DSA

Izglasana su nova pravila za borbu protiv ‘zagađenog sadržaja‘ na internetu

Zakonodavci će po prvi puta ‘zaviriti ispod haube‘ i saznati na koji način platforme koriste algoritme

Ilustracija

 Waldemar Thaut/Panthermedia/Profimedia

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta donio je nova pravila za borbu protiv nezakonitog sadržaja na internetu.

S 36 glasova za, 7 protiv i 2 suzdržana, europarlamentarci su usvojili stajalište o prijedlogu zakona o digitalnim uslugama (DSA).

DSA je dio paketa europskih digitalnih pravila kojima Europska unija po prvi puta nastoji uspostaviti ravnopravnost na digitalnom jedinstvenom tržištu, regulirati nadzornike pristupa tržištu i ograničiti nezakoniti online sadržaj.

DSA-om će se uspostaviti jasna pravila za pružatelje posredničkih usluga, a posebno online platforme. Velike online platforme podliježu posebnim obvezama zbog rizika koje predstavljaju u širenju nezakonitog i štetnog sadržaja.

Izvjestiteljica Parlamenta Christel Schaldemose (S&D) rekla je kako je važno da se EU riješi zagađenje u digitalnom okruženju, isto kao što se godinama borila da se riješi zagađenja u offline svijetu.

"To ćemo postići tako što ćemo smanjiti širenje ilegalnih proizvoda i usluga, suziti korištenje štetnih algoritama i učiniti činimo prvi korak u zlouporabi opsežnog prikupljanja osobnih podataka", izjavila je Schaldemose nakon glasanja.

U odnosu na prijedlog Komisije, europarlamentarci su predložili uvođenje odredbi za zaustavljanje zlouporabe podataka. Primjerice, predlažu zabranu ciljanog oglašavanja na maloljetne osobe, transparentniji i informiraniji izbor za korisnike usluga, uključujući informacije o tome kako će se njihovi podaci monetizirati.

Vrlo važno je što će ovime zakonodavci po prvi puta 'zaviriti ispod haube' i saznati na koji način platforme koriste algoritme.

Naime, platforme koriste sustave preporuka za odabir informacija koje će promovirati, primjerice sljedeći video koji će korisnici pogledati, sljedeći proizvod za kupnju, sljedeće mišljenje ili vijest koja će se pojaviti na vrhu nečijeg feeda društvenih medija.

Zastupnici Europskog parlamenta tražili su uvođenje odredbi kako bi osigurali transparentnost internetskih platformi u pogledu načina na koji ti algoritmi rade i kako bi bili odgovorniji za odluke koje donose.

Vrlo velike internetske platforme morat će provesti obvezne procjene rizika i poduzeti mjere za smanjenje rizika, što bi trebalo pomoći u boljem rješavanju štetnih sadržaja i dezinformacija. Također će morati dijeliti podatke s nadležnim tijelima i istraživačima, kako bi omogućili nadzor nad njihovim radom i pomogli boljem razumijevanju razvoja online rizika.

"Umjesto da platforme diktiraju pravila, DSA će utvrditi kako se nositi s ilegalnim sadržajem i moderiranjem sadržaja. Dodatna pravila za vrlo velike platforme, kao što su procjena rizika i revizije, koristit će potrošačima, društvima i demokracijama", izjavila je predsjednica odbora IMCO Anna Cavazzini (Zeleni/EFA).

Europarlamentarci su osim toga tražili veći izbor za rangiranje temeljeno na algoritmu, odnosno da vrlo velike platforme osiguraju barem jedan sustav preporuka koji se ne temelji na profiliranju. Također, predlažu da se internetskim platformama zabrani korištenje tehnika obmanjivanja ili poticanja kako bi utjecale na ponašanje korisnika putem „tamnih obrazaca”. Uvode se i dodatne obveze za platforme koje se prvenstveno koriste za širenje pornografskog sadržaja kojeg stvaraju korisnici.

Platforme će morati poduzimati adekvatne mjere za identifikaciju ilegalnih proizvoda i usluga, na primjer tako što će raditi nasumične provjere, micati ilegalne proizvode i usluge što je prije moguće i obavijestiti potrošača ako je kupio ilegalni proizvod ili uslugu.

Važna stvar je i uvođenje obveze za pružatelje posredničkih usluga koji će trebati jasno označiti jedinstvenu kontaktnu točku za korisnike i potrošače. To bi trebalo omogućiti korisnicima i potrošačima da lakše stupe u kontakt s platformom.

Treba napomenuti kako DSA namjerava regulirati velike online platforme te će sadržavati određena izuzeća od obveza DSA za mala i srednja poduzeća, prvenstveno kako ne bi doveo do gušenja inovacija.

"Ovime šaljemo poruku da želimo digitalno jedinstveno tržište koje ima jasna pravila, koje osigurava jaku potrošačku zaštitu i koje dokazuje da je Europa prijateljsko mjesto za poduzeća. Želimo stati na kraj digitalnom Divljem zapadu u kojem velike digitalne platforme određuju pravila i u kojem imao previše kriminalnog sadržaja koji postaje viralan", izjavila je izvjestiteljica u sjedni Arba Kokalari (EPP).

Europski parlament će o DSA glasovati na plenarnoj sjednici u siječnju. Odobreni teksta tada će postati mandat Parlamenta za pregovore s vladama EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:03