NAPREDNA TEHNOLOGIJA

Japanci izmislili štapiće za jelo koji simuliraju okus soli u hrani koju konzumirate. Na tržište stižu sljedeće godine

Štapići funkcioniraju tako što koriste elektrostimulaciju i mini-računalo koje se nosi oko zgloba, poput narukvice. Uređaj prenosi natrijeve ione iz hrane, kroz štapiće, u usta gdje stvaraju osjećaj slanosti

Ilustracija

 Noriko Takasugi/Le Pictorium/Zuma Press/Profimedia

Japanski istraživači osmislili su električne štapiće za jelo koji reguliraju slanost jela. Cilj ovog inovativnog jedaćeg pribora je pomoći osobama koje bi zbog zdravstvenih razloga trebale smanjiti unos natrija u organizam.

Štapići funkcioniraju tako što koriste elektrostimulaciju i mini-računalo koje se nosi oko zgloba, poput narukvice. Uređaj prenosi natrijeve ione iz hrane, kroz štapiće, u usta gdje stvaraju osjećaj slanosti. Tako štapići umjetno stvaraju okus soli i poboljšavaju okus jela. Razvio ih je profesor na Sveučilištu Meiji, Homei Miyashita, u suradnji s japanskim proizvođačem hrane i pića Kirin Holdings.

"Uređaj koristi slabu električnu struju da bi iz hrane prenio natrijeve ione putem štapića za jelo do usta, gdje se stvara osjet slanosti. Kao rezultat tog procesa, slani okus pojačava se za jedan i pol put", objasnio je Miyashita.

Pribor bi mogao pobuditi zanimanje u Japanu, gdje tradicionalna prehrana često bude puna soli zbog uporabe sastojaka kao što su miso i sojin umak. U prosjeku, odrasli stanovnik Japana konzumira oko 10 grama soli dnevno, dvostruko više nego što je preporučila Svjetska zdravstvena organizacija. Prekomjeran unos natrija u organizam povezan je s povećanom učestalošću razvoja visokoga krvnog tlaka, moždanog udara i ostalih bolesti.

"Da bismo pokušali izbjeći korištenje manje količine soli na konvencionalan način, morali bismo se u svakodnevnoj prehrani odreći ili barem smanjiti količinu svojih omiljenih namirnica i obroka ili prijeći na konzumaciju neslane i bljutave hrane", kaže istraživačica Kirina Ai Sato.

Prototip jedinstvenih električnih štapića mogao bi biti komercijaliziran već sljedeće godine.

Miyashita i članovi njegova laboratorija istražuju različite načine kojima napredna tehnologija može stimulirati ljudska osjetilna iskustva. Krajem 2021. japanski znanstvenik razvio je TV ekran koji može oponašati različite okuse hrane.

"Ljude smatram bićima koja jednostavno ne mogu bez stvaranja, izražavanja i konzumiranja sadržaja. Imam novo ime za ljude: "respiratori sadržaja.” Uvjeren sam da ne možemo izgraditi novi odnos između čovjeka i sadržaja ako ne označimo sadržaj jednako važnim kao hranu i zrak", smatra Miyashita.

Dodajmo kako napredne tehnologije predstavljaju ogroman potencijal rasta i za Europu. Tehnologije kao što su Internet stvari, industrijski podaci, napredna proizvodnja, robotika, 3D ispis, blockchain i umjetna inteligencija nude niz mogućnosti koje će omogućiti europskoj industriji da proširi svoje vodstvo na tržištima.

Europski parlament je u rezoluciji o oblikovanju digitalne budućnosti Europe u svibnju 2021. istaknuo kako je apsolutno važno stvaranje potpuno funkcionalnog jedinstvenog digitalnog tržišta u korist potrošača i poduzeća. Europarlamentarci su zatražili uklanjanje prepreka funkcioniranju jedinstvenog digitalnog tržišta i poboljšanje upotrebe umjetne inteligencije za europske potrošače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:39