NOVA PRAVILA

Jedan punjač za sve: EU parlament podržao uvođenje zajedničkog punjača za prijenosne elektroničke uređaje

Potrošači više ne bi trebali novi punjač i kabel svaki put kada kupe novi uređaj, već bi trebali moći koristiti jedan punjač za sve svoje male i srednje elektroničke gadgete

Ilustracija

 Alamytim82/Alamy/Alamy/Profimedia

Članovi odbora Europskog parlamenta za unutarnje tržište i zaštitu potrošača usvojili su stajalište o reviziji Direktive o radijskoj opremi, kojom se uvodi univerzalni punjač za pametne telefone i ostale mobilne uređaje.

Zastupnici su s 43 glasova 'za' i 2 'protiv' podržali uvođenje zajedničkog punjača za prijenosne elektroničke uređaje, čime će se smanjiti količina elektroničkog otpada i učiniti korištenje različitih mobitela, tableta i digitalnih fotoaparata praktičnijim. Osim toga, zajednički punjač značit će i manje troškove za potrošače koji neće morati kupovati beskorisnu elektroničku opremu sa svakim novim mobitelom.

Nova pravila bi osigurala da potrošači više ne trebaju novi punjač i kabel svaki put kada kupe novi uređaj, te da mogu koristiti jedan punjač za sve svoje male i srednje elektroničke gadgete.

Mobilni telefoni, tableti, digitalne kamere, slušalice i slušalice, ručne konzole za videoigre i prijenosni zvučnici, koji se mogu puniti putem žičanog kabela, morat će biti opremljeni USB Type-C priključkom, bez obzira na proizvođača. Izuzeci bi se primjenjivali samo za uređaje koji su premali da bi imali USB Type-C priključak, kao što su pametni satovi, uređaji za praćenje zdravlja i pojedina sportska oprema.

Zastupnici Europskog parlamenta također zahtijevaju jasne informacije i oznake na novim uređajima o opcijama punjenja, kao i o tome uključuje li proizvod punjač. To bi, kažu, pomoglo u izbjegavanju zabune i olakšalo donošenje odluka o kupnji za potrošače koji često posjeduju nekoliko različitih uređaja i ne trebaju uvijek dodatne punjače.

Eurozastupnici pozivaju Komisiju da predstavi strategiju za usklađivanje bežičnog punjenja do kraja 2026., a koja bi omogućila minimalnu interoperabilnost svih novih rješenja za punjenje. Cilj je izbjeći novu fragmentaciju na tržištu, nastaviti smanjivati otpad, osigurati potrošačima praktično korištenje i izbjeći takozvane efekte “zaključavanja” koje stvaraju određena rješenja za punjenje.

"Svake godine u Europu se isporučuje pola milijarde punjača za prijenosne uređaje, generirajući 11.000 do 13.000 tona e-otpada. Jedan punjač za mobitele i druge male i srednje elektroničke uređaje bit će od koristi svima. To će pomoći okolišu ponovnim korištenjem stare elektronike, uštedjeti novac i smanjiti nepotrebne troškove i neugodnosti za tvrtke i za potrošače", izjavio je izvjestitelj Alex Agius Saliba (S&D).

Sjednici IMCO odbora prisustvovao je i eurozastupnik Tomislav Sokol, jedan od začetnika inicijative o uvođenju jedinstvenog punjača za mobilne uređaje.

"Dobro se sjećam kad sam ne tako davno, krajem 2019. i početkom 2020. radio na Rezoluciji o jedinstvenom punjaču. Nisu svi vjerovali da ćemo uspjeti jer su lobiji velikih tehnoloških divova bili uistinu dotad neviđeni. Međutim, prisilili smo Europsku komisiju da predloži konkretan zakonski akt, a sada smo i usvojili stajalište Europskog parlamenta koje ide i dalje od onoga što predlaže Komisija. USB-C tako bi sada trebao postati standardni utor za sve pametne telefone, tablete, kamere, slušalice, ručne konzole za videoigre, ali i za miševe, elektroničke igračke te pametne satove. Također, pakiranja elektroničkih uređaja morat će ubuduće imati grafičke oznake koje će potrošače jasno upućivati na to prodaje li se uređaj s punjačem ili bez njega", kazao je Sokol.

"Ovim zakonom razdvojit ćemo prodaju mobilnog uređaja od prodaje punjača, a do 2026. Komisija će procijeniti i mogući učinak njihovog apsolutnog razdvajanja. Procjenjuje se da potrošači u kućama u prosjeku imaju tri punjača za mobitele pa je praksa kupnje novih punjača uz elektroničke uređaje uistinu neodrživa. Također, procjenjuje se da će se smanjenjem proizvodnje i odlaganja novih punjača količina elektroničkog otpada smanjiti za gotovo tisuću tona godišnje što je važno i s ekološkog stajališta", zaključio je Sokol.

Zastupnici u Europskom parlamentu skratili su i rok koji će biti državama članicama ostavljen radi primjene novih odredbi pa će se nove odredbe primjenjivati najkasnije u roku od petnaest mjeseci od donošenja izmijenjene Direktive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:17