SLAPP

Komisija pokrenula javno savjetovanje o mjerama protiv zlouporabe tužbi usmjerenih protiv novinara

Riječ je o inicijativi koju je Komisija predstavila u prosincu 2020. u sklopu akcijskog plana europske demokracije
Věra Jourová
 Stephanie Lecocq/AFP

Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje o djelovanju Europske unije protiv sudskih postupaka usmjerenih protiv novinara i boraca za ljudska prava.

Savjetovanje će se uvrstiti u nadolazeću inicijativu protiv SLAPP-a (strateške tužbe protiv javnog sudjelovanja), koje tvrtke, vlade ili pojedinci često koriste kako bi ušutkali brojke iz medija ili područja ljudskih prava. Riječ je o inicijativi koju je Komisija predstavila u prosincu 2020. u sklopu akcijskog plana europske demokracije, paketa mjera osmišljenih za jačanje položaja građana i uloge demokracije u Uniji.

„Novinari i borci za prava trebali bi biti čuvari naših demokracija, a ne maltretirani zbog toga što su na udaru onih koji su na vlasti. Javno savjetovanje pomoći će nam da shvatimo što trebamo učiniti kako bismo ih zaštitili", rekla je potpredsjednica Věra Jourová.

Broj tužbi protiv novinara je u porastu, a EU je od ubojstva malteške novinarke Daphne Caruane Galizia 2017. godine, protiv koje se u trenutku njezina ubojstva vodilo 47 tužbi, pod sve većim pritiskom da poduzme jače mjere.

„SLAPP je prijetnja demokratskim vrijednostima i temeljnim pravima. SLAPP tužbama zlorabe se pravni i pravosudni sustavi kako bi se cenzuriralo, zastrašivalo i ušutkavalo novinare i borce za prava. Inicijativa Komisije riješit će te prijetnje i pomoći će osigurati pravilno funkcioniranje sustava provjere i ravnoteže zdrave demokracije”, dodao je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

Javno savjetovanje prilika je za sve građane, novinare, države članice, nevladine organizacije, civilno društvo, suce i pravne stručnjake da izraze svoja stajališta o zlouporabi sudskih postupaka protiv novinara i medija.

Javnom savjetovanju možete pristupiti do 10. siječnja 2022. godine.

Komisija je nedavno donijela Preporuku o sigurnosti novinara, a nastavit će i raditi na novom europskom zakonu o slobodi medija, kako je najavila predsjednica Komisije von der Leyen u govoru o stanju Unije 2021., s ciljem zaštite slobode i pluralizma medija.

Europski parlament usvojio je 25. studenog 2020. rezoluciju o jačanju slobode medija: zaštita novinara u Europi, govor mržnje, dezinformacije i uloga platformi. Europarlamentarci su osudili upotrebu SLAPP-a za ušutkivanje ili zastrašivanje istraživačkih novinara i medija te stvaranje 'klime straha' oko izvještavanja o određenim temama te su pozvali Komisiju da iznese prijedlog zakonodavnog akta s ciljem uspostave minimalnih standarda protiv SLAPP prakse u cijeloj Uniji i da predloži direktivu protiv SLAPP-a.

Nedavno je, na saslušanju pred odborima LIBE i JURI Europskog parlamenta, potpredsjednica Jourová potvrdila da će inicijativa protiv zloupotrebe SLAPP-a, koju će Komisija predstaviti u narednim mjesecima, mogla imati zakonodavnu i nezakonodavnu komponentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:35