nego samo pratili što se događa. Sad smo to promijenili. Platforma je i dalje potpuno otvorena za pristup sadržaju, ali umjetnici koji žele streamati se moraju javiti nama. Naš tim slaže raspored streamova i odabere umjetnike koji će nastupati – pojašnjava Vanja ističući kako koriste društvene mreže, ali ipak za sad “word-of-mouth” je kako većina čuje za AymoLive.

Registracija je potrebna za umjetnike koji žele streamati, a za sad nije potrebna za gledatelje. Trenutno je sve na platfomi besplatno.

Pitali smo i koje im je iskustvo dragocjeno u pokretanju startupa.

- Toliko je pozitivnih stvari u startupima. Izgraditi nešto novo, od nule, što će riješiti problem na tržištu – to je u konačnici ono što nas motivira i što nas inspirira. Ovo je vrlo dinamičan i uzbudljiv svijet. Svaki dan donosi nove izazove, nove naučene lekcije i nova rješenja. Također, stvarno nam je zabavno ne samo raditi zajedno kao tim na nečemu u što vjerujemo i želimo uspjeti pod svaku cijenu, već se i povezati s drugim osnivačima. To je sjajan dio cijelog ovog iskustva – naglašava suosnivačica AymoLivea.

Što se tiče daljnjih planova i očekivanja u budućnosti, kaže kako je sljedeći korak u razvoju mogućnost zarade za umjetnike i istovremeno monetizacija za AymoLive.

- Što se tiče funkcionalnosti platforme i dodatnih usluga i tu radimo na sljedećoj fazi. Smjer razvoja AymoLivea temelji se na povratnim informacijama korisnika i tako se razvijaju i nove značajke. Naša vizija je da AymoLive bude najveća globalna zajednica za underground umjetnost! - zaključuje Vanja Perić.

Spomenimo kako su nakon teškog razdoblja za umjetnike i cijeli sektor zbog ograničenja uvedenih zbog pandemije, Europski parlament i Vijeće u prosincu 2020. postigli dogovor o najvećem proračunu ikad za kulturni i kreativni sektor, od 2,5 milijardi eura za razdoblje 2021.- 2027. godine.

Zastupnici Europskog parlamenta su na plenarnoj sjednici u svibnju 2021. odobrili taj dogovor. Program Kreativna Europa jedini je program EU-a kojim se isključivo podupiru kulturni i audiovizualni sektori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:20