NEAR BALKANS HUB

Jačanje regionalne blockchain scene: Pokrenut je prvi inovacijski hub na ovim prostorima

Ova inicijativa rezultat je suradnje Borderless Tech Association i NEAR Foundation s ciljem promoviranja i ubrzanja razvoja open source Web3 ekosustava

Ilustracija

 Eureka/reporters/Sciencephoto/Profimedia

Pokrenut je prvi blockchain inovacijski hub na ovim prostorima – NEAR Balkans Hub – koji će ojačati regionalnu blockchain scenu.

Ova inicijativa rezultat je suradnje Borderless Tech Association i NEAR Foundation s ciljem promoviranja i ubrzanja razvoja open source Web3 ekosustava.

NEAR Balkans trebao bi olakšati razvoj projekata unutar NEAR ekosustava, tako što će poticati partnerstvo s organizacijama diljem Balkana, pomagati tvrtkama u regiji da razviju projekte na NEAR-u i olakšati im prijave za brze grantove i druge vrste financiranja. Neke od prvih suradnji u regiji uključuju tvrtke kao što su Electrocoin i CircuitMess.

Osim toga, organizirat će se niz radionica, hackathona, konferencija i sveučilišnih partnerstva kako bi se što više ljudi upoznalo s potencijalom za razvoj Web3 projekata. U NEAR-u najavljuju poduzetnički akcelerator koji je u planu za lansiranje kroz idućih godinu dana.

Uz Hrvatsku, NEAR Balkans Hub će pokrivati Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Sloveniju.

"Cilj nam je omogućiti najbolje obrazovanje i mogućnosti za tvrtke i pojedince zainteresirane za web3 kroz snažnu lokalnu podršku diljem naše Balkan regije koja je puna kreativnih, tehničkih i poslovnih talenata. Radujemo se formiranju jakih partnerstava s timovima, tvrtkama i sveučilištima i guranju cijele priče naprijed zajedno", poručila je u priopćenju Ida Pandur, generalna direktorica NEAR Balkans.

Dodajmo kako je Europski parlament nedavno usvojio nova pravila o korištenju kriptovaluta u EU. Eurozastupnici u predložili mjere protiv tržišne manipulacije i sprječavanja pranja novca, financiranja terorizma i drugih kriminalnih aktivnosti.

"Tržišta kripto imovine predugo su bila poput Divljeg zapada i trebaju europskog šerifa. Ne možemo prepustiti kripto imovinu prevarantima. Nova pravila za kriptovalute popunit će postojeći regulatorni vakuum postavljanjem jasnog okvira za zaštitu ulagača i osiguranje integriteta tržišta", poručio je europarlamentarac Markus Ferber.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:25